Universitair verdiepingstraject ‘Groter dan ik…’

De wereld staat in de fik…

Voelt het voor jou – net zoals voor zangeres Froukje – dat de wereld in de fik staat? Wat zijn de hoopvolle verhalen over onze toekomst op deze wereld? Zoek jij naar een manier om je te verhouden tot de ‘brandende’ wereld? Hoe kan jij iets doen om bij te dragen aan een betere wereld? Wat maakt jouw leven waardevol?

Dit zijn moeilijke, diepe vragen waar we alleen niet uitkomen. Daarom organiseren de Universiteit voor Humanistiek (UvH), de Theologische Universiteit Utrecht (TUU) en De Grote Vragen het verdiepingstraject ‘Groter dan ik…’. In dit traject gaan we samen op reis langs een aantal van de meest invloedrijke antwoorden op de grote vragen van het leven. Uitgedaagd door experts uit grote filosofische en religieuze tradities vormen we onze eigen visie.

Hoe ziet het traject eruit?

We ontmoeten elkaar van maart tot en met juni 2024 tijdens twee weekends en vier dagen. Je maakt onder leiding van experts kennis met verschillende levensbeschouwelijke stromingen en visies op de zin van het leven. Van daaruit ontwikkel je eigen antwoorden op de grote vragen van onze tijd. Creatieve opdrachten, coachende gesprekken en begeleide dialoogsessies helpen je daarbij. Zo ga je individueel én als groep een intensieve reis aan om je eigen visie op de toekomst te bepalen.

Al eerder organiseerde De Grote Vragen verdiepingstrajecten. Dit is wat deelnemers daarvan vonden:

“Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven, je eigen geluk – dat is best eng. In plaats van maar door te rennen, heb je tijd en ruimte nodig om te reflecteren op vragen hoe jij je leven wilt leven. Die ruimte bood dit programma.”

Emily

“Ik heb van dit verdiepingstraject geleerd om met veel meer ontspanning te zoeken naar antwoorden. Ik hoef niet nu al exact te weten hoe het leven in elkaar steekt. Eerder had ik het gevoel dat het nu moest gebeuren: de waarheid vinden. Andere deelnemers hadden dit totaal niet, merkte ik. ‘We zijn nog jong, het is toch logisch dat we de antwoorden niet weten?”

Anne Jan

“Dit was het eerst onderwijsprogramma over zingeving dat ik volgde, terwijl het extreem belangrijk is om samen met medestudenten na te denken over grote vragen. Het helpt om meerdere visies op de wereld te ontdekken en elkaars emoties beter te begrijpen. Ook denk ik dat je weerbaarder bent bij tegenslag als je al jong nadenkt over zingeving.”

Lorenzo

“Ik vond het altijd al leuk om te filosoferen over het leven. Maar door dit programma heb ik wel wat stappen vooruit gezet in het nadenken over wat ik echt belangrijk vind. Hoe leef ik mijn leven goed?”

Sil

WhatsAppMeer weten?
Stuur ons een Appje!

Wil je dit traject onder de aandacht brengen van anderen die mogelijk geïnteresseerd zijn? Download dan hier onze digitale flyer.

Programma:

Life Worth Living
15-17 maart 2024: Startweekend

(vrijdagmiddag 17:00 tot zondagmiddag 15:00 uur)

Tijdens het startweekend verkennen we – op een sfeervolle locatie – onze persoonlijke uitdagingen en verdiepen we ons in de tijd waarin we leven. Vragen die in dit weekend centraal staan zijn: hoe ziet het Nederlandse landschap van zingeving en levensbeschouwingen er eigenlijk uit? Hoe ervaar jij de tijd waarin we leven? Wie ben ik? Wat zijn mijn vragen? Wat hoop ik te vinden?

Wie antwoorden zoekt op deze grote vragen, belandt al snel in de hoek van spiritualiteit en zingeving. Daarom besteden we tijd aan beweging, mindfulness en stilte. Hiermee creëren we samen momenten van bezinning waarin gereflecteerd kan worden op jouw persoonlijke reis en het groepsproces.

