• Wetenschap

    Is wetenschap onze enige bron van kennis?

    Redactie

    Is de Wetenschap onze enige manier om aan kennis te komen? Of zijn er nog andere bronnen van kennis? Volgens Jeroen de Ridder, filosoof  en verbonden aan de Vrije Universiteit (VU) zijn er ook andere bronnen. Welke zijn dat? En hoe betrouwbaar zijn ze?

  • Kunstmatige intelligentie die je gedachten leest?

    Redactie

    Het idee dat iemand letterlijk weet wat jij denkt... dat vinden we niet wat. Toch zijn er volop ontwikkelingen op dit terrein. Een onderzoeksteam van de Carnegie Mellon University in Amerika ontwikkelt namelijk kunstmatige intelligentie die gedachten kan lezen. De methode die de onderzoekers gebruiken, is gebaseerd op hersenscans.

  • Geweld in games, hoe slecht is dat eigenlijk?

    Jasper van Vught

    Is geweld in games moreel verwerpelijk? Mag je moorden in een spel? Dat zijn vragen die bij allerlei geweldsdelicten weer relevant worden. Je herinnert je misschien de school shooting op de Columbine High School nog. De daders zouden fans zijn geweest van actiespellen als Doom, Wolfenstein 3D en Duke Nukem 3D. Als het spelen van dit soort ‘gewelddadige games’ schadelijke effecten met zich mee kan brengen, moeten we zulke spellen dan niet verbieden?

  • Sociale media maken ongelukkig, erkent Facebook

    Redactie

    Facebook geeft toe dat het sociale netwerk mogelijk bijdraagt aan negatieve maatschappelijke ontwikkelingen, zoals depressiviteit en haat zaaien. Toch is de oplossing simpel, menen onderzoekers van Facebook: méér Facebooken. Daarover scheef De Volkskrant eerder deze week.

  • Verslaafd aan je smartphone? De gevolgen zijn ernstig!

    Redactie

    Het mateloos checken van je smartphone kan grote gevolgen hebben. We kunnen verslaafd raken aan het steeds maar checken van onze telefoons. Daarmee vergroten we de kans op depressieve gevoelens, een verminderd inlevingsvermogen en minder creativiteit. Dat beweren onderzoekers van de Universiteit van Korea.

  • Hoe transplanteer je een hoofd?

    Redactie

    Hoe transplanteer je een hoofd? Kan dat überhaupt? Het lijkt een onderwerp dat eerder thuishoort in horrorfilms dan in de medische wetenschap. Toch is de Italiaanse arts Sergio Canavero ervan overtuigd dat het transplanteren van hoofden kan. Hij wil het zelfs op levende mensen gaan uitproberen. Daarover schrijft Wetenschap in Beeld.