‘Groter dan ik…’ (universitair verdiepingstraject)

De wereld staat in de fik…

Ook jij voelt – net als zangeres Froukje – dat “de wereld in de fik staat”. Jij wilt ook “een toekomst, een verhaal en niet voor jezelf maar voor ons allemaal”…

Welke verhalen zijn er over hoe we de wereld (nog) kunnen redden? Wie heeft een geloofwaardig verhaal? Hoe kan jij zelf iets doen dat betekenis heeft? En hoe zorg je daarin goed voor jezelf?

Dit zijn moeilijke, diepe vragen waar we alleen niet uit komen. Daarom organiseren we samen met de Universiteit voor Humanistiek (UvH) en de Theologische Universiteit Utrecht (TUU) het verdiepingstraject ‘Groter dan ik…’.

Samen gaan we in dit traject op reis langs een aantal van de belangrijkste antwoorden die door mensen zijn gegeven. Uitgedaagd door experts uit grote filosofische en religieuze tradities vormen we onze eigen visie.

Wat gaan we doen?

We ontmoeten elkaar van maart tot en met juni 2023 twee weekends en vier dagen. Daar krijgen we stevige input op de vragen hierboven. Ook is er veel ruimte voor ontmoeting en persoonlijke reflectie. Ook tussendoor reflecteer je op wat je hebt gehoord en meegemaakt.

Zo ga je individueel én als groep een intensieve reis aan, op zoek naar jezelf en jouw visie op de toekomst.

Al sinds 2021 heeft De Grote Vragen positieve ervaringen met verdiepingstrajecten voor studenten en jongvolwassenen. In 2022 vertaalde De Grote Vragen het Life Worth Living-programma van Yale University naar de Nederlandse context. Dit programma draait sinds 2022-2023 op hogeschool van Hall Larenstein in Velp. Ook is De Grote Vragen in gesprek met o.a. de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) over het aanbieden van een op Life Worth Living gebaseerde minor.

Overzicht en programma:

Life Worth Living
15-17 maart 2024: Startweekend (vrijdagmiddag tot zondagmiddag)

Geholpen door professoren Wilco de Vries en Manuela Kalsky kijken we dieper naar onze tijd. We praten over het gevoel van verdwaald zijn, het verlies van grote verhalen, van ‘aan één stuk door vallen’ (Nietzsche). 

Ook kijken we naar onze authenticiteitscultuur, onze behoefte aan erkenning en zoektocht naar een stevige identiteit. Waarom voelen we ons zo overweldigd door de problemen van onze tijd? Waarom hebben we zo behoefte aan ‘een verhaal, voor ons allemaal’ (Froukje)?

Dat alles maken we persoonlijk. Wie ben ik? Wat zijn mijn vragen? Wat hoop ik te vinden?

Wie antwoorden zoekt op grote vragen, belandt al snel in de hoek van spiritualiteit en zingeving: veel mensen zoeken antwoorden in yoga, mindfullness, klankschaalmeditatie, retraites, etc. Is er een gedeelde noemer in dit brede aanbod? Wat maakt het zo aantrekkelijk? Hoe ziet het Nederlandse landschap van zingeving en levensbeschouwingen er eigenlijk uit? En in hoeverre biedt het antwoorden op de grote vragen en uitdagingen van onze tijd?

Daar gaan we samen met cultuurpsychologe Joanna Wojtkowiak en studente Mischa Schijvens naar op zoek.

Vrijdag 5 april 2024: Christendom (dag 1)

Hoofd, hart, handen en geschiedenis – dat is wat we op deze dag aanspreken. In de ochtend krijg je college door prof. Rudi te Velde en dr. Wilco de Vries over geloof, hoop en liefde in een wereld van post-truth, klimaatverandering en selfies. Tijdens de middaglunch kun je het Catherijneconvent bezoeken, om meer te weten te komen over de geschiedenis van het christendom in Nederland.

