Geschreven door Daniëlle van den Brun / 

15 januari 2023 / 

Daniëlle: ‘Waarom ik bang ben voor 2023…’

En toen was het alweer 2023… een nieuw jaar waarvan we allemaal niet weten wat het ons gaat brengen. Misschien ben jij optimistisch en vol verwachting het nieuwe jaar ingestapt. Dit wordt jouw jaar! Een ander heeft dat juist niet. Daniëlle bijvoorbeeld. Zij is bang voor 2023. In een column vertelt ze waarom.

Binnen de lijnen

De allergrootste rem in mijn leven is angst. Angst voor wat anderen van me denken, angst voor het onbekende, angst om te falen en de angst om mezelf enorm voor schut te zetten. Het zorgt ervoor dat ik altijd netjes binnen de lijnen kleur en geen risico’s neem. Als ik me netjes gedraag en niks raars doe, kan niemand iets van me vinden. Als ik geen nieuwe dingen uitprobeer, kan er ook niks fout gaan. Dat is veilig en bekend. Maar is dat ook wat me gelukkig maakt?

1001 dingen die fout konden gaan

In 2022 probeerde ik meer uit mijn schulp te kruipen. Dingen te doen die ik al heel lang uitstelde vanuit angst. Domste voorbeeld ooit: door de wasstraat gaan met mijn auto. In mijn hoofd maakte ik al een lijst met 1001 dingen die fout konden gaan als ik door die moordmachine zou gaan in mijn kleine Opel. Maar: I did it! Een kleine stap voor de mens, een grote stap voor Daniëlle! Extra fijn als je de dag erna op je werk komt en collega Wilke gelijk vraagt: ‘Is die super schone auto van jou?!’

Niet meer bang zijn

Voor het jaar 2023 ben ik dus ook – je raadt het al – bang. Bang, omdat ik me heb voorgenomen niet meer bang te zijn. Make sense? Ik wil meer van die kleine overwinningen. Ik ga dus vaker in kerstbomen springen, op mijn werk met een megafoon door het gebouw rennen, in mijn eentje naar musea, vriendinnen bellen die ik al jaren niet heb gesproken en random mensen complimenten geven. Dan hoop ik dat die rem niet meer helemaal is ingetrapt aan het einde van dit nieuwe jaar.

Doe je mee?

Deze column verscheen eerder bij EO BEAM en is met toestemming overgenomen – tekst: @daniellevdbrun

Daniëlle van den Brun

Daniëlle van den Brun is redacteur bij EO BEAM. Volgens haar de gezelligste redactie van Nederland. Als zij zich niet de vingers uit haar lijf aan het typen is, zingt ze heel hard mee met Taylor Swift of maakt ze ijzersterke woordgrappen. Zoals deze: ik houd niet van kikkers, maar ga wel graag op pad.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!