Autoriteiten slopen megakerk in China

12 januari 2018

Chinese autoriteiten hebben een enorme kerk gesloopt in de stad Linfen, in het noorden van China. De Gouden Kandelaarkerk ging dinsdag tegen de grond nadat de Chinese politie explosieven liet ontploffen in een ondergrondse gebedsruimte van de kerk. Daarna werd de kerk verder gesloopt met graafmachines. Chinese christenen spreken van een campagne tegen hun geloof. De Chinese regering zegt dat de kerk niet over de juiste vergunningen beschikte.

Het kerkgebouw werd in 2009 gebouwd met particulier geld van protestantse gelovigen. De kerkelijke gemeente groeide sindsdien tot ongeveer 50.000 leden. Dat schrijft dagblad Trouw. De Gouden Kandelaarkerk is niet de eerste kerk in China die verwoest wordt. Vorig jaar werd een katholieke kerk neergehaald in dezelfde noordelijke provincie Shanxi. Ook worden er regelmatig kruisen van kerken verwijderd. ChinaAid, een christelijke mensenrechtenorganisatie gericht op China, ziet de sloop als signaal van toenemende christenvervolging in dat land.

Kerk illegaal gebouwd

Volgens de regering is de kerk in Linfen illegaal gebouwd. Het gebouw zou staan op grond met een landbouwbestemming. Bovendien zouden de kerkbezoekers het lokale verkeer verstoren. Verder was de kerk niet officieel geregistreerd. Volgens ChinaAid doen veel kerken dat niet, omdat ze dan onder directe controle van de staat komen te staan. China telt vermoedelijk tientallen miljoenen christenen. Een exact aantal is lastig vast te stellen; China is officieel atheïstisch. De autoriteiten erkennen of tolereren sommige kerken. Andere worden actief tegengewerkt. Hetzelfde geldt voor Chinese moslims, een kleinere groep. Boeddhisten en taoïsten kunnen hun geloof over het algemeen vrijer belijden.

(Bron: Trouw)

mm
Gertjan Bijzet is redacteur van De Grote Vragen. Hij studeerde Journalistiek & Voorlichting in Ede. Daarna werkte hij onder meer als journalist voor een regionaal persbedrijf en als communicatiemedewerker bij een vakorganisatie en twee hogescholen. De redactie van De Grote Vragen bestaat uit mensen met hart voor jongeren en hun grote (levens)vragen. De redactie is verbonden aan ForumC, dat zich bezighoudt met vraagstukken op het snijvlak van wetenschap, samenleving en geloof.
Aantal reacties: Oeps, nog geen reacties. Wees de eerste die reageert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *