Wetenschap en zingeving

wetenschap en coronacrisis

Wat leert de coronacrisis ons? Deel 8: wetenschap

Voor iedere maatregel die het RIVM en daarmee de overheid instelt, zijn er genoeg al dan niet zelfbenoemde wetenschappers te vinden die er kritiek op hebben. Kunnen we de wetenschap wel vertrouwen nu er keuzes worden gemaakt waarbij mensenlevens op het spel staan?


Heeft het leven zin volgens de natuurkunde?

Of het leven zin heeft? Je verwacht niet meteen dat een natuurkundige daar een boek over schrijft. Maar de Amerikaan Brian Greene deed dat wel. Volgens Greene is religie een waardevolle manier is om onze plaats in het universum te beschrijven. Net als natuurwetenschap.


Larry Kwak

Kankeronderzoeker ziet God’s footprints

Zijn er aanwijzingen dat God bestaat? Ja, zegt Larry Kwak, één van de grootste kankeronderzoekers in de wereld. In zijn werk ziet hij hints voor Gods bestaan, die hij God’s footprints noemt.


Ontstaan universum

‘God meest logische verklaring voor alles’

Het eerste begin van alles? Voor sterrenkundige Heino Falcke is dat: God. Zonder God verval je volgens hem in toeval en betekenisloosheid. God is de meest redelijke hypothese, zegt de befaamde wetenschapper, die in 2011 de Spinozaprijs won.


Wetenschap

Maakt de wetenschap God overbodig?

Maakt de wetenschap God overbodig? Voorganger en studentenpastor Laurens van Lavieren denkt van niet. Volgens hem gaan we, dankzij wetenschappelijke ontdekkingen, juist het mysterie weer zien. Dankzij de wetenschap krijgen we weer oog voor wonderen. En wat God betreft? Daarover zegt hij: je ziet wat je wilt zien.


Schepping van Adam

Geloof in God helemaal niet strijdig met wetenschap’

Heeft de wetenschap niet al lang bewezen dat God niet kan bestaan? Nee hoor, zegt filosoof Emanuel Rutten. Wetenschap helemaal niet in strijd met geloof in God. Sterker nog, hij noemt dat een moderne mythe. Vanavond (19 juni) gaat Rutten in debat met atheïst René Gabriëls, in Maastricht.


‘Voortplanting via huidcellen zet alles op z’n kop’

In-vitrogametogenes (IVG), de techniek waarmee in het laboratorium zaad- en eicellen gekweekt kunnen worden uit huidcellen, gaat de voortplanting op zijn kop zetten. Dat voorspelt prof. dr. Petra de Sutter, arts-gynaecoloog in het Universitair Ziekenhuis Gent en co-auteur van het onlangs verschenen boek ‘De maakbare baby’.