Geschreven door Redactie / 

25 februari 2019 / 

Blogwedstrijd: De stuntelende mens

Wil jij met jouw blog op De Grote Vragen? Dat kan in de maand april: de Maand van de Filosofie. Die heeft dit jaar als thema: ‘Ik stuntel, dus ik ben’. Dat is ook het onderwerp van onze blogwedstrijd, in het kader van de filosofiemaand. De opdracht is simpel: schrijf een blog over ‘de stuntelende mens’. Stuur jouw blog van maximaal 1000 woorden uiterlijk vrijdag 22 maart 2019 naar: degrotevragen@forumc.nl. Uit de inzendingen wordt een aantal winnaars gekozen, hun blogs publiceren wij in april op deze site.

Stuntelen is menselijk

Durf jij eerlijk toe te geven dat je stuntelend door het leven gaat? Of niet? Stuntelen lijkt anno 2019 haast taboe, terwijl we allemaal stuntelen, toch? Want stuntelen is menselijk. Sterker nog, de moderne mens lijkt meer te stuntelen dan ooit. We hebben de kennis en de middelen om een betere wereld te creëren, maar wat slagen we daar vaak slecht in! We krijgen welvaart, voedsel en water niet eerlijk verdeeld.  Veel natuurrampen hebben minder met de ‘natuur’ te maken dan met menselijk ingrijpen. Ons voedsel is zo beïnvloed dat we – in het Westen, dan – massaal te dik worden. Werk hebben we zo ‘efficiënt’ gemaakt dat veel banen overbodig raken.

En wat dacht je van ons gestuntel in de liefde, tijdens sollicitatiegesprekken of met Ikea-kasten? Of van het onoplosbare fileprobleem, omdat we zo gehecht zijn aan zélf rijden? Oftewel, de moderne mens heeft de verbeeldingskracht én de middelen om zijn omgeving te vormen én zichzelf te verbeteren, maar schiet elke keer tekort. Is het niet tijd om onze stuntelende natuur te omarmen en ‘Ik stuntel, dus ik ben’ als uitgangspunt te nemen voor een nieuw mensbeeld? Tenslotte stuntelen we allemaal. De hele geschiedenis is een aaneenschakeling van gestuntel. Als we dat af en toe aan elkaar toegeven, is dat eigenlijk helemaal niet erg…

Inspiratie nodig? Luister de podcast met psychiater Dirk De Wachter

Blogwedstrijd 'De stuntelende mens'
Zit jij boordevol inspiratie voor een blog over ‘De stuntelende mens’? Stuur jouw blog dan uiterlijk vrijdag 22 maart naar ons toe. De beste blogs publiceren wij op deze site.

Jouw stuntel-verhaal

We zijn benieuwd naar jouw stuntel-verhaal. Daarbij maakt het niet uit of het waargebeurd is, of niet. Schrijf in ieder geval een blog die je zelf zou willen lezen! Het kan helpen als je persoonlijk durft zijn. Gun de lezer gerust een inkijkje in je ziel, dat maakt je verhaal interessanter. Probeer ons te verrassen! Nog even alle richtlijnen op een rij:

  • Thema: ‘Ik stuntel dus ik ben’
  • Tekstlengte: maximaal 1000 woorden
  • Deadline: vrijdag 22 maart 2019
  • Insturen naar: degrotevragen@forumc.nl

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!