Die vrede op aarde, gaat dat er nog van komen?
Janine Hoogendoorn
Afgelopen vrijdag 10 december was het de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Bovendien is het over ruim anderhalve week weer Kerst. Dat vonden wij voldoende reden voor een blog over de vraag: Die vrede op aarde, gaat dat er nog van komen? En hoe kan een Kerstverhaal over vrede op aarde daarbij helpen, als we iedere dag zoveel onrecht, lijden, en (ecologische) verwoesting om ons heen zien? We vroegen het de jonge theoloog Janine Hoogendoorn, die voor ons haar kerstgedachten opschreef.
Geloof #3: Over naar binnen kijken bij jezelf, en waarheid
Laurens van Lavieren
Er staat weer een nieuwe podcast online, de laatste aflevering van onze mini-serie over geloven, zingeving en spiritualiteit. In dit gesprek gaan Carmen - niet-gelovig - en Laurens - theoloog - in gesprek over (de) vrijheid om te kiezen; over de zoektocht naar spiritualiteit en hoeveel dat te maken heeft met naar binnen kijken, omdat je in jezelf ook verwondering en geloof kunt vinden; over het heel persoonlijke aspect van een zoektocht naar geloof en spiritualiteit; en over de vraag: wat is waarheid? Een vraag die ten diepste te maken heeft met de vraag: waar sta ik voor?
Hebben we baat bij rituelen?
Melle de Vries
Op 2 november is het weer Allerzielen, een kerkelijke traditie om de overledenen te herdenken. Maar hoe zit het met tradities en rituelen? Is dat niet iets van vroeger? Van een handjevol gelovigen, of bijgelovige topsporters? Of hebben we allemaal baat bij rituelen? We vroegen het Melle de Vries, bestuurder bij instellingen voor wetenschap en onderwijs.
Geloof #2: De pijn van de wereld en God, met Carmen
Laurens van Lavieren
Carmen woont in de hoofdstad en is therapeut-in-opleiding. Ze geeft openlijk toe dat ze "niet goed weet" wat ze "met [...]
Geloof #1: Innerlijke leegte en een spirituele zoektocht, met Carmen
Laurens van Lavieren
Outline 3'28Het verstikkende gevoel van leegte die we ontvluchten met drugs en series kijken. Wat doet het er nou toe? [...]
Waarom zou je vasten?
Michelle van der Meer
De laatste jaren wordt vasten steeds bekender: je geheel of gedeeltelijk onthouden van eten, drinken, luxeartikelen of geneugten voor een bepaalde periode. Om religieuze maar ook niet-religieuze redenen doen steeds meer mensen mee aan een vastentijd. Redacteur Michelle vraagt zich af waarom juist onder haar millennial-generatie het vasten aan populariteit wint.
Wat leert de coronacrisis ons? Deel 6: God
Wim Vermeulen
Waarom wordt de mensheid getroffen door deze crisis die vooral de armen en de zwakkeren treft. Is er een God die daar iets mee te maken heeft? We vroegen Wim Vermeulen, predikant van de Jacobikerk in Utrecht, wat hij ervan denkt.
Kan religie een beschermende factor zijn bij suïcidaliteit?
Hanneke Schaap-Jonker
Psycholoog en theoloog Hanneke Schaap onderzoekt met haar collega's de rol van religie bij suïcidale gevoelens en pleit voor openheid over dit onderwerp. Religie kan het lijden verzwaren, maar ook een beschermende factor zijn, schrijft Hanneke:
Heeft de mens een ziel?
Guus Labooy
Theoloog Guus Labooy boog zich over deze lezersvraag. En vroeg zich op zijn beurt af: is dit een vraag over leven na de dood? Of een vraag rond je identiteit? Wie ben ik? Wat is mijn diepste kern? Of is het een filosofische vraag naar de ‘substantie’ van de ziel?
Is geloven voor domme mensen?
Adrian Verbree
Is geloven voor domme mensen? Opmerkingen van die strekking worden anno 2019 volop het internet op geslingerd, ook op onze Facebook-pagina. Atheïsme wordt gepredikt als het de enige logische levensovertuiging. Maar is geloven werkelijk alleen een bezigheid voor minder intelligente mensen? Predikant Adrian Verbree vindt van niet. Hij schreef er een column over.
‘De weg naar geluk gaat door de woestijn’
Redactie
De weg naar geluk kun je vergelijken met het Bijbelverhaal over de reis van Egypte naar het Beloofde land, denkt Zuidas-dominee Ruben van Zwieten. Anders gezegd: de weg naar geluk is een reis door de woestijn. Dat zei hij onlangs tijdens een debat in de Utrechtse Jacobikerk.
Het onmogelijke gesprek tussen atheïst en gelovige
Tim Kuijsten
Leidt atheïsme tot een betere wereld dan godsgeloof? Kun je atheïsme en geloof überhaupt op deze manier met elkaar vergelijken? Nee, vindt politicoloog Tim Kuijsten.