Generic selectors
Exact matches only
Zoek een titel
Zoek in de Gestelde Vragen
Zoek een Artikel
Zoek naar Thema's
Filter by Categories
Artikelen
Mensbeeld
Nieuwsberichten
Relaties
Religie
Samenleving
Technologie
Wetenschap
Zingeving

NIEUWSBERICHTEN

 • Neeltje Jans Zeeland

  De ‘atheïstische dominee’ Klaas Hendrikse (70) uit Zeeland is dinsdag overleden. Hendrikse werd bekend door zijn onthulling dat hij atheïst is. Hendrikse schreef twee boeken die voor veel ophef zorgden, met name binnen de PKN waar Hendrikse predikant was.

 • Schepping

  Heeft de wetenschap niet al lang bewezen dat God niet kan bestaan? Nee hoor, zegt filosoof Emanuel Rutten. Wetenschap helemaal niet in strijd met geloof in God. Sterker nog, hij noemt dat een moderne mythe. Vanavond (19 juni) gaat Rutten in debat met atheïst René Gabriëls, in Maastricht.

 • Kerkhof

  Is God dood of leeft hij nog? Over deze vraag gaat atheïst René Gabriëls in debat met de gelovige Emanuel Rutten, komende dinsdagavond 19 juni in Maastricht. Een debat rond het gedachtegoed van filosofen als Nietzsche en Kant. Een debat ook, over de vraag of je God kunt bewijzen. Het event 'God: dead or alive?" wordt georganiseerd door studentenvereniging Lux ad Mosam in samenwerking met De Grote Vragen.

 • Individualisme

  (VIDEO) Kiezen voor jezelf is helemaal van deze tijd. Helemaal zelfstandig stippelen we onze route naar succes uit. Toch lijkt het er ook vaak op alsof ons levenspad al is uitgestippeld door anderen. Hoe kunnen we dan nog én heel individualistisch onze eigen keuzes te maken én rekening houden met de verwachtingen van onze omgeving? Over die vraag ging onlangs een Veritas-forum in Ede, met filosoof/schrijver Ben Kuiken en theoloog/activist Rikko Voorberg.

 • Moslima's

  Nederlandse moslims zijn in de afgelopen jaren religieuzer geworden. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onder Nederlanders van Turkse en Marokkaanse komaf. Ze bidden vaker, bezoeken trouwer de moskee en een groeiend aantal vrouwen kiest voor het dragen van een hoofddoek. Bij de Marokkaanse moslims geeft 96% aan dat het geloof een zeer belangrijk deel is van hun identiteit. Bij de Turkse moslims is dat 89%.

 • Geloven

  Geloven brengt niet per se rust. Het maakt juist erg onrustig. Dat zegt filosoof en journalist Stephan Sanders, die enkele jaren geleden tot geloof kwam. Sanders vertelt over zijn ervaringen als 'nieuwe gelovige' in een serie columns in Trouw.