Geschreven door Redactie / 

10 november 2017 / 

Birmese monniken roepen op tot heilige oorlog

Boeddhistische ‘theravada’ monniken in Birma (Myanmar) prediken momenteel geweld in plaats van vrede. Dat schrijft dr. Peter Lehr, docent terrorisme aan de Universiteit van St. Andrews (Schotland), in The Conversation. De monniken zijn ervan overtuigd dat het boeddhisme ernstig wordt bedreigd door groepen moslims en Hindoe Tamils met grote steun in het buitenland. Volgens hen zou een heilige oorlog, uit zelfbescherming, gerechtvaardigd zijn.

Theravada is de school binnen het boeddhisme dat zijn inspiratie haalt uit de oudste geschriften over de leer van Boeddha. Theravada is al vele eeuwen de overheersende religieuze stroming in onder meer Thailand, Birma, Cambodja, Laos en Sri Lanka. Tegenwoordig tellen theravada-boeddhisten meer dan 100 miljoen mensen wereldwijd.

Heilige oorlog

Je zou denken dat een boeddhistische meerderheid in Birma niets te vrezen heeft van die minderheden, stelt Lehr, maar dat is niet hoe de monniken het zien. Zij denken dat het boeddhisme in Birma kan worden weggevaagd door andere religies. Dus roepen ze op tot een ‘heilige oorlog’ tegen moslims en andere minderheidsgroepen. Niet alleen in Birma, maar ook in Sri Lanka en Thailand wordt intussen melding gemaakt van geweld tegen religieuze minderheidsgroepen.

In september 2007 protesteerden de monniken nog vreedzaam tegen de Birmese militaire regering. Tien jaar later roepen ze op tot een ‘strijd’ om het boeddhisme te beschermen.

Geweld gerechtvaardigd

De monniken en hun volgelingen zijn ervan overtuigd dat krachtig optreden nodig is om te voorkomen dat hun religie en cultuur worden weggevaagd. De overtuiging dat het boeddhisme bedreigd wordt, rechtvaardigt volgens de monniken het gebruik van geweld. Hoewel zij snel toegeven dat een offensief gebruik van geweld altijd onjuist is, wijzen ze erop dat vreedzame en geweldloze boeddhistische gemeenschappen het recht hebben zich te verdedigen wanneer het voortbestaan van de religie in het geding is.

Slechts tien jaar geleden namen de Birmese theravada monniken nog deel aan de zogeheten Saffraan Revolutie in Birma. In augustus en september 2007 demonstreerden duizenden monniken op vreedzame wijze in verschillende steden tegen de militaire regering, ook wel junta genoemd, die Birma al sinds 1962 in z’n greep houdt.

(Bron en meer lezen: The Conversation)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!