Geschreven door Redactie / 

6 juli 2023 / 

Voel jij je opgejaagd? 5 tips om te onthaasten.

Ken jij dat gevoel, dat je altijd maar gehaast bent en nooit echt rust kunt vinden? Dat eeuwige gevoel van al die dingen die je nog ‘moet’ doen? Of die niet te stoppen angst dat je alles moet meemaken en niets mag missen? Waarom hebben we dat? En zou het ook anders kunnen?

Volgens coach Hanneke Sterk is het goed om soms bewust te onthaasten. In deze blog legt ze uit waarom én hoe je dat doet.

“Ook zonder haast gaat een dag snel voorbij.”

Deze uitspraak van de Nederlandse dichter Bergman zette mij aan het denken. Want het leven gaat snel. Waarom haasten we dan zo vaak, of zeggen we dat we haast hebben? Of zeggen we: “Ik ga even snel… doen”. Waarom snel? Waarom haasten? Wat levert het ons eigenlijk op om bijvoorbeeld “even snel heen en weer naar de brievenbus te fietsen”? Waarom niet gewoon: even heen en weer fietsen en genieten van de fietstocht? Wát heeft er voor gezorgd dat we de snelheid en de haast hebben toegelaten in ons leven?

Hoe komt het eigenlijk dat we haasten?

Soms is de reden simpel: je stapt te laat uit je bed. Met als gevolg dat je de hele dag door het gevoel hebt je te moeten haasten. Of ‘achter de feiten aan’ loopt. Er kunnen ook andere reden zijn waarom je gehaast bent. Bijvoorbeeld omdat je te perfectionistisch bent. Alles duurt daardoor wat langer dan gepland, en zo moet je je steeds haasten naar je volgende afspraak of opdracht. Of je zegt te snel en te vaak ja tegen anderen. Iemand willen helpen is een mooie eigenschap, maar als je je daardoor steeds moeten haasten, is die hulpvaardigheid toch niet zo fijn als het lijkt.

Als je vaak haast hebt, is het goed om eens na te denken: hoe zit dat nu precies bij mij?

Lees ook: Heb jij wel genoeg stress?

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Onthaasten
Best eens goed om te bedenken wat haasten je eigenlijk oplevert. (Beeld: Pexels)

De gevolgen van haasten

Haasten heeft  zo zijn nadelige gevolgen. Je kent vast de uitspraak: haast en spoed (of haastige spoed) is zelden goed. En ja, als we iets haastig doen vergeten we vaak iets. We doen het minder netjes dan anders, of we doen iets wat eigenlijk niet mag: te hard rijden met de auto, bijvoorbeeld. Best eens goed om te bedenken wat dat haasten je eigenlijk oplevert…

Of dat je misschien toch verder gaat lezen, om te kijken wat ónthaasten je oplevert?

Onthaast je

Onthaast je. Dat is wat ik je aanraad. Niet omdat het moet maar omdat het leven zoveel meer is dan rennen, vliegen en draven. Zonder haast heb je een meer ontspannen gevoel, leef je meer ín het moment en geniet je meer ván het moment. En kun je echt aandacht hebben voor iemand, zonder dat je direct door moet naar een volgende verplichting. Het leven geeft je zoveel mooie momenten. Het is het waard om ze bewust te leven.

Lees ook: Te druk om te genieten?

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Onthaasten
Neem de tijd om het leven bewust te leven. (Beeld: Unsplash)

Daarom 5 tips om te te onthaasten

  1. Sta een kwartier eerder op.  Mijn moeder zegt altijd: “Een kwartiertje eerder op gestaan brengt de hele dag genoegen aan.” Zo begin je rustig aan je dag.
  2. Plan ‘niets-momenten’ tussen je afspraken in. Loopt je afspraak uit, dan heb je die ‘open tijd’ om je haast op te vangen. En loopt het niet uit? Neem dan dat moment voor jezelf. Zit zomaar eens 5 minuten te niksen, luister naar de vogels of naar een muziekje. Gebruik de tijd om weer op te laden.
  3. Let op de snelheid waarmee je loopt. Loop je snel, te gehaast? Schakel terug naar een rustiger tempo en ontspan tijdens het lopen. De dag gaat even snel, weet je nog? 🙂
  4.  Zet je mobiele telefoon op stil of uit. Dat zorgt ervoor dat je niet gestoord kunt worden en dus ook niet afgeleid of afgeremd in je activiteiten. Als je in gesprek bent, of aandacht hebt voor anderen, is het fijn om niet gestoord te worden. Plan de momenten waarop je je telefoon uit zet. Op zondag zet ik bijvoorbeeld vaak het geluid van mijn smartphone uit. Even echt een rustdag.
  5. Stel grenzen. Je kunt niet alles en hoeft ook niet alles. Misschien kan iets morgen in plaats van vandaag? Of is er iemand anders die iets voor jou wil doen? Maak het bespreekbaar en geef eerlijk aan als je ergens geen tijd of energie aan wilt of kunt besteden.

Onthaast je mee?

Lukt het onthaasten jou goed? Heb je de tips geprobeerd, of ga je ze proberen? Geef een reactie hieronder!

Lees ook: 9 oorzaken van innerlijke onrust

Deze blog verscheen eerder op Sterkincoaching.nl en is met toestemming overgenomen – tekst: @hannekesterk van @sterkincoaching

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!