Zoektocht nieuw moralisme, WOKE, Jordan Peterson, Extinction Rebellion enz.

Is elke migrant een verrijking, of moeten we onze cultuur beschermen? Is de Westerse cultuur superieur, of is zulk denken juist de wortel van veel kwaad? Moeten we toe naar inclusieve taal en genderneutrale toiletten, of zijn we doorgeslagen in gevoeligheden en slachtoffercultuur? Of is dit allemaal geneuzel dat de mens veel te centraal stelt en blind is voor het massale verlies aan biodiversiteit dat door de mens wordt veroorzaakt?

Onder twintigers zie je, behalve een stroom van moreel relativisme (“goed en kwaad zijn relatief”), ook stromingen met een heel sterke moraal. Opvallend genoeg in heel verschillende richtingen:

  • denk aan de links-progressieve WOKE-beweging,
  • maar ook de rechts-conservatieven in de hoek van de Canadese psycholoog Jordan Peterson
  • en de activistische klimaatbeweging met o.a. de groep Extinction Rebellion.

Al deze groepen hebben sterke ideeën over wat goed is en wat kwaad, over wanneer een mens ‘deugt’ en wanneer niet, en over wat onze samenleving nodig heeft. Wat drijft deze ‘moralistische’ twintigers en dertigers? Wat is het grotere verhaal waarin ze geloven? En kunnen deze groepen elkaar nog begrijpen en met elkaar één samenleving vormen?

Door diepte-interviews met vertegenwoordigers van deze twee groepen willen we ze beter begrijpen. En we willen ze graag – mét goede mediation 🙂 – met elkaar in gesprek brengen. Wat hebben ze elkaar te zeggen? En lukt het hen de ander écht te begrijpen?

Herken jij je in één van deze groepen, of zit je in een andere groep met een duidelijke mening? En wil jij wel meepraten en je verhaal doen? Of wil je op de hoogte blijven van deze zoektocht? Neem dan contact op via het onderstaande contactformulier.