Geschreven door Redactie / 

16 januari 2018 / 

Apple-investeerders: bescherm jonge kinderen

Apple en andere giganten in de technologiewereld moeten meer doen om de gezondheid van met name jonge kinderen te beschermen. Dat schrijven enkele Apple-investeerders in een open brief. Ze noemen verschillende onderzoeken die aantonen dat langdurig smartphonegebruik slecht kan zijn voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van kinderen. De investeerders, die samen voor 2 miljard dollar aan aandelen in Apple hebben, vinden het tijd voor maatregelen.

Als maker van “zo’n krachtig product” zou je een rol moeten spelen in het helpen van ouders bij het beschermen van kinderen, vinden de investeerders. Daarom zouden bedrijven als Apple onderzoeksinitiatieven moeten ondersteunen naar de effecten van smartphones op de gezondheid van kinderen. Maar ook meer geavanceerde opties voor ouderlijk toezicht moeten op smartphones moeten ontwikkelen en implementeren. En ten derde zouden technologiebedrijven educatief materiaal kunnen ontwikkelen om ouders bewust te maken van de mogelijke gevaren van overmatig telefoongebruik. Dat meldt Live Science.

Depressie bij tieners

De zorgen van de aandeelhouders komen niet uit het niets. Recente onderzoeken tonen aan dat veelvuldig internetgebruik in verband kan worden gebracht met depressie bij tieners. De aandeelhouders citeerden ook uit een onderzoek dat een relatie legt tussen smartphonegebruik van 5 uur per dag of meer en slaaptekort, depressie en sociale problemen.

Wie veel tijd aan z’n smartphone besteedt, loopt het risico op lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen. Apple-investeerders willen daarom dat technologiebedrijven maatregelen gaan nemen om kinderen te beschermen.

Overigens ziet de American Psychiatric Association smartphone-verslaving niet als een aandoening die kan worden vastgesteld. “Dit betekent echter niet dat er geen kinderen – of volwassenen – zijn die buitensporig veel tijd aan hun telefoon besteden. Of het lastig vinden om zich ‘los te koppelen’ van hun telefoon”, aldus Vasco Lopes, assistent-professor in de psychologie aan het Columbia University Medical Center in New York. Tovah Klein, universitair hoofddocent psychologie en directeur van het Barnard College Centre for Toddler Development, ook in New York, is het met hem eens. Hij zegt dat je smartphonegebruik kan zien als verslaving wanneer het je functioneren in de weg staat.

Zo verslavend en tijdrovend mogelijk

De gemiddelde Amerikaanse tiener krijgt op 10-jarige leeftijd zijn of haar eerste smartphone. Kinderen zijn meer dan 4,5 uur per dag met hun smartphone in de weer, alleen al aan sociale media, video’s kijken, naar muziek luisteren en gamen. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken die in de open brief aan Apple worden aangehaald. Veel mobiele spelletjes, maar ook socialmedia-apps, zijn ontworpen om zo verslavend en tijdrovend mogelijk te zijn, aldus de brief. De schrijvers vinden dat grote technologiebedrijven als Apple kunnen ingrijpen, om dit te veranderen.

(Bron en meer lezen: Live Science)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!