Korné, 23: Bestaat onvoorwaardelijke liefde?

Start | Zoektochten | Hoe krijg ik een goede relatie | Korné, 23: Bestaat onvoorwaardelijke liefde?
Korne

Ik stel mijzelf de vraag: bestaat onvoorwaardelijke liefde? In de voorgaande opdrachten van deze zoektocht, zag ik dat ik vertrouwen heb gedefinieerd als onmisbaar voor een goed werkende en duurzame relatie.


Naast vertrouwen heb ik in mijn ‘wensenlijst’ geen ‘onvoorwaardelijkheid’ geschreven. Ik denk dat dit komt omdat ik het idee van onvoorwaardelijke liefde, vooral binnen een romantische relatie, een gek idee vind. Wat betekent die onvoorwaardelijke liefde dan? Als er sprake is van huiselijk geweld, maar een vrouw (of man) durft (of wil) niet weg te gaan en blijft in een relatie zitten, is er dan sprake van ‘onvoorwaardelijke liefde’?

Voorwaarden voor ware liefde?
Het feit dat we het hebben over goede of slechte relaties, geeft al aan dat er bepaalde voorwaarden zijn voor een ‘goede’ romantische relatie, of ‘ware’ liefde: dit geeft wat mij betreft aan dat ‘onvoorwaardelijke liefde’, als het al bestaat, niet duidt op goede relaties.

Ik vraag me af of onvoorwaardelijke liefde, als het al bestaat, een positief gegeven is.

Ik zou me graag meer willen verdiepen in wat ‘onvoorwaardelijke liefde’ precies betekent, en vervolgens of het bestaat of niet. Ik sluit het bestaan ervan zeker niet uit. Ik wil door me in te lezen het concept beter begrijpen en kijken in hoeverre het concept voorkomt in de realiteit. Daarnaast vraag ik me af in hoeverre onvoorwaardelijke liefde, als het al bestaat, een positief gegeven is.

Ik geloof dat een concept als onvoorwaardelijke liefde het belang van consequenties voor acties en van bouwen aan vertrouwen als fundering voor een relatie onderschat. Het is daarom niet per se bevorderlijk voor een goede liefdesrelatie. Ik wil in deze zoektocht ontdekken of ik dit goed inschat en wat dit betekent voor mijn kijk op liefde en relaties.

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Laat een reactie achter

Ontvang maandelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.