7 goede redenen om af en toe aan jezelf te twijfelen
Redactie
Als mens denken we vaak dat we de werkelijkheid zien zoals hij is. Maar is dat ook zo? Nee, schrijft psycholoog, schrijver en (relatie)therapeut Marcelino Lopez in de onderstaande blog: mensen zijn meesters in zelfbedrog. Ons brein bevat een aantal enorme blinde vlekken.
De voorwaarde voor het aangaan van verbinding
Redactie
Als mens hebben we een diep verlangen naar verbinding. We willen gezien en gehoord worden, we willen de ruimte krijgen die we nodig hebben. Ons geaccepteerd voelen, helemaal mogen ‘zijn’ wie we in essentie zijn. Maar waar zit 'm dat in en hoe leer je om die verbinding aan te gaan? Stressreductie-trainer Sabrina Soebhan legt het uit.
Waarom vergeven een gunst aan jezelf is
Redactie
Het komende jaar besteden we extra aandacht aan 'psychisch welzijn'. Ons teamlid Roos denkt bij psychisch welzijn onder andere aan het thema 'vergeving'. Best een ingewikkeld thema, want wat is vergeven, hoe werkt het en hoe weet je wanneer het echt is? In deze blog legt psycholoog Floor Slagter uit hoe je mensen (makkelijker) vergeeft.
Heb jij wel genoeg stress? (De wet van Yerkes-Dodson)
Redactie
Veel mensen in onze samenleving kampen met te veel stress. Maar wist je dat te weinig stress ook negatieve effecten kan hebben op je functioneren? Miriam Visser - tekstschrijver met een passie voor psychologie - legt uit wat de wet van Yerkes-Dodson is en hoe die je kan helpen om de juiste balans te vinden tussen te veel en te weinig stress.
Ben jij onzeker? Boost je zelfvertrouwen!
Redactie
Ieder mens is wel eens onzeker, ook jongeren. Maar waarom zijn we eigenlijk onzeker? En wat zijn de gevolgen van die onzekerheid? En niet in de laatste plaats: kun je iets doen aan onzekerheid? Jazeker, schrijft coach Hanneke Sterk. Ze geeft 7 tips om je zelfvertrouwen een boost te geven.
Hebben jongeren het te druk om te kunnen genieten?
Jeroen Geurts
Tijdens zijn masterstudie zag Jeroen Geurts, rector magnificus en hoogleraar aan de VU, dat zijn veel jongere medestudenten het te druk hebben om te genieten. Ze zijn gespannen en onrustig, ze willen alles goed doen en niets missen. Waardoor komt dat?
Waarvoor heb je moed nodig en hoe krijg je het?
Redactie
Deze week houden we in Nederland Dodenherdenking en vieren we Bevrijdingsdag. Momenten die in het teken staan van herdenken en gedenken, maar óók in het teken van moed. Maar... wat is moed en hoe kun je het krijgen? En is moed nog wel nodig in de vredige tijd waarin wij leven? Hypnotherapeut Edwin Seleij schreef er een blog over.
Heb jij de moed?
Cors Visser
In deze week van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag besteden we extra aandacht aan het thema moed. Want wat is moed? Vandaag zoekt godsdienstsocioloog Cors Visser naar lessen over moed in het bijzondere verhaal van verzetsheld Johan van Hulst, die in de oorlog het leven van zo'n 500 Joodse kinderen redde.
Wat 3 weken ‘back to basics’ in Thailand mij brachten
Lianne van Asten
Wat doe je na een burn-out? Lianne besloot af te reizen naar Thailand voor een retraite. Niet in een luxe hotel, maar back to basics. Drie weken lang leefde ze volgens een strak dagschema met veel yoga, meditatie, hard werken en diepgaande gesprekken. Een aanrader, zegt ze: het trekt je uit je comfortzone en zorgt ervoor dat je ontzettend veel leert over jezelf, het leven en anderen.
‘Ik hou van mij’… maar wie ben ik eigenlijk?
Redactie
Alleen al op Instagram zijn meer dan 100 miljoen posts met de hashtag #selflove te vinden. Het geeft aan hoe [...]
Vergeven is een cadeautje voor jezelf
Redactie
Vergeving is een ingewikkeld thema. Want waarom is vergeven zo belangrijk? Is het een typisch christelijke dooddoener of kunnen we niet zonder vergeving? Volgens creatief (kinder)coach en trainer Suzanne Huijben geldt het laatste. Je vergeeft niet alleen omwille van de ander. Nee, vergeven is een cadeautje voor jezelf.
Vergeven… is dat mogelijk?
Paul van Tongeren
Het thema ‘vergeving’ popt de laatste tijd regelmatig op in Roos’ omgeving. Dat zet haar aan het denken: moet ze hier iets mee? Sowieso... wat ís vergeving? Bestaan daar verschillende definities van? En waarom is vergeven zo belangrijk? Filosoof Paul van Tongeren herkent deze vragen en werpt de vraag op: kunnen we als samenleving zónder vergeving?