Na de middaglunch luisteren we naar een uitvoering van de kathedrale koorschool. De tweede helft van de middag pakken we onze fiets en bezoeken we Frank Mulder in leefgemeenschap Overhoop. Frank is een gerenommeerd journalist die samen met zijn huisgenoten een gastvrije plek biedt aan vluchtelingen. Zijn lijfspreuk? Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Life Worth Living
Vrijdag 19 april 2024: Boeddhisme (dag 2)

Deze dag heeft een filosofische insteek, vanuit de existentiële vraag: wat is het zelf? Volgens de boeddhistische visie is dit vooral een open ruimte. Leegte. Daarin bestaat verbinding van alle dingen. Expert in Aziatische spiritualiteit Annewieke Vroom legt deze visie uit aan de hand van de eerste preek van de Boeddha. Ook staan we stil bij wat het betekent om uit de ‘leegte van zelf’ te leven, naar het voorbeeld van een van de meest beroemde zenmeesters van de 21e eeuw, vredesactivist Thich Nath Hanh. Tot slot zoeken we naar de relatie tussen de boeddhistische leegte en de christelijke notie van ‘kenosis’, via de 20ste-eeuwse brugfiguur Masao Abe. ​

‘s Middags staat de praktische dialoog met boeddhisten over hun levenspraktijk centraal. Waarschijnlijk gaan we naar een boeddhistische tempel (in Zuilen of Amsterdam).

“Ik heb van dit verdiepingstraject geleerd om met veel meer ontspanning te zoeken naar antwoorden. Ik hoef niet nu al exact te weten hoe het leven in elkaar steekt. Eerder had ik het gevoel dat het nu moest gebeuren: de waarheid vinden. Andere deelnemers hadden dit totaal niet, merkte ik. ‘We zijn nog jong, het is toch logisch dat we de antwoorden niet weten?”

Anne Jan – deed een verdiepingstraject van De Grote Vragen

“Nog niet eerder volgde ik een onderwijsprogramma over zingeving, terwijl het extreem belangrijk is om samen met medestudenten na te denken over grote vragen. Het helpt om meerdere visies op de wereld te ontdekken en elkaars emoties beter te begrijpen. Ook denk ik dat, als je al jong nadenkt over zingeving, je weerbaarder bent bij tegenslag.”

Lorenzo – deed Life Worth Living op hogeschool Van Hall Larenstein

Vrijdag 3 mei 2024: Humanisme (dag 3)

‘Verbeelding en verzet in kwetsbare tijden’ – dat is het thema van deze dag. ‘s Ochtends verkennen we verschillende filosofische perspectieven op hedendaagse zoektochten naar zin. Die zoektochten spelen zich af in een complex en kwetsbaar ‘web van het leven’, waarin we op allerlei manieren met elkaar en met de wereld verbonden zijn. We ontwikkelen een relationeel perspectief op zingeving, waarbij verbeelding en verlangen een centrale rol spelen.

In de middag richten we de blik op ons eigen leven. Hoe ontwikkelen we vertrouwen en hoop dat we deel kunnen uitmaken van – en bij kunnen dragen aan – het kwetsbare ‘web van het leven’? Hoe kunnen we ons verbinden met de werkelijkheid zonder onze kritische blik op dehumaniserende structuren en systemen te verliezen? We onderzoeken hoe verbeelding en verlangen als richtingwijzers bij deze vragen kunnen fungeren.

Bij deze zoektocht worden we begeleid door universitair hoofdocent filosofie en religiewetenschappen Laurens ten Kate, universitair docent praktische humanistiek Carmen Schuhmann en docent praktische humanistiek Sylvie de Kubber van de Universiteit voor Humanistiek.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Life Worth Living
Vrijdag 24 mei 2024: Jodendom (dag 4)

Echt in dialoog gaan met iemand lijkt heel gemakkelijk maar is in werkelijkheid niet eenvoudig.​ Daarom verdiepen we ons deze dag in de filosofie van de dialoog. Martin Buber ontwikkelde in de jaren 1916 tot 1954 een filosofie van de dialoog, als reactie op het zeer dominante denken in de wereld van de filosofie waarbij het ik-denken centraal staat. In de praktijk leidt dat tot monologen. Buber ontwikkelde vanuit praktijk én theorie een ik-jij model dat voorrang geeft aan de ander die jou een vraag stelt en stof tot denken geeft.

Er is pas sprake van een ware dialoog als beide partners door de dialoog veranderen in denken, spreken en handelen. Rond dit thema kijken we ook naar andere dialogische denkers als Abraham Joshua HeschelEmmanuel Levinas, Paul Ricouer, Richard Kearney en D. Bohm.  Met behulp van situaties uit de praktijk willen we jou het onderscheid laten ervaren tussen een schijnbare en een ware dialoog.

We worden deze dag begeleid door Bas van den Berg, muzisch theoloog en pedagoog, en door Chantal Suissa-Runne die als trainer leiderschap, teamontwikkeling en onderhandelen werkt bij Frits Philips jr & Partners.