Daarnaast onderzoeken we samen met hoogleraar Manuela Kalsky en universitair docent Wilco de Vries het thema ‘Vrede in een gepolariseerde wereld’. Hoe kunnen we onze verschillen verbinden voor een ‘nieuw wij’?

In de avonden is er tijd voor ontspanning en gezelligheid. We leren elkaar beter kennen bij het kampvuur en kijken een film die ons aan het denken zet over onze eigen levensvisie.

Elegast Ubbergen
Vrijdag 5 april 2024: Christendom

(10:00 tot 17:00 uur)

Hoofd, hart, handen en geschiedenis – dat is wat we op deze dag aanspreken. In de ochtend krijg je college door prof. Rudi te Velde en dr. Wilco de Vries over geloof, hoop en liefde in een wereld van post-truth, klimaatverandering en selfies. Tijdens de middaglunch kun je het Catherijneconvent bezoeken, om meer te weten te komen over de geschiedenis van het christendom in Nederland.

Na de middaglunch pakken we onze fiets en bezoeken we Frank Mulder in leefgemeenschap Overhoop. Frank is een gerenommeerd journalist die samen met zijn huisgenoten een gastvrije plek biedt aan vluchtelingen. Zijn lijfspreuk? Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf.

Vrijdag 19 april 2024: Boeddhisme

(10:00 tot 17:00 uur)

Het boeddhisme heeft zich als een olievlek over de wereld verspreid. Ook in Nederland zijn er aanhangers. Welke praktijken en ideeën uit het boeddhisme zijn hier succesvol gebleken? En, is het boeddhisme een religie of een levensfilosofie, een psychologisch zelfhulpmiddel of toch eerder een monastieke beweging? Dr. Daan F. Oostveen doceert boeddhisme aan de Universiteit Utrecht en gaat nader in op boeddhistische praktijken en ideeën. Wijzen zij ons misschien de weg naar een duurzame relatie met de aarde?

‘s Middags staat de praktische dialoog met boeddhisten over hun levenspraktijk centraal. Waarschijnlijk gaan we naar een boeddhistische tempel (in Zuilen of Amsterdam).

Vrijdag 3 mei 2024: Humanisme

(10:00 tot 17:00 uur)

‘Verbeelding en verzet in kwetsbare tijden’ – dat is het thema van deze dag. ‘s Ochtends verkennen we verschillende filosofische perspectieven op hedendaagse zoektochten naar zin. Die zoektochten spelen zich af in een complex en kwetsbaar ‘web van het leven’, waarin we op allerlei manieren met elkaar en met de wereld verbonden zijn. We ontwikkelen een relationeel perspectief op zingeving, waarbij verbeelding en verlangen een centrale rol spelen.

In de middag richten we de blik op ons eigen leven. Hoe ontwikkelen we vertrouwen en hoop dat we deel kunnen uitmaken van – en bij kunnen dragen aan – het kwetsbare ‘web van het leven’? Hoe kunnen we ons verbinden met de werkelijkheid zonder onze kritische blik op dehumaniserende structuren en systemen te verliezen? We onderzoeken hoe verbeelding en verlangen als richtingwijzers bij deze vragen kunnen fungeren.

Bij deze zoektocht worden we begeleid door prof. dr. Laurens ten Kate, bijzonder hoogleraar Vrijzinnige Religiositeit en Humanisme, universitair docent praktische humanistiek Carmen Schuhmann en docent praktische humanistiek Sylvie de Kubber van de Universiteit voor Humanistiek.

Life Worth Living
Vrijdag 24 mei 2024: Jodendom

(10:00 tot 17:00 uur)

We verdiepen ons deze dag in de filosofie van de dialoog, vanuit het Jodendom. Echt in dialoog gaan met iemand lijkt heel gemakkelijk maar is in werkelijkheid niet eenvoudig.​ Martin Buber ontwikkelde in de jaren 1916 tot 1954 een filosofie van de dialoog, als reactie op het zeer dominante denken in de wereld van de filosofie waarbij het ik-denken centraal staat. In de praktijk leidt dat tot monologen. Buber ontwikkelde vanuit praktijk én theorie een ik-jij model dat voorrang geeft aan de ander die jou een vraag stelt en stof tot denken geeft.​

Er is pas sprake van een ware dialoog als beide partners door de dialoog veranderen in denken, spreken en handelen. Rond dit thema kijken we ook naar andere dialogische denkers als Abraham Joshua Heschel, Emmanuel Levinas, Paul Ricouer, Richard Kearney en D. Bohm.  Met behulp van situaties uit de praktijk willen we jou het onderscheid laten ervaren tussen een schijnbare en een ware dialoog. We worden deze dag begeleid door Bas van den Berg, muzisch theoloog en pedagoog.

