Wat leert de coronacrisis ons? Deel 10: de waarheid
Jeroen de Ridder
In tijden van corona lijkt het soms alsof waarheid ver weg is en alsof ongezouten meningen hoogtij vieren. Verschillende ‘feiten’ lijken elkaar uit te sluiten. Je kan er moedeloos van worden. Wat is waarheid? Jeroen de Ridder, bijzonder hoogleraar christelijke filosofie, geeft ons vier lessen over wat waarheid duidelijk wel en niet is.
Wat leert de coronacrisis ons? Deel 8: wetenschap
Henk de Regt
Voor iedere maatregel die het RIVM en daarmee de overheid instelt, zijn er genoeg al dan niet zelfbenoemde wetenschappers te vinden die er kritiek op hebben. Kunnen we de wetenschap wel vertrouwen nu er keuzes worden gemaakt waarbij mensenlevens op het spel staan?
Heeft het leven zin volgens de natuurkunde?
René Fransen
Of het leven zin heeft? Je verwacht niet meteen dat een natuurkundige daar een boek over schrijft. Maar de Amerikaan Brian Greene deed dat wel. Volgens Greene is religie een waardevolle manier is om onze plaats in het universum te beschrijven. Net als natuurwetenschap.
Maakt de wetenschap God overbodig?
Laurens van Lavieren
Maakt de wetenschap God overbodig? Voorganger en studentenpastor Laurens van Lavieren denkt van niet. Volgens hem gaan we, dankzij wetenschappelijke ontdekkingen, juist het mysterie weer zien. Dankzij de wetenschap krijgen we weer oog voor wonderen. En wat God betreft? Daarover zegt hij: je ziet wat je wilt zien.
‘Voortplanting via huidcellen zet alles op z’n kop’
Redactie
In-vitrogametogenes (IVG), de techniek waarmee in het laboratorium zaad- en eicellen gekweekt kunnen worden uit huidcellen, gaat de voortplanting op zijn kop zetten. Dat voorspelt prof. dr. Petra de Sutter, arts-gynaecoloog in het Universitair Ziekenhuis Gent en co-auteur van het onlangs verschenen boek 'De maakbare baby'.