7-9 juni 2024: Slotweekend (vrijdagmiddag tot zondagmiddag)

We sluiten het traject af met een retraite. We laten alle input zinken en maken de balans op: wat is een life worth living volgens jou? Wat waren je vragen bij de start van dit traject en waar sta je nu? We mixen input en stilte, creatieve oefeningen en muziek, natuur en ervaring, diepe gespreken en ludieke momenten.

“Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven, je eigen geluk – dat is best eng. In plaats van maar door te rennen, heb je tijd en ruimte nodig om te reflecteren op vragen hoe jij je leven wilt leven. Die ruimte biedt dit programma.”

Emily – deed Life Worth Living op hogeschool Van Hall Larenstein

“Ik vond het altijd al leuk om te filosoferen over het leven. Maar door dit programma heb ik wel wat stappen vooruit gezet in het nadenken over wat ik echt belangrijk vind. Hoe leef ik mijn leven goed?”

Sil – deed Life Worth Living op hogeschool Van Hall Larenstein

De experts:

Dr. Manuela Kalsky
Dr. Manuela KalskyBijzonder hoogleraar aan de UvH
Mischa Schijvens
Mischa SchijvensStudent aan de UvH en stagiaire bij Nieuw Wij
Prof. dr. Laurens ten Kate
Prof. dr. Laurens ten KateUniversitair hoofddocent aan de UvH
Chantal Suissa-Runne
Chantal Suissa-RunneTrainer leiderschap, teamontwikkeling en onderhandelen bij Frits Philips jr & Partners
Dr. Wilco de Vries
Dr. Wilco de VriesAssistant professor aan de TUU
Frank Mulder
Frank MulderJournalist en initiatiefnemer van leefgemeenschap Overhoop
Dr. Carmen Schuhmann
Dr. Carmen SchuhmannUniversitair docent aan de UvH
Dr. Bas van den Berg
Dr. Bas van den BergMuzisch theoloog en pedagoog bij Esprit de la Finesse
Dr. Joanna Wojtkowiak
Dr. Joanna WojtkowiakUniversitair docent aan de UvH
Dr. Annewieke Vroom
Dr. Annewieke VroomExpert in Aziatische spiritualiteit
Drs. Sylvie de Kubber
Drs. Sylvie de KubberDocent aan de UvH en verzorger in de psychiatrie en verslavingszorg

Wat levert dit traject jou op?

  • Een persoonlijke zoektocht. Jij gaat op zoek naar je eigen overtuigingen en nadenken over waar jij voor wilt gaan.
  • Een boeiend groepsproces. We gaan samen op ontdekkingstocht. De gesprekken met anderen dagen uit en inspireren.
  • Coaching. Ervaren coaches zijn beschikbaar om je te begeleiden door de zoektocht.
  • Input van inspirerende experts. Wijze, boeiende mensen delen hun visie op het leven. Wat geeft hen hoop? Waar vinden zij dat we voor moeten gaan?
  • Studie en certificaat. Je leest primaire teksten van inspirerende denkers. Je krijgt geen studiepunten voor deelname aan dit traject, maar je ontvangt aan het eind wél een universitair certificaat – goed voor je cv!

Naast het volgen van de colleges, excursies en het start- en slotweekend werk je aan een portfolio. Daarvoor reflecteer je op de ideeën van de expert en hun bronnen. Zo werk je toe naar een eigen eindproduct. Het traject heeft een maximale studiebelasting van 98 uur.

Deelname en kosten

Wil je meedoen aan dit traject? Laat dan je gegevens achter via het onderstaande aanmeldingsformulier én verwoord in maximaal 500 woorden waarom je mee wilt doen. Mede op basis van de motivatiebrieven maken we een selectie van deelnemers.

We vragen een minimale bijdrage van 250,- per deelnemer. Daarmee zijn we verzekerd van je commitment. Je mag als deelnemer zelf bepalen wat je daar bovenop geeft voor dit traject. Bedenk zelf wat het traject je waard is en wat je kunt missen.

(Voor jouw beeld: de kostprijs per deelnemer is ongeveer €2.500,- voor locatiehuur, sprekers, begeleiding, ontwikkelkosten, organisatie en PR. Door externe sponsoring en een investering van de deelnemende universiteiten kunnen we dit programma aanbieden tegen een fractie daarvan.)

Organisatie

Dit verdiepingstraject is een initiatief van de Universiteit voor Humanistiek en de Theologische Universiteit Utrecht, samen met De Grote Vragen.

Universiteit voor Humanistiek
Theologische Universiteit Utrecht
De Grote Vragen

Aanmelden

Wil jij je aanmelden voor dit traject? Vul dan het onderstaande formulier in:

    Delen op social media!