In de middag ontmoeten we Chantal Suissa-Runne, trainer leiderschap, teamontwikkeling en onderhandelen bij Frits Philips jr & Partners. Zij is joods en een expert op het gebied van interreligieuze dialoogprojecten. Als co-voorzitter van Yalla moedigt zij het gesprek aan tussen joden en moslims in Nederland aan. Zij komt spreken over de moeilijke opdracht van de dialoog in tijden van oorlog, zoals tussen Israël en Gaza.

7-9 juni 2024: Slotweekend

(vrijdagmiddag 17:00 tot zondagmiddag 15:00 uur)

We sluiten het traject af met een retraite. We laten alle input bezinken en maken de balans op: wat is een life worth living volgens jou? Wat waren je vragen bij de start van dit traject en waar sta je nu? We mixen input en stilte, creatieve oefeningen en muziek, natuur en ervaring, diepe gespreken en ludieke momenten.

Life Worth Living

Wat levert dit traject jou op?

 • Je start een persoonlijke zoektocht naar betekenis: in dit traject zoeken we naar verheldering over de vraag wat voor jou het leven de moeite waard maakt. Je leert jezelf verhouden tot anderen, de wereld en de grote vragen van onze tijd.
 • Je maakt kennis met verschillende levensbeschouwelijke tradities en ontdekt wat deze op het gebied van zingeving voor je kunnen betekenen.
 • Je ontwikkelt inzicht in hoe je jouw levensvisie kan praktiseren: tijdens het maken van het eindproduct leer je je eigen levensvisie creatief vorm te geven. Daarnaast onderzoek je hoe jij keuzes kan maken die aansluiten bij jouw levensvisie.
 • Je krijgt input van inspirerende experts: wijze, boeiende mensen delen hun visie op het leven. Ze delen wat hen hoop geeft en waar zij voor willen gaan. Verder ga je in dialoog met coaches om wat je in het traject hoort en meemaakt te integreren in je persoonlijke zoektocht naar betekenis.
 • Je verdiept je studie én krijgt een certificaat: je leest primaire teksten van inspirerende denkers. Je krijgt geen studiepunten voor deelname aan dit traject, maar je ontvangt aan het eind wél een universitair certificaat – goed voor je cv!

Naast het volgen van de colleges, excursies en het start- en slotweekend werk je aan een portfolio. Daarvoor reflecteer je op de ideeën van de expert en hun bronnen. Zo werk je toe naar een eigen eindproduct.

WhatsAppMeer weten?
Stuur ons een Appje!

Organisatie

Dit verdiepingstraject is een initiatief van de Universiteit voor Humanistiek, de Theologische Universiteit Utrecht en De Grote Vragen.

De Grote Vragen
Universiteit voor Humanistiek
Theologische Universiteit Utrecht

In de video hieronder vertellen coaches en deelnemers van een eerder verdiepingstraject wat je kunt verwachten:

De experts:

