• Voedsel

    Zijn we vervreemd geraakt van ons voedsel?

    Christianne Hennipman

    Boeren bevinden zich de laatste jaren regelmatig in de beklaagdenbank. Ze zouden het milieu en de biodiversiteit bedreigen en zich weinig aantrekken van dierenwelzijn. Tegelijkertijd gaat vlees - ooit een luxe - zo goedkoop mogelijk over de toonbank. Maar is het zo zwart-wit? Want hoe zit het met ons? Zijn wij vervreemd geraakt van het boerenbedrijf, waar ons voedsel vandaan komt? In deze blog maakt Christianne Hennipman, biologisch boerin, zich sterk voor een eerlijker verhaal over de agrarische sector en ons voedsel.

  • Klimaatactivisten

    Waarom vinden we klimaatactivisten irritant?

    Redactie

    De laatste maanden zijn er steeds vaker klimaatprotesten, in musea en in steden, maar ook door snelwegen te blokkeren. Maar wat vinden 'we' eigenlijk van die protesten, vroeg onze stagiair Patricia zich af. Waarom vinden veel mensen klimaatactivisten irritant?

  • De ontdekking van Urk

    Boek over Urk prachtig voor zelfreflectie

    Gertjan Bijzet

    In 2021 kreeg onze redacteur Gertjan het boek 'De ontdekking van Urk' op zijn verjaardag. Hij las het in één ruk uit. Het boek snijdt allerlei grote vragen aan en gaat - behalve over Urk - vooral over jezelf, ontdekte hij. Over je identiteit, jouw plek in een gemeenschap, jouw keuzes, jouw oordelen en daarmee ook over je eigen hypocrisie.

  • Boekenclub Plato

    Boekenclub: Wat is rechtvaardig handelen?

    Mark Shaw

    De Staat is één van de bekendste werken van de Griekse filosoof Plato. In het boek legt hij de fundamenten uit van zijn politieke filosofie, maar zijn ethiek en Ideeënleer komen ook aan bod. Thema’s als rechtvaardigheid, de rol van filosofie en poëzie en de onsterfelijkheid van de ziel passeren de revue. Een prachtig boek dus voor de Boekenclub van De Grote Vragen.

  • klimaatcrisis

    Klimaatcrisis. Vluchtelingen­crisis. Kan ik er wat aan doen?

    Marlous van der Veen

    Marlous van der Veen groeide op in de welvarende jaren 90. Het was nooit genoeg, ze wilde altijd meer. Totdat ze vastliep in depressieve gevoelens. Na het lezen van het boek 'De verborgen impact', geschreven door Babette Porcelijn, besloot ze haar levensstijl drastisch om te gooien.

  • Authenticiteit

    Boekenclub: waarom streven we naar authenticiteit? (1)

    Mark Shaw

    Authenticiteit. Het lijkt hèt streven van deze tijd. Maar wat is authenticiteit precies? En waarom is het belangrijk, of juist niet, om authentiek te zijn? Waar komt onze hang naar authenticiteit vandaan? Over dit soort vragen gaat het tijdens een nieuwe serie avonden van onze Boekenclub. Deelnemers Mark Shaw en Boris Pinksterboer schreven een korte impressie, na de eerste avond van de leeskring.

  • Vrijheid wereldwijd

    Hoe haalbaar is wereldwijde vrijheid?

    Gertjan Bijzet

    Het was raar wakker worden op donderdag 24 februari 2022, de dag waarop Russische troepen Oekraïne binnenvielen. We wisten dat het kon gebeuren, maar hoopten stiekem dat Poetin z'n dreigementen niet waar zou maken. Dat deed hij wél. En intussen kijken we al 12 dagen naar een bloedige oorlog met al duizenden slachtoffers: soldaten én burgers. Het zette onze redacteur Gertjan aan het denken over de vraag: is wereldwijde vrijheid haalbaar?

  • Boekenclub

    Boekenclub: The Ethics of Authenticity

    Redactie

    Authenticiteit. Is het een mooi ideaal of een leeg modewoord? Mensen nemen de term wel eens in de mond om te omschrijven wat ze belangrijk vinden in het leven. Maar is dat ook waar authenticiteit over gaat? Als het je leuk lijkt om hierover na te denken en praten, doe dan mee met de nieuwe serie avonden van onze Boekenclub!

  • Robin

    Robin: ‘Alle vragen mogen gesteld worden tijdens dit traject’

    Redactie

    Het is vrijdagochtend 11 februari, de deelnemers van verdiepingstraject 'Hier wil ik voor leven' arriveren bij het prachtige oude klooster De Elegast in Ubbergen. Hier gaat het gebeuren: het startweekend van een zoektocht naar zingeving, waarvoor vijftien deelnemers zich hebben aangemeld! We zijn benieuwd waarom Robin meedoet aan deze zoektocht en hoe ze terugkijkt op het startweekend.

  • Verdiepingstraject

    Volg het traject voor twintigers ‘Hier wil ik voor leven!’

    Redactie

    Het is vrijdagochtend 11 februari. De deelnemers van verdiepingstraject 'Hier wil ik voor leven!' arriveren bij het prachtige oude klooster [...]

  • Nihilisme

    Boekenclub: Nietzsche en nihilisme (5)

    Redactie

    In december rondden we een serie gespreksavonden van onze Boekenclub af. We bespraken een boek van filosoof Paul van Tongeren rond het thema was 'Nietzsche en het nihilisme’. Intussen zijn we een nieuwe serie Boekenclub-avonden aan het plannen. Wil je meedoen? Laat het dan weten! Maar eerst blikken we nog één keer terug op de afgelopen leeskring-avonden. Deelnemer Boris Pinksterboer vertelt wat hij ervan leerde.

  • Vrede op aarde

    Die vrede op aarde, gaat dat er nog van komen?

    Janine Hoogendoorn

    Afgelopen vrijdag 10 december was het de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Bovendien is het over ruim anderhalve week weer Kerst. Dat vonden wij voldoende reden voor een blog over de vraag: Die vrede op aarde, gaat dat er nog van komen? En hoe kan een Kerstverhaal over vrede op aarde daarbij helpen, als we iedere dag zoveel onrecht, lijden, en (ecologische) verwoesting om ons heen zien? We vroegen het de jonge theoloog Janine Hoogendoorn, die voor ons haar kerstgedachten opschreef.