De herfst vraagt om loslaten
Redactie
Komend weekend begint de astronomische herfst. De warme zomerdagen en heerlijk lange avonden liggen bijna achter ons. De herfst is bij uitstek een tijd van oogsten, vindt stressreductie-trainer Sabrina Soebhan. Ook in je eigen leven. Een tijd van genieten en vieren. Ze legt uit hoe je dat doet.
Hoe krijg je meer zelfliefde? 5 belangrijke stappen.
Redactie
Kun jij wel wat meer zelfliefde gebruiken? Écht houden van jezelf, zonder alle schijn eromheen? Zonder oordelen en volop in verbinding met jezelf? Volgens leiderschapscoach en -mentor Maris van der Meulen is zelfliefde onmisbaar, wil je er op een goede manier voor anderen kunnen zijn.
De schaduwkant van positief denken
Redactie
Positief denken is populair in de zelfhulpwereld. Wie op social media rondscrollt, ziet overal posts over het belang van positieve affirmaties, of over het manifesteren van je dromen of ideale leven. Maar hoe werkt zoiets? Of liever... werkt het überhaupt? Psycholoog, schrijver en (relatie)therapeut Marcelino Lopez legt uit wat de kansen én valkuilen zijn van positief denken. En hoe je ervoor zorgt dat positief denken niet juist een bord voor je kop wordt.
Maakt ambitie gelukkig?
Laurens van Lavieren
We leven in een tijd waarin gemiddeld zijn niet meer goed genoeg is. We willen impact maken en gezien worden. En daarvoor moet je ambitieus zijn. Maar maakt dat ons gelukkig...? Laurens van Lavieren, projectleider van De Grote Vragen en theoloog, krijgt juist onrust van ambitieus moeten zijn. Hij pleit voor een ambitie-detox.
Zelfliefde betekent: van jezelf houden… Is dat wel zo?
Redactie
Bij zelfliefde denken we vaak aan iets dat we nastreven en bereiken kunnen. Een toestand waarin we onszelf helemaal accepteren en volledig liefhebben. Maar is dat een realistisch plaatje? Nee, schrijft pedagoog, transformatiecoach en hypnotherapeut Merel Teunis. Zij ziet zelfliefde eerder als een proces; als iets dat constant in beweging is.
Podcast: ‘Waarom vergeven belangrijk is’
Redactie
Wat is vergeving? Hoe vergeef je. Kun je dat oefenen? En waarom is het belangrijk; wat is het waardevolle effect ervan? Daarover namen we onlangs een podcast op. Daarvoor ging Roos, humanist en filosoof, in gesprek met Wilco de Vries, theoloog en onderzoeker naar zelfliefde en vergeving. Beluister de podcast hier.
7 goede redenen om af en toe aan jezelf te twijfelen
Redactie
Als mens denken we vaak dat we de werkelijkheid zien zoals hij is. Maar is dat ook zo? Nee, schrijft psycholoog, schrijver en (relatie)therapeut Marcelino Lopez in de onderstaande blog: mensen zijn meesters in zelfbedrog. Ons brein bevat een aantal enorme blinde vlekken.
Waarom vergeven een gunst aan jezelf is
Redactie
Het komende jaar besteden we extra aandacht aan 'psychisch welzijn'. Ons teamlid Roos denkt bij psychisch welzijn onder andere aan het thema 'vergeving'. Best een ingewikkeld thema, want wat is vergeven, hoe werkt het en hoe weet je wanneer het echt is? In deze blog legt psycholoog Floor Slagter uit hoe je mensen (makkelijker) vergeeft.
Ben jij onzeker? Boost je zelfvertrouwen!
Redactie
Ieder mens is wel eens onzeker, ook jongeren. Maar waarom zijn we eigenlijk onzeker? En wat zijn de gevolgen van die onzekerheid? En niet in de laatste plaats: kun je iets doen aan onzekerheid? Jazeker, schrijft coach Hanneke Sterk. Ze geeft 7 tips om je zelfvertrouwen een boost te geven.
Waarvoor heb je moed nodig en hoe krijg je het?
Redactie
Deze week houden we in Nederland Dodenherdenking en vieren we Bevrijdingsdag. Momenten die in het teken staan van herdenken en gedenken, maar óók in het teken van moed. Maar... wat is moed en hoe kun je het krijgen? En is moed nog wel nodig in de vredige tijd waarin wij leven? Hypnotherapeut Edwin Seleij schreef er een blog over.
Heb jij de moed?
Cors Visser
In deze week van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag besteden we extra aandacht aan het thema moed. Want wat is moed? Vandaag zoekt godsdienstsocioloog Cors Visser naar lessen over moed in het bijzondere verhaal van verzetsheld Johan van Hulst, die in de oorlog het leven van zo'n 500 Joodse kinderen redde.
Wat 3 weken ‘back to basics’ in Thailand mij brachten
Lianne van Asten
Wat doe je na een burn-out? Lianne besloot af te reizen naar Thailand voor een retraite. Niet in een luxe hotel, maar back to basics. Drie weken lang leefde ze volgens een strak dagschema met veel yoga, meditatie, hard werken en diepgaande gesprekken. Een aanrader, zegt ze: het trekt je uit je comfortzone en zorgt ervoor dat je ontzettend veel leert over jezelf, het leven en anderen.