• Zinvol leven

  Verdiepingstraject ‘Hier wil ik voor leven!’

  Gertjan Bijzet

  Hier wil ik voor leven! - op zoek naar zingeving Jij bent student en/of twintiger en denkt [...]

 • Gelukkig en depressief

  Waarom zijn we gelukkig én depressief?

  Redactie

  De schitterende 19de-eeuwse Arminiuskerk in het centrum van Rotterdam is deze donderdagavond, 11 november, goed gevuld met toehoorders. Allemaal komen ze voor de lezing van de Vlaamse filosoof en hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys. Startpunt van zijn verhaal is de wonderlijke paradox: "Nederland behoort tot de vier rijkste en gelukkigste landen ter wereld, maar we zijn depressiever dan ooit". Een razend interessant thema, vonden wij ook bij De Grote Vragen. Dus waren we erbij: redactielid Karin, vrijwilliger Demi en een vriendin, Sofie.

 • Deugt de mens?

  De meeste mensen deugen… of toch niet?

  Pieter Vos

  Het is de Week van de Integriteit tussen 1 en 9 december. Dat vonden wij een mooi moment voor het herplaatsen van deze blog over de vraag: deugen mensen? Of is dat een utopie? Wijst de geschiedenis niet gewoon uit dat grote wereldleiders op andere sommige fronten totaal níét deugden? En dat veel heldendaden ook maar gewoon gepaard gaan met onderdrukking, uitbuiting en verwoesting? We vroegen ethicus Pieter Vos om hier zijn licht over te laten schijnen.

 • Tim Minchin

  De 9 levenslessen van Tim Minchin

  Redactie

  Droom niet, zoek niet naar geluk, ga hardlopen en wees kritisch, ook op je eigen mening. Nee... voorál op je eigen mening. Het zijn vier van de 9 levenslessen van de Australische muzikant-cabaretier Tim Minchin. Je hoort ze alle negen in een 'inspirational speech' die hij ooit hield op zijn oude universiteit. De moeite van het kijken waard!

 • Angst voor de toekomst

  ‘Diep’ afl.2: Waarom heb ik angst voor de toekomst?

  Demi Beurskens

  Demi Beurskens volgde de zoektocht van Koen Kardashian, aflevering #2 van het programma Diep. Demi: ''Je ziet in zijn gezichtsuitdrukking dat hij ergens komt waar hij nog niet geweest.''

 • Thuiswerken

  Wat betekent het nieuwe normaal voor mij? Deel 4: studie & werk

  Pedro de Bruyckere

  Online werken en leren is de afgelopen maanden in een versnelde ontwikkeling gekomen. Daarmee neemt virtueel contact steeds vaker het fysieke contact over. Wat voor een invloed heeft dit op onze studie, werk en welzijn? We vroegen het aan onderwijspsycholoog Pedro de Bruyckere.

 • vasten

  Waarom zou je vasten?

  Michelle van der Meer

  De laatste jaren wordt vasten steeds bekender: je geheel of gedeeltelijk onthouden van eten, drinken, luxeartikelen of geneugten voor een bepaalde periode. Om religieuze maar ook niet-religieuze redenen doen steeds meer mensen mee aan een vastentijd. Redacteur Michelle vraagt zich af waarom juist onder haar millennial-generatie het vasten aan populariteit wint.

 • Kan religie een beschermende factor zijn bij suïcidaliteit?

  Hanneke Schaap-Jonker

  Psycholoog en theoloog Hanneke Schaap onderzoekt met haar collega's de rol van religie bij suïcidale gevoelens en pleit voor openheid over dit onderwerp. Religie kan het lijden verzwaren, maar ook een beschermende factor zijn, schrijft Hanneke:

 • Maakt dankbaarheid gelukkig?

  Lilian Jans- Beken

  Op 6 november is het Dankdag, van oudsher een protestants-christelijke traditie om God te danken voor wat je het afgelopen [...]

 • Maakt ambitie gelukkig?

  Laurens van Lavieren

  Gemiddeld zijn is niet meer goed genoeg: we willen grote impact. Maar maakt het ons gelukkig? Laurens van Lavieren geeft [...]

 • Kwetsbaarheid

  Kun je kiezen voor kwetsbaarheid?

  Jan Hoogland

  Kun je kiezen voor kwetsbaarheid? En zo ja, hoe kwetsbaar is die kwetsbaarheid dan? Socioloog en filosoof Jan Hoogland betoogt dat het makkelijker is om je kwetsbaar op te stellen wanneer je ook de keus hebt om dat níét te doen.

 • Opvoeden

  Hoe leren we wat goed en fout is?

  Daan Roovers

  Hoe brengen wij onze kinderen moraal bij? Hoe leren we ze wat goed en wat fout is? We vroegen het aan filosoof Daan Roovers. Ze legt uit dat opvoeding en moraalontwikkeling uiteindelijk altijd draait om: zélf leren denken.