Geschreven door Redactie / 

3 maart 2022 / 

Boekenclub: The Ethics of Authenticity

Authenticiteit. Is dat een mooi ideaal, of een leeg modewoord? Mensen nemen de term regelmatig in de mond om te omschrijven wat ze belangrijk vinden in het leven. Niet vreemd ook, in een wereld met deep fakes en fake news. Allerlei zaken worden tegenwoordig wantrouwend bekeken, en vaak blijkt inderdaad dat schijn bedriegt. Je kunt je dus voorstellen dat mensen verlangen naar iets dat wél is zoals het lijkt, maar ook dat ze zélf echt willen zijn. Toch kun je hier ook vragen bij hebben.

Zou de hang naar authenticiteit niet horen bij het typisch Westerse individualisme en relativisme, waarin iedereen vooral ‘zichzelf’ moet zijn, en acceptatie belangrijker is dan persoonlijke groei? Hoe past ‘authenticiteit’ precies in de ontwikkelingen van de afgelopen eeuwen? En zouden we authentiek zijn inderdaad belangrijk moeten vinden?

Nieuwe avonden Boekenclub

Lijkt het je leuk om na te denken en te praten over zulke vragen? Dan is onze Boekenclub misschien iets voor jou. In april en mei starten we weer met een serie avonden van onze leeskring. Samen gaan we The Ethics of Authenticity lezen. In dit boek beargumenteert de bekende filosoof Charles Taylor dat het authenticiteitsideaal vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd. Authenticiteit glijdt dan af naar een vorm van relativisme: iedereen bepaalt voor zichzelf wat goed is en welke manier van leven het waard is om na te streven.

Taylor beschrijft waarom authenticiteit deze relativistische invulling krijgt, en waarom die invulling afwijkt van wat de grondleggers van het ideaal ermee bedoelden. Het gaat Taylor erom het oorspronkelijke ideaal weer op te diepen én te begrijpen wat het kwetsbaar maakt voor een verval in relativisme. Zodoende gaat Taylor in op een breed gedeelde malaise van de moderniteit: zorgen over een uit de hand gelopen vorm van individualisme.

Datums en locatie

We komen samen op een nader te bepalen locatie in Amsterdam, op de volgende avonden:

  • Maandag 21 maart 2022
  • Maandag 4 april 2022
  • Maandag 18 april 2022
  • Maandag 2 mei 2022
  • Maandag 16 mei 2022

Meedoen?

Je kunt je aanmelden bij Mark Shaw via: mark.shaw2@gmail.com onder vermelding van Aanmelden Boekenclub.

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!