Geschreven door Redactie / 

16 augustus 2021 / 

De 9 levenslessen van Tim Minchin

Het is een bekend fenomeen dat oudere online video’s ineens weer viral gaan. Een voorbeeld daarvan is een video van een inspirational speech van de Australische muzikant-cabaretier Tim Minchin, uit 2013. Het acht jaar oude filmpje duikt regelmatig op. In de video mag Minchin – zelf oud-student – speechen tijdens een graduation van ‘zijn oude’ Universiteit van West-Australië. Hij besluit om 9 belangrijke levenslessen te delen. Waaronder: je hoeft geen droom te hebben, zoek niet naar geluk, ga hardlopen en wees kritisch, óók op je eigen mening…

In deze video geeft muzikant-cabaretier Tim Minchin 9 levenslessen. (Bron: Youtube)

Je moet een beetje Engels kunnen om de video te kunnen volgen, maar hij is het bekijken meer dan waard. Om je een beetje te helpen, hebben we hieronder de 9 levenslessen (vrij) vertaald. We zijn benieuwd wat jij ervan vindt! Reageer onder dit artikel of op Facebook.

1. Je hoeft geen dromen te hebben

“Je hoeft geen dromen te hebben. Amerikanen vertellen in talentenjachten altijd over hun ‘dromen’. Prima als er iets is wat je altijd al wilde, waar je altijd al van droomde. Ga ervoor. Echter, ik pleit voor gepassioneerde toewijding aan het behalen van korte-termijndoelen. Wees micro-ambitieus. Werk geconcentreerd en vol trots aan dat waar je mee bezig bent… en je weet maar nooit waar je kunt eindigen. “

2. Ga niet op zoek naar geluk

“Ga niet op zoek naar het geluk! Geluk is als een orgasme: als je er teveel over nadenkt, gaat het weg. Onze evolutie had niet als doel om ons constant gelukkig te maken. Blijf bezig en probeer liever iemand anders gelukkig te maken! Dan zou je zomaar zelf wat geluk kunnen meepikken, als bij-effect.”

“Je hebt gewoon mazzel. Mazzel dat je hier bent, dikke mazzel dat je geboren bent, ongelofelijke mazzel dat je opgegroeid bent in een fijn gezin”

3. Je hebt mazzel

“Onthoud dit: je hebt gewoon mazzel. Mazzel dat je hier bent, dikke mazzel dat je geboren bent, ongelofelijke mazzel dat je opgegroeid bent in een fijn gezin. Als je uit een rot-gezin komt, dan is dat natuurlijk géén mazzel en dan heb je mijn sympathie, maar dan heb je nog steeds mazzel. Het vermogen om jezelf aan je schoenveters omhoog te trekken heb je niet zelf gecreëerd. Het besef dat je nooit volledig je eigen succes kunt ‘maken’, terwijl je evenmin anderen volledig hun ‘gebrek aan succes’ kunt aanrekenen, zorgt voor nederigheid en mededogen.”

Dirk De Wachter over geluk: ‘Geluk is heel veel chance’

Rennen is belangrijk om gezond te blijven, zegt Minchin. Ook helpt sport om depressies tegen te gaan. (Beeld: Giphy.com)

4. Ga joggen

“Ga hardlopen! Het is niet alleen: ik denk, dus ik ben. Het is ook: ik jog, dus ik slaap goed, en ik heb minder last van existentiële angsten. De meesten van jullie worden bijna honderd. En dat lange luxe-leven dat voor je ligt, maakt je depressief. Maar wees niet bang, er is een omgekeerde correlatie tussen trainen en depressie. Dus doe het: ren!”

5. Wees kritisch op je mening

“Laten we kritisch denken, en dan niet alleen ten aanzien van de ideeën van anderen. Durf je eigen overtuigingen stevig te behandelen. Neem ze mee naar de veranda en mep ze met een honkbalknuppel. Wees intellectueel rigoureus. Ontdek wat je eigen vooroordelen zijn en op welke terreinen jij bevoordeeld bent. Veel argumenten die in de samenleving heersen, blijven overeind omdat we niet willen erkennen dat er zoiets is als nuance.”

“Neem je eigen overtuigingen mee naar de veranda en mep ze met een honkbalknuppel”

6. Wees een leraar

“Word een leraar. Alsjeblieft? Word alsjeblieft een leraar. Leraren zijn de meest bewonderenswaardige en belangrijke mensen in de wereld. Dus als je twijfelt over wat je moet doen, wees een gewéldige leraar. Je hoeft het niet voor altijd te doen, maar ga gedurende je twintigerjaren lesgeven op een basisschool. Deel je gedachten, leun niet op je opleiding, maar wees blij met alles wat je leert en deel het!”

Lees ook: We zijn ambitieus en willen impact hebben. Maar maakt dat gelukkig?

9 Levenslessen
Denk kritisch, stelt Tim Minchin. Pak je eigen overtuigingen stevig aan; mep ze met een honkbalknuppel. (Beeld: Giphy.com)

7. Definieer jezelf met datgene waar je van houdt

“Ik zie het overal online, dat mensen die bij een subcultuur willen horen, het idee hebben dat je dan een hekel moet hebben aan Coldplay, of voetbal, of feministen, of aan een bepaalde politieke partij. Wij mensen hebben de neiging om onszelf te definiëren ten opzichte van dingen. Maar probeer jezelf te uiten met behulp van de dingen waar je van houdt! Spreek openlijk en gul je waardering uit naar mensen die je bewondert. Stuur bedank-kaartjes en geef staande ovaties. Wees vóór dingen, niet alleen tégen dingen.”

8. Heb respect voor minder machtigen

“Heb respect. Ik heb belangrijke beslissingen genomen over mensen waar ik mee werkte -agents en producers- vooral gebaseerd op hoe ze het personeel behandelden van restaurants waar we meetings hielden. Het maakt mij niet uit of je de machtigste persoon bent; ik beoordeel je op het feit hoe jij de minst machtige behandelt. Dat dus.”

“Het leven zal soms lang en moeilijk aanvoelen, en wat is het vermoeiend! Soms zul je blij zijn, soms verdrietig, en daarna sterf je…”

9. Heb geen haast

“Je hoeft nog niet te weten wat je met de rest van je leven gaat doen. Ik zeg niet dat je hele dagen moet omhangen en joints roken, maar raak ook niet in paniek. De meeste mensen die ik ken die op hun 20ste al precies wisten hoe hun carrière eruit zou gaan zien, hebben nu een midlife crisis. Het leven zal soms lang en moeilijk aanvoelen, en wat is het vermoeiend! Soms zul je blij zijn, soms verdrietig, en daarna sterf je. Er is dus maar één ding wat je kunt doen in dit lege bestaan en dat is: vul het.”

Minchin besloot zijn speech met deze woorden: “Naar mijn idee kun je dat vullen het beste doen door zoveel mogelijk te leren over zoveel mogelijk. En door trots te zijn op wat je ook doet. Door gepassioneerd te zijn, ideeën te delen, te joggen en enthousiast te zijn. En dan is er natuurlijk liefde, reizen, wijn, seks, kunst, kinderen, geven, bergbeklimmen… maar dat weten jullie allemaal al. Het is een ontzettend spannend iets – dat ene, zinloze leven van je. Veel succes!”

Wat vind jij van deze levenslessen? Vind je ze inspirerend, of slaat Tim Minchin de plank mis, hier en daar? Reageer hieronder, of op Instagram!

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!

  1. A Visscher 26 augustus 2019 at 17:17 - Reply

    Ja, is ook mijn overtuiging en levenswijze.
    Behalve rennen , maar ben wel in een goede conditie.