Anne Jan: ‘Je leert je eigen vragen en overtuigingen onder woorden te brengen’
Redactie
Anne Jan is één van de vijftien deelnemers van ons verdiepingstraject 'Hier wil ik voor Leven' voorjaar 2022. We vroegen hem na het slotweekend: hoe kijk je terug op het traject? Heeft het je verder geholpen?
Boekenclub: waarom streven we naar authenticiteit? (1)
Mark Shaw
Authenticiteit. Het lijkt hèt streven van deze tijd. Maar wat is authenticiteit precies? En waarom is het belangrijk, of juist niet, om authentiek te zijn? Waar komt onze hang naar authenticiteit vandaan? Over dit soort vragen gaat het tijdens een nieuwe serie avonden van onze Boekenclub. Deelnemers Mark Shaw en Boris Pinksterboer schreven een korte impressie, na de eerste avond van de leeskring.
Robin: ‘Alle vragen mogen gesteld worden tijdens dit traject’
Redactie
Het is vrijdagochtend 11 februari, de deelnemers van verdiepingstraject 'Hier wil ik voor leven' arriveren bij het prachtige oude klooster De Elegast in Ubbergen. Hier gaat het gebeuren: het startweekend van een zoektocht naar zingeving, waarvoor vijftien deelnemers zich hebben aangemeld! We zijn benieuwd waarom Robin meedoet aan deze zoektocht en hoe ze terugkijkt op het startweekend.
Volg het traject voor twintigers ‘Hier wil ik voor leven!’
Redactie
Het is vrijdagochtend 11 februari. De deelnemers van verdiepingstraject 'Hier wil ik voor leven!' arriveren bij het prachtige oude klooster [...]
Boekenclub: Nietzsche en nihilisme (5)
Redactie
In december rondden we een serie gespreksavonden van onze Boekenclub af. We bespraken een boek van filosoof Paul van Tongeren rond het thema was 'Nietzsche en het nihilisme’. Intussen zijn we een nieuwe serie Boekenclub-avonden aan het plannen. Wil je meedoen? Laat het dan weten! Maar eerst blikken we nog één keer terug op de afgelopen leeskring-avonden. Deelnemer Boris Pinksterboer vertelt wat hij ervan leerde.
Waarom zijn we gelukkig én depressief?
Redactie
De schitterende 19de-eeuwse Arminiuskerk in het centrum van Rotterdam is deze donderdagavond, 11 november, goed gevuld met toehoorders. Allemaal komen ze voor de lezing van de Vlaamse filosoof en hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys. Startpunt van zijn verhaal is de wonderlijke paradox: "Nederland behoort tot de vier rijkste en gelukkigste landen ter wereld, maar we zijn depressiever dan ooit". Een razend interessant thema, vonden wij ook bij De Grote Vragen. Dus waren we erbij: redactielid Karin, vrijwilliger Demi en een vriendin, Sofie.
De meeste mensen deugen… of toch niet?
Pieter Vos
Het is de Week van de Integriteit tussen 1 en 9 december. Dat vonden wij een mooi moment voor het herplaatsen van deze blog over de vraag: deugen mensen? Of is dat een utopie? Wijst de geschiedenis niet gewoon uit dat grote wereldleiders op andere sommige fronten totaal níét deugden? En dat veel heldendaden ook maar gewoon gepaard gaan met onderdrukking, uitbuiting en verwoesting? We vroegen ethicus Pieter Vos om hier zijn licht over te laten schijnen.
De 9 levenslessen van Tim Minchin
Redactie
Droom niet, zoek niet naar geluk, ga hardlopen en wees kritisch, ook op je eigen mening. Nee... voorál op je eigen mening. Het zijn vier van de 9 levenslessen van de Australische muzikant-cabaretier Tim Minchin. Je hoort ze alle negen in een 'inspirational speech' die hij ooit hield op zijn oude universiteit. De moeite van het kijken waard!
‘Diep’ afl.2: Waarom heb ik angst voor de toekomst?
Demi Beurskens
Demi Beurskens volgde de zoektocht van Koen Kardashian, aflevering #2 van het programma Diep. Demi: ''Je ziet in zijn gezichtsuitdrukking dat hij ergens komt waar hij nog niet geweest.''
Wat betekent het nieuwe normaal voor mij? Deel 4: studie & werk
Pedro de Bruyckere
Online werken en leren is de afgelopen maanden in een versnelde ontwikkeling gekomen. Daarmee neemt virtueel contact steeds vaker het fysieke contact over. Wat voor een invloed heeft dit op onze studie, werk en welzijn? We vroegen het aan onderwijspsycholoog Pedro de Bruyckere.
Waarom zou je vasten?
Michelle van der Meer
De laatste jaren wordt vasten steeds bekender: je geheel of gedeeltelijk onthouden van eten, drinken, luxeartikelen of geneugten voor een bepaalde periode. Om religieuze maar ook niet-religieuze redenen doen steeds meer mensen mee aan een vastentijd. Redacteur Michelle vraagt zich af waarom juist onder haar millennial-generatie het vasten aan populariteit wint.
Kan religie een beschermende factor zijn bij suïcidaliteit?
Hanneke Schaap-Jonker
Psycholoog en theoloog Hanneke Schaap onderzoekt met haar collega's de rol van religie bij suïcidale gevoelens en pleit voor openheid over dit onderwerp. Religie kan het lijden verzwaren, maar ook een beschermende factor zijn, schrijft Hanneke: