• Heeft de mens een ziel?

    Guus Labooy

    Theoloog Guus Labooy boog zich over deze lezersvraag. En vroeg zich op zijn beurt af: is dit een vraag over leven na de dood? Of een vraag rond je identiteit? Wie ben ik? Wat is mijn diepste kern? Of is het een filosofische vraag naar de ‘substantie’ van de ziel?

  • Gek als je gelooft

    Gelovigen zijn niet gek, maar atheïsme is redelijker

    Leon Korteweg

    Hoe redelijk is atheïsme? Met die vraag sloot filosoof en theoloog Rik Peels onlangs een artikel af. Zijn vraag triggerde historicus en vrijdenker Leon Korteweg. Hij besloot om een antwoord te schrijven en de redelijkheid van atheïsme te verdedigen.

  • Maakt internet ons dom?

    Jeroen de Ridder

    Internet is een bron van heel veel kennis. Maar volgens filosoof Jeroen de Ridder geeft internet ons niet alleen kennis. Het zorgt er ook voor gekleurde kennis én dat we onze eigen inzichten overschatten. Denken kun je niet uitbesteden: je moet zelf offline nadenken en daarvoor is feitenkennis nodig.

  • Vrije wil: een illusie?

    Lieke Asma

    Heeft de mens een vrije wil? Volgens sommige wetenschappers bepalen hersenprocessen ons gedrag. Maar volgens onderzoeker Lieke Asma is de vrije wil geen illusie.

  • Spelen met Zwarte Piet?

    André Droogers

    Door maatschappelijke veranderingen zijn mensen in verwarring. Dat is de voedingsbodem voor polarisatie in de samenleving en het verhitte debat over Zwarte Piet. Wat kan helpen is door dit debat als een spel te zien en anderen als tegenspelers.

  • De Godspot bestaat. Niet in je brein, maar in je hart

    Redactie

    Dinsdag 30 oktober vond het Nationaal Religiedebat 2018 plaats over de ‘Godspot’. Met ruim 150 gasten was het 'volle bak' in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Lees en luister naar wat de breinwetenschappers Michiel van Elk en André Aleman en filosoof Désanne van Brederode over god en je hersenen te zeggen hebben.

  • Gek of niet – is geloof irrationeel?

    Jeroen Hopster

    Als mensen religieuze ervaringen hebben, zijn ze dan gek? Wat gebeurt er in je hersens. En wat zegt dat over God en geloof? Jeroen Hopster betoogt dat je niet per se gek bent als je gelooft. Maar breinonderzoek stelt gelovigen wel voor nieuwe vragen over de redelijkheid van hun geloof.

  • betere-samenleving-jongeren-macht

    Een betere samenleving? Geef jongeren de macht

    Menno Hurenkamp

    Waarom zijn we soms zo zwaarmoedig over onze samenleving? Volgens politicoloog Menno Hurenkamp komt dat omdat het zwaartepunt van de besluitvorming bij oudere generaties ligt. Bij generaties die snel vervallen in nostalgisch gezeur of overdreven pessimisme. Geef jongeren de macht, is het devies van Hurenkamp.

  • Vuur gedoofd

    Waarom doorgaan als het vuur gedoofd lijkt?

    Pieter Dingemanse

    Liefde is mooi, maar ook kwetsbaar. Want of je nou een sprookjeshuwelijk hebt of niet... na verloop van tijd kunnen er scheurtjes in je relatie ontstaan. Dan geeft, naast je werk en je contacten, die relatie maar ‘gedoe’. En rijst de vraag: als het allemaal niet meer top gaat in je relatie, wat maakt het dan tóch de moeite waard om te blijven investeren?

  • Relaties

    Hoe denken we eigenlijk over relaties?

    Gertjan Bijzet

    Volgende week trouwt de Britse prins Harry met de Amerikaanse actrice Meghan Markle. Dat vinden wij een mooie gelegenheid om op De Grote Vragen het fenomeen ‘relaties’ eens onder de loep te nemen. We beginnen met de vraag: hoe denken Nederlanders, jongeren in het bijzonder, eigenlijk over relaties? Over liefde, bij elkaar blijven (...of niet), over seks? Kinderen krijgen, scheiden? We zochten wat cijfers en onderzoeken bij elkaar.