Wetenschap

wetenschap en coronacrisis

Wat leert de coronacrisis ons? Deel 8: wetenschap

Door Henk de Regt

Voor iedere maatregel die het RIVM en daarmee de overheid instelt, zijn er genoeg al dan niet zelfbenoemde wetenschappers te vinden die er kritiek op hebben. Kunnen we de wetenschap wel vertrouwen nu er keuzes worden gemaakt waarbij mensenlevens op het spel staan?

LEES VERDER

Heeft het leven zin volgens de natuurkunde?

Door René Fransen

Of het leven zin heeft? Je verwacht niet meteen dat een natuurkundige daar een boek over schrijft. Maar de Amerikaan Brian Greene deed dat wel. Volgens Greene is religie een waardevolle manier is om onze plaats in het universum te beschrijven. Net als natuurwetenschap.

LEES VERDER
Larry Kwak

Kankeronderzoeker ziet God’s footprints

Door Redactie

Zijn er aanwijzingen dat God bestaat? Ja, zegt Larry Kwak, één van de grootste kankeronderzoekers in de wereld. In zijn werk ziet hij hints voor Gods bestaan, die hij God’s footprints noemt.

LEES VERDER
Wetenschap

‘Religieus wereldbeeld past beter bij de realiteit’

Door Redactie

Níét in God geloven? Dat kan Cees Dekker, hoogleraar moleculaire biofysica aan de TU Delft en winnaar van de Spinozaprijs, zich niet voorstellen. Volgens Dekker geeft een religieus wereldbeeld een beter antwoord op de werkelijkheid dan een atheïstisch wereldbeeld.

LEES VERDER
Ontstaan universum

‘God meest logische verklaring voor alles’

Door Redactie

Het eerste begin van alles? Voor sterrenkundige Heino Falcke is dat: God. Zonder God verval je volgens hem in toeval en betekenisloosheid. God is de meest redelijke hypothese, zegt de befaamde wetenschapper, die in 2011 de Spinozaprijs won.

LEES VERDER
Lijden

‘Lijden sluit bestaan van God niet uit’

Door Redactie

Kun je in een goede God geloven als je alle lijden zie in de wereld om je heen? Ja, zegt Rosalind Picard, hoogleraar Media, Art and Sciences aan het MIT in Boston.

LEES VERDER
Wetenschap

Cees Dekker: ‘Ik geloof in wonderen’

Door Redactie

Kun je als wetenschapper geloven dat de Bijbelse wonderen echt gebeurd zijn? ‘Ja’, zegt
Cees Dekker, hoogleraar moleculaire biofysica aan de Technische Universiteit Delft en winnaar van de Spinozaprijs.

LEES VERDER

Maakt internet ons dom?

Door Jeroen de Ridder

Internet is een bron van heel veel kennis. Maar volgens filosoof Jeroen de Ridder geeft internet ons niet alleen kennis. Het zorgt er ook voor gekleurde kennis én dat we onze eigen inzichten overschatten. Denken kun je niet uitbesteden: je moet zelf offline nadenken en daarvoor is feitenkennis nodig.

LEES VERDER

Vrije wil: een illusie?

Door Lieke Asma

Heeft de mens een vrije wil? Volgens sommige wetenschappers bepalen hersenprocessen ons gedrag. Maar volgens onderzoeker Lieke Asma is de vrije wil geen illusie.

LEES VERDER

Betere mensen maken door gentechniek?

Door Henk Jochemsen

Is het goed om met gentherapie in te grijpen in het leven van mensen? Je kunt mensen beter maken. Maar je kunt met Crispr Cas techniek ook mensen gaan ontwerpen. Hoe moeten we hier mee omgaan.

LEES VERDER
Plastic soup

Wie is de baas: technologie of wij?

Door Christine Boshuijzen-van Burken

Technologie heeft onze wereld enorm veranderd. Het is intussen overal. Maar hoe goed is technologie eigenlijk voor ons? Is het alleen maar hosanna, of kleven er ook nadelen aan al ons technologiegebruik? Techniek-filosoof Christine Boshuijzen van de Technische Universiteit Eindhoven vraagt zich af of we met technologie de wereld niet om zeep helpen.

LEES VERDER

Zo’n leefstijl-app, werkt dat wel?

Door Jilles Smids

We leven in een tijd van fitgirls en fitboys. Een tijd ook, van leefstijl-apps die onze gezondheid bewaken en sturen. Apps die ons helpen met afvallen. Maar hoe goed zijn die apps eigenlijk voor ons? We vroegen het technologie-expert Jilles Smids.

LEES VERDER