Geluk en lijden

Gelukkig

Hoe word je wijs en gelukkig?

Vele eeuwen geleden dacht een oude denker al na over de zin van ons bestaan. Wie gaat lezen in zijn werk, merkt dat de mens sindsdien nauwelijks anders in het leven staat.


Geluk

Debat over geluk in Utrecht

Dirk De Wachter en Ruben van Zwieten gaan op 6 februari met elkaar in debat over het thema ‘Geluk’. Het debat vindt plaats in de Utrechtse Jacobikerk. Geluk is een interessant thema. Want wat is geluk en hoe word je gelukkig?


Geluk

Is geluk bereikbaar?

Wat is geluk? Wanneer ben je gelukkig? En wat heeft geluk met de dood en met God te maken? Kasper de Graaf, masterstudent aan de Theologische Universiteit Kampen, schreef er het volgende over.


Graven Normandië

Een almachtige God maakt geen wereld als deze

Bestaat (er een) God? Dat is een boeiende vraag, waarover de meningen verdeeld zijn. Mathematisch fysicus Klaas Landsman van de Radboud Universiteit gelooft niet in het bestaan van God. De reden? Het scenario van een welwillende en almachtige God levert in zijn optiek geen wereld op als de onze. En argumenten vóór het bestaan van God? Die snijden in zijn ogen geen hout.


‘Ik ben zo gelukkig, dat ik kan sterven’

Ze noemt zichzelf een ongelofelijk tevreden mens. Iemand die veel momenten van echt, diep geluk kent. In feite is ze klaar is om te sterven, al is het daar nog te vroeg voor. Toch heeft Petra De Sutter, fertiliteitsdeskundige en denker, ook zorgen om deze wereld. “We zullen moeten redden wat er te redden valt.”


Gelukkiger worden door te leven in het nu

Je wordt gelukkiger wanneer je je verbonden weet – of kunt verbinden – met iets wat groter is dan jijzelf. Dat schrijven zenleraar Rients Ritskes en filosoof Arthur Nieuwendijk in hun nieuwe boek, ‘Non-dualiteit in de praktijk’. In een interview met Trouw leggen ze uit wat non-dualiteit betekent: het idee dat alles één is. Anders gezegd, leven in het moment, in het nu. En dat ervaren als het alles.


Alles komt goed! Toch?

Jorn den Hertog deed voor zijn opleiding Godsdienst-Pastoraal Werk een afstudeeronderzoek naar de motieven van jonge kerkverlaters. En naar hun zoektocht naar zingeving. Hij stuitte op heel veel kwetsbaarheid. En toch… in het kapotgaan ontstond vaak wel iets nieuws! Een mooie manier om zingevingsvragen te benaderen, vindt Jorn. We moeten allereerst kwetsbaar durven zijn om verder te komen.


CBS gaat meten hoe gelukkig wij zijn

Veel mensen denken wel eens na over de zin van het leven, blijkt uit onderzoeken. De vraag naar geluk – wat is het en hoe word je het? – koppelen we snel aan de vraag naar de zin van het leven. Want geluk is belangrijk. In zo’n mate zelfs, dat ook de politiek er oog voor gekregen heeft. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt daarom volgend jaar voor het eerst met een ‘geluksmonitor’. Dat meldt de NOS.