Mens-zijn

polyamorie en trouw

Openhartige brieven over polyamorie en trouw, brief #2

Door Renee Janssen

Laurens is getrouwd en monogaam. Hij gunt iedereen onvoorwaardelijke liefde bij één persoon. Renee koos voor polyamorie: ruimte voor meerdere liefdesrelaties naast elkaar. In een briefwisseling verkennen ze elkaars beweegredenen. Waar is herkenning en waar schuurt het? En wat leren ze van elkaar?

LEES VERDER
polyamorie en trouw

Openhartige brieven over polyamorie en trouw, brief #1

Door Laurens van Lavieren

Laurens is getrouwd en gunt ieder ander onvoorwaardelijke liefde. Renee koos voor polyamorie: ruimte voor meerdere liefdesrelaties. In deze briefwisseling verkennen ze elkaars beweegredenen. Waar botst het, waar is herkenning en wat leren ze van elkaar?

LEES VERDER
Gelukkig zijn

‘De Westerse obsessie met geluk is een vergissing’

Door Redactie

Gelukkig zijn is níét het doel van het leven. Voor wie dat denkt – dat is een vergissing. Dat zei de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter afgelopen woensdagavond tijdens een debat in de Jacobikerk in Utrecht. Ook het idee dat je je eigen geluk kunt maken is een misvatting, meent hij. Beluister hier zijn lezing.

LEES VERDER
Tim Minchin

De 9 levenslessen van Tim Minchin

Door Redactie

Droom niet, zoek niet naar geluk, ga hardlopen en wees kritisch, ook op je eigen mening. Nee… voorál op je eigen mening. Het zijn vier van de 9 levenslessen van de Australische muzikant-cabaretier Tim Minchin. Je hoort ze alle negen in een ‘inspirational speech’ die hij ooit hield op zijn oude universiteit. De moeite van het kijken waard!

LEES VERDER
polyamorie

Wat ik als monogaam leer van polyamoristen

Door Laurens van Lavieren

De laatste tijd komt Laurens steeds vaker mensen tegen die aan polyamorie doen. Hij moet meestal even slikken als hij dat hoort. Toch probeert hij als overtuigd monogaam open te staan voor de positieve aspecten van polyamorie. Je kunt er namelijk verrassend veel van leren, constateert hij.

LEES VERDER
vader en kind

‘Diep’ afl. 5: Wat is een goede vader?

Door Tamar Berends

Tamar bekeek aflevering 5 van het tv-programma ‘Diep’ over de vraag van rapper Donnie: wat is een goede vader en hoe wordt hij er zelf één? Tamar: ”Natuurlijk kan het helpen om iemand te laten zien hoe jij door moeilijke periodes komt maar ik blijf de bekerende ondertoon horen, helaas.”

LEES VERDER
Abortus

Abortus: een poging om mijn gedachten te ordenen

Door Stefan Paas

De laatste tijd laait het publieke debat over abortus steeds opnieuw op. In dat debat mist theoloog Stefan Paas nogal eens de middenweg. Het gaat hard tegen hard en daardoor loop je vaak op eieren, schrijft hij.

LEES VERDER
hoe geef ik mijzelf geluk

‘Diep’ afl. 4: Hoe geef ik mijzelf geluk?

Door Dominique Deinum

”Het ter discussie stellen van deze vraag gaf haar meer zelfkennis, en op zijn beurt gaf deze nieuwe zelfkennis ruimte voor een hernieuwde visie op haar gedrag en persoonlijke groei.” schrijft Dominique Deinum over afl. 4 van ‘Diep’ met Anouk Hoogendijk.

LEES VERDER
hoe kom ik tot rust

‘Diep’ afl. 3: Hoe kom ik meer tot rust?

Door Kimberley Ring

Wat vond kijkster Kimberley Ring van afl. 3 van ‘Diep’: de zoektocht naar rust van Nienke Plas? ”Bijzonder om te zien hoe Nienke, naarmate de nacht vorderde, ze haar levensvraag steeds aanpaste en meer tot de kern kwam.”

LEES VERDER
Angst voor de toekomst

‘Diep’ afl.2: Waarom heb ik angst voor de toekomst?

Door Demi Beurskens

Demi Beurskens volgde de zoektocht van Koen Kardashian, aflevering #2 van het programma Diep. Demi: ”Je ziet in zijn gezichtsuitdrukking dat hij ergens komt waar hij nog niet geweest.”

LEES VERDER
genieten

‘Diep’ afl.1: Hoe geniet ik meer van het leven?

Door Dominique Deinum

Omdat we houden van levensvragen, volgen we het EO-programma ‘Diep’ op de voet. Dominique bekeek de aflevering met Dennis Schouten over genieten van het leven.

LEES VERDER
Coronacrisis eenzaamheid

Maakt de coronacrisis ons eenzaam?

Door Jeannette Helms

Ben jij je sinds de coronacrisis ook meer alleen gaan voelen? Redacteur Michelle herkent zich in het verhaal van de introverte Jeannette Helms: de coronacrisis leerde haar dat eenzaamheid iets heel anders is dan ze eerder dacht.

LEES VERDER