Generic selectors
Exact matches only
Zoek een titel
Zoek in de Gestelde Vragen
Zoek een Artikel
Zoek naar Thema's
Filter by Categories
Artikelen
Mensbeeld
Nieuwsberichten
Relaties
Religie
Samenleving
Technologie
Wetenschap
Zingeving

RELIGIE

Over religie bestaan allerlei grote vragen. Bijvoorbeeld: is er iets dat ons overstijgt? God misschien? Kan je überhaupt bewijzen dat God bestaat? En als Hij bestaat, welke godsdienst heeft het dan bij het rechte eind? Zijn wij mensen spirituele wezens? Is religie goed voor de samenleving? Of leidt het uiteindelijk alleen maar tot ellende en geweld? In ons dossier ‘Religie’ vind je alle artikelen en nieuwsberichten die met dit thema te maken hebben. Verschillende denkers en deskundigen geven hun antwoorden op de grote vragen rond religie.

 • Wetenschap

  Maakt de wetenschap God overbodig? Voorganger en studentenpastor Laurens van Lavieren denkt van niet. Volgens hem gaan we, dankzij wetenschappelijke ontdekkingen, juist het mysterie weer zien. Dankzij de wetenschap krijgen we weer oog voor wonderen. En wat God betreft? Daarover zegt hij: je ziet wat je wilt zien.

 • Neeltje Jans Zeeland

  De ‘atheïstische dominee’ Klaas Hendrikse (70) uit Zeeland is dinsdag overleden. Hendrikse werd bekend door zijn onthulling dat hij atheïst is. Hendrikse schreef twee boeken die voor veel ophef zorgden, met name binnen de PKN waar Hendrikse predikant was.

 • Muziek luisteren

  Bestaat God? Ja en nee, zegt godsdienstfilosoof en theoloog Taede Smedes. Hij gelooft wel in God, maar niet in de vorm van een persoonlijk, almachtig en alwetend wezen. Smedes noemt zichzelf dan ook een 'post-theïst'. Maar het woord God, dat wil hij niet kwijt.

 • Religie

  Het standpunt dat religie tot geweld leidt, komt steeds vaker voor. Net als de gedachte dat we religie helemaal niet nodig hebben. Medelijden, zorgzaamheid en rechtvaardigheid komen immers ook voor bij dieren? Filosoof Leon de Bruin houdt er een andere mening op na. Volgens hem kun je religie juist zien als goede manier om menselijk geweld te beteugelen.

 • Graven Normandië

  Kan een almachtige en welwillende God hand-in-hand gaan met een wereld op als de onze? Nee, zegt fysicus Klaas Landsman. De doelloosheid en het toeval in de natuur - maar ook alle kleinzieligheid, egoïsme, haat, en oorlog tussen mensen - tonen volgens hem aan dat er geen God is.

 • Schepping

  Heeft de wetenschap niet al lang bewezen dat God niet kan bestaan? Nee hoor, zegt filosoof Emanuel Rutten. Wetenschap helemaal niet in strijd met geloof in God. Sterker nog, hij noemt dat een moderne mythe. Vanavond (19 juni) gaat Rutten in debat met atheïst René Gabriëls, in Maastricht.