Geschreven door Redactie / 

4 december 2017 / 

Microbioloog: niet zwichten voor farmaceutische industrie

We moeten – als overheid, burgers, patiënten – niet buigen voor de farmaceutische industrie. Dat schrijft microbioloog Rosanne Hertzberger in een column in de NRC. Ze reageert daarmee op de recente berichten rond Orkambi. Dat is een geneesmiddel voor een specifieke vorm van taaislijmziekte, waarvoor de producent 170.000 euro per patiënt per jaar vraagt.

Dat prijskaartje is onacceptabel, meent Hertzberger. “Desnoods maak je het bedrag dat je wél wil betalen over op de bankrekening van de patiënt met het dringend advies om het systeem af te breken. Farmaceuten moeten maar een ander verdienmodel verzinnen. Innovatie mag nooit een chantagemiddel worden.” En: “Er is ook geen enkele aanwijzing dat Orkambi-producent Vertex iets anders beoogt dan ordinair geld verdienen”.

Solidariteit op het gebied van gezondheidszorg kan zomaar gijzeling worden: hoeveel is de medicatie voor – en het leven van – deze burgers jullie waard? 

Farmacie als pistool tegen het hoofd

Het ontwikkelen van medicatie voor zogeheten ‘kleine’ ziekten – waaraan niet vele mensen lijden – stelt ons voor onacceptabele dilemma’s, stelt de microbioloog. “Solidariteit in de zorg houdt altijd in dat een grotere groep een kleinere groep in een penibele situatie uit de brand helpt. Maar bij het vraagstuk van de ‘weesgeneesmiddelen’ is die kwetsbare groep maar een handvol. Dan begint solidariteit verdacht veel op een gijzeling te lijken. Farmacie als pistool tegen het hoofd: hoeveel is het leven van deze burgers jullie waard?”

Volgens Hertzberger is de farmaceutische industrie erop uit zoveel mogelijk geld te verdienen aan een piepkleine groep zieke en afhankelijke mensen. “Die strategie werkt, want hoe hard minister Schippers ook heeft onderhandeld, uiteindelijk komt het losgeld op tafel. Even voerde ze de druk op door de onderhandelingen te laten klappen. Maar uiteindelijk kwam er, zoals bijna altijd, toch gewoon een deal.

(Bron en meer lezen: NRC)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!