• Voedsel

    Zijn we vervreemd geraakt van ons voedsel?

    Christianne Hennipman

    Boeren bevinden zich de laatste jaren regelmatig in de beklaagdenbank. Ze zouden het milieu en de biodiversiteit bedreigen en zich weinig aantrekken van dierenwelzijn. Tegelijkertijd gaat vlees - ooit een luxe - zo goedkoop mogelijk over de toonbank. Maar is het zo zwart-wit? Want hoe zit het met ons? Zijn wij vervreemd geraakt van het boerenbedrijf, waar ons voedsel vandaan komt? In deze blog maakt Christianne Hennipman, biologisch boerin, zich sterk voor een eerlijker verhaal over de agrarische sector en ons voedsel.

  • Klimaatactivisten

    Waarom vinden we klimaatactivisten irritant?

    Redactie

    De laatste maanden zijn er steeds vaker klimaatprotesten, in musea en in steden, maar ook door snelwegen te blokkeren. Maar wat vinden 'we' eigenlijk van die protesten, vroeg onze stagiair Patricia zich af. Waarom vinden veel mensen klimaatactivisten irritant?

  • klimaatcrisis

    Klimaatcrisis. Vluchtelingen­crisis. Kan ik er wat aan doen?

    Marlous van der Veen

    Marlous van der Veen groeide op in de welvarende jaren 90. Het was nooit genoeg, ze wilde altijd meer. Totdat ze vastliep in depressieve gevoelens. Na het lezen van het boek 'De verborgen impact', geschreven door Babette Porcelijn, besloot ze haar levensstijl drastisch om te gooien.

  • Duurzaamheid

    Wat is de kunst van duurzaam leven?

    Karin Prins

    De oproep om duurzaam te leven klinkt steeds luider. Maar waarom is duurzaamheid zo belangrijk? We vroegen het Karin Prins, schrijfster en ervaringsdeskundige op het gebied van duurzaam leven. Niets doen is geen optie, schrijft ze. Maar het maakt wel uit hóé je het doet.

  • Wat leert de coronacrisis ons? Deel 1: de aarde

    Marjolein Jonker

    Marjolein Jonker, tiny house pionier, hoopt dat deze crisis gepaard zal gaan met een verschuiving van de focus: van oneindige economische groei en de uitputtingsslag die dit beleid op de mens en de planeet tot gevolg heeft, naar aandacht en waardering voor kwaliteit en creativiteit.

  • Minimalisme

    Is minimalisme een nieuwe religie?

    Marlous van der Veen

    Wereldwijd slaan steeds meer mensen aan het opruimen en ontspullen. Vooral millennials, geboren tussen 1980 en 2000, lijken geïnspireerd door een levensstijl van minder ballast en meer vrijheid. Is het minimalisme de nieuwe religie voor een generatie die is opgegroeid in luxe? Een Met eigen profeten, heilige boeken, leefvoorschriften en zendelingen?