Geloof en spiritualiteit

Leidt religie tot geweld

Leidt religie tot geweld?

Dat religie tot geweld leidt, is in deze tijd een veelgehoorde uitspraak. Vaak in één adem gevolgd door de suggestie dat de wereld er een stuk beter zou uitzien zonder religie. Historicus David Onnekink betwijfelt dat. Het ligt simpelweg ingewikkelder, schrijft hij.


God en de coronacrisis

Wat leert de coronacrisis ons? Deel 6: God

Waarom wordt de mensheid getroffen door deze crisis die vooral de armen en de zwakkeren treft. Is er een God die daar iets mee te maken heeft? We vroegen Wim Vermeulen, predikant van de Jacobikerk in Utrecht, wat hij ervan denkt.


Heeft de mens een ziel?

Theoloog Guus Labooy boog zich over deze lezersvraag. En vroeg zich op zijn beurt af: is dit een vraag over leven na de dood? Of een vraag rond je identiteit? Wie ben ik? Wat is mijn diepste kern? Of is het een filosofische vraag naar de ‘substantie’ van de ziel?


Geloven voor domme mensen?

Is geloven voor domme mensen?

Is geloven voor domme mensen? Opmerkingen van die strekking worden anno 2019 volop het internet op geslingerd, ook op onze Facebook-pagina. Atheïsme wordt gepredikt als het de enige logische levensovertuiging. Maar is geloven werkelijk alleen een bezigheid voor minder intelligente mensen? Predikant Adrian Verbree vindt van niet. Hij schreef er een column over.


Toilet

Bestaat God, of bestaat Hij niet?

Bestaat God of bestaat Hij niet? En als Hij bestaat, is daar bewijs voor? Vooralsnog ligt de waarheid in het midden. Wél is de vraag naar Gods bestaan voer voor interessante gesprekken. Predikant en schrijver Adrian Verbree schreef er een column over.


Begraafplaats

Bewijs voor Gods bestaan?

Zijn er bewijzen voor het bestaan van God? Moet je zijn bestaan überhaupt willen bewijzen? Schrijver en predikant Adrian Verbree heeft hier zo zijn eigen gedachten over. Het kan, denkt hij, uit onverwachte hoek komen.


Sovjet-Unie

Beter af zonder religie?

Zijn we beter af zonder God? Zonder religie? Predikant en schrijver Adrian Verbree heeft daar zo zijn eigen ideeën over. We hebben tenslotte al een uitgebreid experiment gehad met deze theorie… in de Sovjet-Unie. En we weten hoe erg dat misliep.


Hemel en hel

Discussie: Bestaat de hel?

“Ik hoop dat er een hel is”, zei oud-minister Lilianne Ploumen vorig jaar bij Pauw. Ze vindt de hel een mooie vorm van rechtvaardigheid voor mensen die in dit leven straffeloos allerlei wandaden konden begaan. Maar: hoe zit het met de hel? Bestaat hij of niet? Over die vraag kun je in debat op het online discussieplatform Kialo.


Geloven met je verstand

Geloven met je verstand?

Is geloven een kwestie van traditie, vertrouwen of gezond verstand? Voor veel mensen lijkt geloven in strijd met logisch nadenken. Niet voor Blaise Pascal, schrijft predikant Adrian Verbree in deze column.


Gokken

Gokken op Gods bestaan?

Geloven lijkt al snel gebaseerd op gevoel. Immers, geen weldenkend mens neemt het bestaan van God toch nog serieus? Echter, als je teruggrijpt op de gok van Blaise Pascal, dan komt geloven met je verstand ineens toch weer om de hoek kijken. Geloven wordt dan kansberekening.


Blind ogen

Een wonder boven wonder?

Er valt meer te zeggen over de Bijbelse wonderen dan alleen de vraag: zijn ze echt gebeurd of niet? Volgens Adrian Verbree – predikant, spreker, schrijver en columnist – was er bij diverse wonderen namelijk méér nodig dan het wonder alleen. Er was iets extra’s nodig. Een wonder bóven wonder, om het zo te zeggen.


Woestijn

‘De weg naar geluk gaat door de woestijn’

De weg naar geluk kun je vergelijken met het Bijbelverhaal over de reis van Egypte naar het Beloofde land, denkt Zuidas-dominee Ruben van Zwieten. Anders gezegd: de weg naar geluk is een reis door de woestijn. Dat zei hij onlangs tijdens een debat in de Utrechtse Jacobikerk.