Ben je gestrest? Ontdek het geheim van loslaten

Meer dan de helft van de studenten in Nederland ervaart psychische problemen. Veel jongeren zijn vaak of altijd gestrest, blijkt uit verschillende onderzoeken. Geldt dit ook voor jou? En zou jij je stressgevoelens graag willen loslaten? Dat kan met een simpele oefening, schrijft coach en wandelcoach Hanneke Sterk.
Niet hier maar daar
Iedereen ervaart weleens stress, maar soms ervaar je zo vaak stress dat het je leven beïnvloedt. Waar komt die stress vandaan? Bij een stresssituatie kunnen we stellen dat je ergens bent, maar er eigenlijk niet wil zijn. Stel dat je stress hebt omdat je erg druk bent, dan betekent dit dat je niet in die drukke situatie wilt zijn. Je brein laat je denken hoe het wél zou moeten. De kloof die ontstaat tussen daar waar je bent en daar waar je wilt zijn, veroorzaakt stressgevoelens.
Verwachtingen
Je had bijvoorbeeld niet verwacht dat deze baan zo zou zijn, of je had er méér van verwacht. Je verwachtte niet dat het krijgen van een kind zoveel energie zou kosten en dat je zo vaak ’s nachts je bed uit zou moeten. Of… vul jouw situatie maar in.
Wat er gebeurt is, dat het plaatje van verwachtingen in jouw hoofd – jouw verbeelding – niet klopt met de werkelijkheid. Je had iets anders verwacht en bedacht dan je nu hebt. Dat voelt niet goed, niet fijn, en daardoor ontstaan stressgevoelens. Dat gebeurt ongemerkt in jouw brein en voordat je het weet zit je erin vast.
Stop met reizen
Dat is één van de grote geheimen van het loslaten. Stop met reizen in je hoofd. Stop met steeds bedenken hoe je het beter, anders wilt en waar je zou willen zijn. De kloof tussen wat je wenst en wat je nu hebt is vaak te groot om te overbruggen. En is datgene wat je wenst wel realistisch? Stop daarom met jagen naar beter, anders, meer. Sta stil en wees je bewust van de plek waar je nu bent.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Anders dan gedacht
Veel dingen in het leven gaan niet zoals verwacht. Je had een beeld van hoe de toekomst eruit zou zien en ineens is het weg. Iemand anders of jijzelf heeft daarvoor gezorgd. Het plaatje in jouw hoofd klopt niet meer en wat nu? Eén van de stappen van loslaten is: stil staan. Je bewust worden van hoe de situatie nu is. Om vervolgens nog een stap verder te gaan en te accepteren dát het zo is. Het er gewoon te laten zijn. Het niet weg willen duwen, niet naar de toekomst willen rennen.
Hoe je los kunt laten
Hoe dan?, vaag je je misschien af. Hoe moet ik loslaten? Ten eerste is het goed om te bedenken: je gedachten zijn ‘maar’ gedachten. Ze zijn niet per definitie waar. Gedachten gaan voorbij als de wolken in de lucht. Je kunt leren loslaten door je gedachten en aandacht te verplaatsen naar iets anders. Verplaats je gedachten naar het hier en nu, naar dít moment. Voel bewust hoe je op de bank zit of hoe je (stevig of wiebelig?) op je benen staat. Voel en ervaar en wees je daar bewust van. Ondertussen waaien die wolken verder in je hoofd. Laat maar gaan…
Naar buiten
Ook de natuur is onze helper. Ik schreef al eens een blog over wandelen en de effecten daarvan. Wil je leren loslaten? Dan geef ik je echt de tip: ga naar buiten. Laat letterlijk je hoofd leegwaaien. Voel waar je bent, hoe je loopt en wat de wind met je haren doet. Focus je tijdens de wandeling op wat je ziet en voelt en laat de rest maar waaien.
Lees ook: Wil je gelukkig zijn? Ga dan op zoek naar betekenis
Deze blog verscheen eerder op Sterkincoaching.nl en is met toestemming overgenomen – tekst: @sterkincoaching