Is elke migrant een verrijking of moeten we onze cultuur beschermen? Is de Westerse cultuur superieur of is zulk denken juist de wortel van kwaad? Moeten we toe naar inclusieve taal en genderneutrale toiletten of zijn we doorgeslagen in gevoeligheden en slachtoffercultuur? Of is dit allemaal geneuzel dat de mens veel te centraal stelt en blind is voor het massale verlies aan biodiversiteit dat door de mens wordt veroorzaakt?

Onder twintigers zie je behalve een stroom van moreel relativisme (wat goed en kwaad is, is relatief) zien we ook stromingen met een hele sterke moraal. Opvallend genoeg in heel verschillende richtingen:

  • de links-progressieve WOKE-beweging
  • de rechts-conservatieven in de hoek van de Canadese psycholoog Jordan Peterson.
  • de activistische klimaatbeweging met o.a. de groep Extinction Rebellion.

Al deze groepen hebben hele sterke ideeën over wat goed is en wat kwaad, over wanneer een mens “deugt” en wanneer niet en over wat onze samenleving nodig heeft. Wat drijft deze “moralistische” twintigers? Wat is het grotere verhaal waar ze in geloven? En kunnen deze groepen elkaar nog begrijpen en met elkaar één samenleving vormen?

Door diepte-interviews met vertegenwoordigers van deze twee groepen willen we ze beter begrijpen. En we willen ze graag, met goede mediation 🙂, met elkaar in gesprek brengen. Wat hebben ze elkaar te zeggen? En lukt het hen de ander te begrijpen?

Herken jij je in één van deze groepen? En wil jij wel meepraten en je verhaal doen? Neem dan contact op! Contactgegevens onderaan de site.

Wil je op de hoogte blijven? Laat even je gegevens achter.