Sil: ”Dit programma helpt mij in het denken over wat ik echt belangrijk vind”

Hoe leef ik mijn leven goed? Welke waarden zijn voor mij echt belangrijk? In het najaar van 2022 verdiepten 35 studenten van hogeschool Van Hall Larenstein in Velp zich in deze en andere grote zingevingsvragen. Onder hen ook Sil (22) uit Dommelen. We vroegen hem naar zijn ervaring:

Waarom koos je voor de studie Internationale Ontwikkeling?

Ik vind het belangrijk om mensen te helpen. Om die reden heb ik eerder verpleegkunde gestudeerd maar daar was ik niet op mijn plek. Uit studieadviesgesprekken kwam deze studie naar voren. Hier combineer ik mijn interesse in mensen, cultuur, aardrijkskunde en het avontuur.

Hoe kijk je terug op het Life Worth Living-programma?

Positief! Het zet je aan het denken over vragen: wie ben ik? Wat betekent mijn leven? We bekeken een video die indruk op mij maakte: een groep mensen wordt steeds verder uitgezoomd tot ver in in het universum. Vervolgens weer ingezoomd tot in de cellen van het lichaam. Je wordt even stilgezet bij de grootsheid van alles en onze positie daarin als mens.

Welk programmaonderdeel vond je het interessants?

Het schrijven van de brief van mijn 60-jarige ‘Ik’ aan een kleinzoon van mijn huidige leeftijd. Hoe kan mijn leven gelopen zijn? hoe kijk ik dan terug? Dat was bijzonder om over na te denken en in stilte te schrijven. Normaal is het leven toch vooral heel druk en dit vormde een fijn momentje om even stil te staan.

De video ‘Powers of Ten’ die indruk op Sil maakte.

Waren er onderdelen die je wel had willen missen of juist hebt gemist?

Sommige energizers aan het begin van de dag vond ik niet zo geslaagd. Ik ben een open mens, ik praat makkelijk, maar in een kring om beurten een kleine improvisatieshow geven is toch niet echt mijn ding. Wat ik heb gemist: er mag meer verbinding worden gemaakt met onze studie en het professionele werkveld.

Wat heeft het programma je gebracht?

Ik vond het altijd al leuk om te filosoferen over het leven. Maar door dit programma heb ik wel wat stappen verder gemaakt in het denken over wat ik echt belangrijk vind: hoe leef ik mijn leven goed? Ook vond ik het erg leerzaam om met medestudenten uit te wisselen wat onze persoonlijke motivatie was om voor deze studie te kiezen. Ik heb andere beelden en invalshoeken leren kennen om naar de studie en het werkveld te kijken.

Lees hier meer over het Life Worth Living-programma of download de flyer.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!