Brengt geloof meer vrede of meer oorlog?

Hoeveel ruimte is er voor geloof in een seculiere samenleving? Die vraag stond afgelopen zondag 8 april centraal tijdens het debat ‘(A)theïsme – Brengt religie meer vrede, of meer oorlog?’ in De Balie in Amsterdam. Sprekers waren: Tamarah Benima (joods), Hans-Martien ten Napel (protestants), Nahed Selim (rooms-katholiek), Alaeddine Touhami (moslim) en Paul Cliteur en Floris van den Berg (beide atheïst).
Bekijk hierboven het volledige debat ‘(A)theïsme’ dat afgelopen zondag in De Balie gehouden werd.
Geloof verankerd in ons mens-zijn
Het aantal gelovigen op de wereld blijft gestaag toenemen. Maar hebben we als samenleving iets aan geloof, aan religie? Moet het daarom de ruimte krijgen, of zijn we beter af zonder? De excessen van godsdiensten – neem bijvoorbeeld het misbruik in de rooms-katholieke kerk, misbruik in joodse gemeenschappen en het terrorisme uit naam van God – lijken een oordeel makkelijk te maken. Maar is het zo simpel? Want religie biedt ook houvast en zingeving in een snel veranderende wereld. Op de hele wereld is er geen volk te vinden zonder religie. Gelovig zijn zit dus niet alleen diep verankerd in onze cultuur, maar ook in ons mens-zijn.
“Maar is het zo simpel? Want religie biedt ook houvast en zingeving in een snel veranderende wereld”
Sprekers uit religieuze en niet-religieuze kring kruisten in De Balie de degens.
Wat vind jij? Brengt religie meer oorlog of meer vrede?
Religie veroorzaakt geen oorlog maar de mens doet dat wel. Die dan vaak zijn/haar religie als het enige ware benoemt. Religie (welke dan ook) kan een houvast in je leven zijn als je beseft hoe beperkt wij zijn om de wereld te begrijpen. We zijn als een blad aan de boom waarvan we ontvangen en waaraan we geven. Maar die we nooit kunnen begrijpen.