Prof. dr. Manuela Kalsky*
Prof. dr. Manuela Kalsky*Karen Armstrong Leerstoel aan de UvH
Dr. Wilco de Vries*
Dr. Wilco de Vries*Assistant professor Ethics and Flourishing TUU
Laurens van Lavieren*
Laurens van Lavieren*Theoloog, coördinator De Grote Vragen
Geranne Tamminga
Geranne TammingaProjectleider valorisatie TUU
Mischa Schijvens*
Mischa Schijvens*Student Humanistiek en stagiaire bij Nieuw Wij
Huib Pruymboom
Huib PruymboomAssistent Karen Armstrong Leerstoel UvH
Patricia Norg
Patricia NorgStudent Theologie en stagiair bij De Grote Vragen
Prof. Rudi te Velde
Prof. Rudi te VeldeEmeritus hoogleraar Wijsbegeerte (Universiteit van Tilburg)
Frank Mulder
Frank MulderJournalist en initiatiefnemer community Overhoop
Prof. dr. Laurens ten Kate
Prof. dr. Laurens ten KateBijzonder hoogleraar Vrijzinnige Religiositeit en Humanisme
Dr. Carmen Schuhmann
Dr. Carmen SchuhmannUniversitair docent aan de UvH
Drs. Sylvie de Kubber
Drs. Sylvie de KubberDocent UvH en verzorger in psychiatrie en verslavingszorg
Dr. Daan Oostveen
Dr. Daan OostveenDocent en postdoctoraal onderzoeker filosofie en religie-wetenschappen (UU)
Dr. Bas van den Berg
Dr. Bas van den BergMuzisch theoloog en pedagoog bij Esprit de la Finesse
Chantal Suissa-Runne
Chantal Suissa-RunneTrainer bij Frits Philips jr & Partners

*) Tijdens dit traject word je begeleid door deze ervaren coaches. Manuela Kalsky en Wilco de Vries zijn ook docent tijdens het traject. Laurens van Lavieren en Mischa Schijvens coördineren het traject.

Wie zoeken wij?

Dit traject is bedoeld voor studenten die op zoek zijn naar richting in hun leven en meer willen weten over wat levensbeschouwelijke tradities hen hierin te bieden hebben. Een open en leergierige houding is een must. Ook moet je bereid zijn het traject van begin tot einde te doorlopen. Zelf religieus zijn, is geen vereiste. We hopen op een diverse groep studenten met verschillende studierichtingen, opleidingsniveaus (hbo/universitair) en levensvisies.

Tijdsinvestering en kosten

Het traject heeft een maximale studiebelasting van 98 uur. Deze tijd gebruik je om je te verdiepen in literatuur en de weekenden en studiedagen voor te bereiden.

Let op: het uitgangspunt is dat je aanwezig bent bij alle weekenden en dagen!

Je betaalt een minimale bijdrage van 250,- per deelnemer. Daarmee zijn we verzekerd van je commitment. Je mag zelf bepalen wat je daar bovenop geeft voor dit traject. Bedenk zelf wat het traject je waard is en wat je kunt missen.

Voor jouw beeld: de kostprijs per deelnemer is ongeveer €2.500,- voor locatiehuur, sprekers, begeleiding, ontwikkelkosten, organisatie en PR. Door externe sponsoring en een investering van de deelnemende universiteiten kunnen we dit programma aanbieden tegen een fractie daarvan.

Zijn de kosten voor jou écht een probleem, neem dan contact met ons op. We zoeken graag samen naar een oplossing.

Meedoen?

Wil je meedoen aan dit traject? Meld je aan via het onderstaande aanmeldingsformulier. Laat je gegevens, CV en een motivatiebrief/video achter. Er is plek voor maximaal 20 deelnemers.

In de motivatiebrief vertel je in maximaal 500 woorden wie jij bent, waarom je wilt deelnemen aan dit traject en wat je hoop te leren of te ontdekken. Deze informatie mag je ook met ons delen via een aanmeldvideo van maximaal 2 minuten.

Kies je voor een video? Vul dan het aanmeldingsformulier in én mail je video naar: mischa@degrotevragen.nl.

Na de deadline voor het aanmelden selecteren we een deelnemersgroep op basis van de motivatiebrieven en -video’s. We mikken op een diverse groep en houden hier in onze selectie rekening mee.

Heb je vragen?

Twijfel je nog en wil je graag eerst iemand spreken om te verkennen of het traject bij je past? Stel je vragen via WhatsApp of geef in het aanmeldingsformulier aan dat je meer informatie wilt.

WhatsAppMeer weten?
Stuur ons een Appje!

Aanmelden

  Maak een keuze:

  Studeer je?

  Ik ben beschikbaar op 15-17 maart, 5 en 19 april, 3 mei en 24 mei en 7-9 juni 2024, en houd deze datums vrij in mijn agenda (verplicht):