Geschreven door Redactie / 

15 december 2020 / 

Carin, 25: ‘Hoe blijf ik dankbaar in mijn relatie?’

“Het fundament onder onze relatie is ingestort”, verzuchtte ik vorige week tegen mijn man. De aanleiding hiervoor ben ik alweer kwijt. Vermoedelijk had hij de afwas niet gedaan, en trof ik die bij thuiskomst aan. Of had hij het groenafval niet opgeruimd. Of was ik gewoon moe, en zag ik op dat moment de dingen niet in perspectief.

“Vermoedelijk had hij de afwas niet gedaan, en trof ik die bij thuiskomst aan. Of had hij het groenafval niet opgeruimd”

Zo gaat het vaker tussen ons, en tot mijn schaamte moet ik zeggen dat ík degene ben die in de ‘onze-relatie-is-zo-beroerd’-stand gaat, en is mijn man het lijdend voorwerp.  

Vallen en opstaan

Maar zijn mijn uitingen terecht? Als ik kijk naar de opdrachten die ik de afgelopen week voor deze zoektocht gedaan heb, betwijfel ik dat. De dingen die ik verlang in de liefde, vind ik ook in mijn man. Geborgenheid, een luisterend oor, leuke dingen doen samen, ruimte om mezelf te ontwikkelen… Natuurlijk, we gaan een weg met vallen en opstaan, maar is het écht zo slecht dat het fundament onder onze relatie verdwenen is?

Ik denk dat er iets anders aan de hand is, namelijk dat ik geneigd ben sneller de vervelende, teleurstellende dingen te benoemen dan de goede, fijne dingen. Dat heeft te maken met mijn kritische inslag. Ik heb vrij duidelijke ideeën over hoe je dingen handig kunt aanpakken. En als ik vind dat iemand iets niet handig aanpakt, communiceer ik dat.

Sterke mening

Daarnaast denk ik dat mijn afkomst een rol speelt: voor een Zeeuw is het misschien makkelijker om wat norsig te zeggen wat níét goed gaat, dan je hart te openen en te zeggen wat wél goed gaat. Misschien is het dat voor ons allemaal wel, en zeker als het gaat om onze relatie. Richting anderen (familie, vrienden) zeg ik namelijk helemaal niet zo stellig wat ze verkeerd doen. En vaak heb ik over hun gedrag ook een veel minder sterke mening dan over het gedrag van mijn man.

“Het is veel constructiever om de goede dingen te zien en die te benadrukken”

Dankbaarheid tonen

Is het nodig, het negatieve benadrukken? Dat lijkt me niet: het is veel constructiever om de goede dingen te zien en die te benadrukken. Daar is wel een gedragsverandering voor nodig, waar ik me de komende weken op wil richten. Ik wil meer dankbaarheid tonen, niet alleen voor de dingen die mijn man dóet, maar ook voor wie hij ís. Ik wil dankbaarder zijn voor onze relatie, voor de goede dingen die we samen ontvangen én ook weer uit mogen delen.

Daarom ga ik me de komende weken richten op de vraag: Hoe blijf ik dankbaar in mijn relatie? 

Stellingen als resultaat van mijn zoektocht

  • Dankbaarheid is de lijm van een relatie.
  • Van het tonen van dankbaarheid word je een gelukkiger mens.
  • Dankbaarheid kan een relatie die op springen staat redden.
  • Het bejubelen van dankbaarheid gaat voorbij aan gebrokenheid in relaties.
  • Het tonen van dankbaarheid maakt je bewuster van je omgeving.

Laat hieronder weten hoe jij denkt over deze stellingen

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!