Generic selectors
Exact matches only
Zoek een titel
Zoek in de Gestelde Vragen
Zoek een Artikel
Zoek naar Thema's
Filter by Categories
Artikelen
Mensbeeld
Nieuwsberichten
Relaties
Religie
Samenleving
Technologie
Wetenschap
Zingeving

Kunnen we ooit zelfbewuste machines ontwerpen?

13 december 2017

Kunnen we ooit een machine ontwerpen die zich bewust is van zichzelf en zijn omgeving? Een machine die enorme hoeveelheden gegevens realtime kan opnemen en verwerken, zoals een mens dat kan? Vragen die wetenschappers volop bezighouden. Al is er ook discussie over de vraag of machines ‘bewust’ kunnen of zouden moeten worden, op dezelfde manier waarop we mensen en sommige dieren als bewust beschouwen. Dat schrijft Subhash Kak, bijzonder hoogleraar Electrical and Computer Engineering aan de Oklahoma State University in The Conversation.

In zijn artikel geeft hij aan dat onderzoekers verdeeld zijn over de vraag of dit soort hyperbewuste machines ooit zullen bestaan. Al gaat dit om grotere vragen, meent Kak. “Bijzonder geavanceerde machines kunnen de mens vervangen bij letterlijk alle werkzaamheden. Dat zou de mensheid veel werkdruk en stress besparen, maar beslist ook aan de fundamenten van onze samenleving schudden. Een leven zonder werk en alleen maar spelen kon wel eens een boze droom blijken te zijn”, schetst hij.

Hyperbewuste, bijzonder geavanceerde machines kunnen vrijwel alle werkzaamheden van mensen overnemen. Maar moeten we dat willen, vraagt hoogleraar Subhash Kak zich af? Een leven zonder werk lijkt misschien leuk, maar kan een boze droom blijken.

Juridische en ethische problemen

“Bewuste machines zouden ook verontrustende juridische en ethische problemen veroorzaken. Want is een bewuste machine een ‘persoon’ voor de wet? En daarom aansprakelijk zijn als zijn acties iemand pijn doen, of als er iets misgaat? Om een ​​angstaanjagender scenario te bedenken, kunnen deze machines rebelleren tegen mensen en ons helemaal willen elimineren?”
Volgens Kak heeft het nadenken over bewuste kunstmatige intelligentie te maken met technologie, maar ook met hoe je bewustzijn definieert.

Je kan bewustzijn zien als een soort rekenproces, dat oude en nieuwe informatie verwerkt en omzet in waarnemingen en acties. Met die definitie kunnen machines inderdaad bewust worden. Natuurkundigen en filosofen daarentegen zeggen dat menselijk gedrag – en dus ook bewustzijn – meer is dan een rekenproces. Creativiteit bijvoorbeeld, en het gevoel van vrijheid dat mensen bezitten, lijken niet uit logica of berekeningen te komen. Dat zou een argument zijn waarom machines niet bewust kunnen zijn. Als bewustzijn een zelforganiserend systeem vereist, zoals de fysieke structuur van de hersenen, dan schieten machines tekort, aldus Kak. “Geleerden weten niet of zelflerende en zelforganiserende machines zo verfijnd kunnen worden ontworpen als het menselijk brein.”

Bron en meer lezen: The Conversation)

mm
Meer van Gertjan Bijzet
Gertjan Bijzet is redacteur van De Grote Vragen. Hij studeerde Journalistiek in Ede en werkte daarna als journalist voor een regionaal persbedrijf. Ook was hij als communicatiemedewerker verbonden aan een vakorganisatie en twee hogescholen. De redactie van De Grote Vragen bestaat uit mensen met hart voor jongeren en hun grote (levens)vragen. De Grote Vragen is een initiatief van ForumC, centrum voor vraagstukken op het snijvlak van wetenschap, samenleving en geloof.

Stel je eigen vraag hier!

Aantal reacties: Oeps, nog geen reacties. Wees de eerste die reageert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *