Eerste Life Worth Living-college op Van Hall Larenstein

Op maandag 12 september is het Life Worth Living-traject van start gegaan op het Van Hall Larenstein College in Velp. Zo’n 80 studenten van de opleiding International Development Management volgden het eerste college van Laurens van Lavieren en Boris Pinksterboer van De Grote Vragen. 

Met verschillende werkvormen wisselden theorie en praktijk zich af in het twee uur durende college. ”We zijn gestart met ‘Levend standbeeld’ waarbij de aanwezige studenten fysiek uitbeelden: hoe wil ik herinnerd worden? Een leuke introductie van de vraag van deze dag ‘What is really important?’ En direct een sfeermaker en ijsbreker.” vertelt Laurens.  

Vervolgens werden er twee video’s vertoond. Een video waarbij onze plek als mens steeds verder wordt uitgezoomd tot in het universum. En het nummer ‘Beautiful’ van Douwe Bob, ‘een protestlied tegen de dood’ volgens de zanger.    

De vraag die zich opdringt bij het bekijken van de video’s: ons aardse leven is zo onbeduidend en kortdurend, wat doet het ertoe? Hierover deelden studenten persoonlijke ervaringen. Laurens: ”Relativering werd vaak genoemd: veel sores waar we ons druk om maken en die, als je uitzoomt, zo weinig voorstellen. En angst: doet mijn leven er wel toe? Ook verlieservaringen kwamen ter sprake.  

In het tweede uur van het college werden deze grote vragen klein gemaakt: ons eigen verhaal. Met behulp van tijdschriften maakten de studenten een collage als antwoord op de vragen: Wie zijn of waren mijn ouders? Naar welke waarden ben ik opgevoed? Wat is de familiecultuur waar ik uitkom? Ze schreven op wat ze willen meenemen en wat ze willen achterlaten uit deze cultuur.  

Richting bepalen 

Het uitgangspunt van het programma is om studenten, door het verkennen van de levensbeschouwelijke hoofdstromingen en in gesprek met elkaar, te ondersteunen in het zoeken naar levensrichting.  

Laurens legt uit: ”De meeste jonge mensen krijgen tegenwoordig geen duidelijke richting aangeboden door opvoeders waar het gaat om levensbeschouwing: ‘Je bent vrij, kies je eigen weg.’ Vrijheid meekrijgen lijkt een cadeautje maar bij het uitpakken vaak een lege doos. Want hoe vind ik mijn weg? ‘Volg je hart’, is dan vaak het antwoord. Maar wat wil mijn hart dan? Dit maakt cynisch: iedereen heeft een eigen visie en een eigen antwoord. Er is geen waarheid.” 

Maar toch: sommige antwoorden zijn boven komen drijven omdat ze al eeuwenlang waardevol zijn voor vele mensen. Deze levensbeschouwelijke visies en filosofieën gaan de studenten in het vervolg van het traject onderzoeken.   

”We stonden voor een groep aandachtig en betrokken studenten. Er kwamen heel persoonlijke en eerlijke verhalen op tafel.” blikt Laurens terug op het eerste college. ”Ik merk dat het echt leeft onder deze jonge mensen. Een studente vertelde mij dat ze vaak nadenkt over de zin van haar leven maar dat het eenzaam en verwarrend voelt om dit alleen te doen. Ze hoopt dat dit traject haar helpt om structuur aan te brengen in haar zoektocht. ” 

Studenten luisteren aandachtig naar het college ‘Wat is echt belangrijk?’

Naar het voorbeeld van Yale University 

Het team van De Grote Vragen nam het initiatief om het ‘Life Worth Living-programma’ zoals al enige jaren succesvol wordt aangeboden op Yale University in Amerika, naar de Nederlandse context te vertalen. Dit naar eindelijkding van verschillende ‘Ronde Tafelgesprekken’ (link) met onderzoekers en experts uit het werkveld over de mentale welzijnscrisis onder studenten. 

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!