Studenten Van Hall Larenstein: ‘Life Worth Living relevant voor eerstejaars’

“Het Life Worth Living-programma zou standaard aangeboden moeten worden aan eerstejaars studenten, ongeacht hun studierichting.” Dat is de reactie van derdejaars studenten die de afgelopen maanden deelnamen aan het De Grote Vragen-verdiepingsprogramma op Hogeschool van Hall Larenstein in Velp.

Brief aan jezelf

Met een brief van een oude(re) ‘ik’ aan zichzelf, sloten de studenten dinsdag 13 december het Life Worth Living-programma af. Een bijzonder moment, omdat het de eerste groep studenten is die dit onderwijsprogramma over ‘de zin van het leven’ volgde. De internationale studenten van de studie International Development Management verdiepten zich de afgelopen maanden in verschillende levensbeschouwelijke stromingen, vanuit de grote vraag: hoe leef ik een goed leven? Ze werden begeleid door eigen docenten en het team van De Grote Vragen, bestaand uit projectleider en theoloog Laurens van Lavieren, humanistisch pastoraal werker Roos Biesheuvel, studentenwerker Arjan Zijderveld en filosoof Boris Pinksterboer.

In kleine groepjes bespraken de studenten dinsdagmiddag hun brieven. Wat volgde waren reflecterende en soms confronterende gesprekken, waarin de studenten goed naar elkaar luisterden.

”Eigenlijk start je eigen leven pas wanneer je gaat studeren, daarvoor is alles zo vanzelfsprekend. Die verantwoordelijkheid voor je eigen leven, je eigen geluk, dat is best eng. In plaats van maar door te rennen, heb je tijd en ruimte nodig om te reflecteren op vragen hoe jij je leven wilt leven. Die ruimte biedt dit programma.”

Studente Emily Brinker

Studenten schrijven een brief aan zichzelf vanuit een ‘oude ik’

Evaluatie van het programma

Ter afsluiting schreven de studenten ‘tips’ en ‘tops’ op geeltjes en plakten deze op het whiteboard. Mooie tops als: “Het was een veilige plek waar er zonder oordeel naar elkaar geluisterd werd” en “Ik ben dichterbij mijzelf gekomen en dacht na over dingen waar ik anders niet de tijd voor neem.” En leerzame tips zoals “Zorg voor meer ruimte, waardoor mensen die niet snel naar voren stappen, toch kunnen reageren” en “Meer inbreng van filosofieën uit andere delen van de wereld.” Deze tops en tips gaan ons helpen om het volgende programma nóg beter te maken.  Een officiële evaluatie van het programma volgt nog via de evaluatiemethode van de hogeschool.

“Niet alleen persoonlijk, maar ook voor het werk waarvoor we worden opgeleid, is het zo belangrijk om al tijdens de studie over je waarden en motivaties na te denken.”
Studente Rosa Broskamp

Over het Life Worth Living-programma

Het Life Worth Living-programma van De Grote Vragen brengt studenten met elkaar en met experts in gesprek over zingeving. Het onderwijsprogramma is speciaal ontwikkeld voor Nederland, naar voorbeeld van de Yale University. Studenten gaan op een diepgravende en persoonlijke manier aan de slag met zingeving, vanuit de grote levensbeschouwelijke tradities. Studenten worden zo uitgedaagd tot een intellectuele, gezamenlijke én persoonlijke zoektocht naar wat (voor henzelf) het leven zin geeft. 

Wil jij studenten of docenten attenderen op dit onderwijsprogramma? Verwijs naar onze onderwijspagina of download de flyer.

Het voormalige klooster naast Hogeschool Van Hall Larenstein waar het programma werd gevolgd.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!