Geschreven door Redactie / 

18 december 2017 / 

CBS gaat meten hoe gelukkig wij zijn

Veel mensen denken wel eens na over de zin van het leven, blijkt uit onderzoeken. De vraag naar geluk – wat is het en hoe word je het? – koppelen we snel aan de vraag naar de zin van het leven. Want geluk is belangrijk. In zo’n mate zelfs, dat ook de politiek er oog voor gekregen heeft. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt daarom volgend jaar voor het eerst met een ‘geluksmonitor’. Dat meldt de NOS.

Het gaat om een ‘brede welvaartsindicator’. Die meet alle aspecten van ons welzijn in elf dimensies. De welvaartsindicator is ontwikkeld door econoom Hans Stegeman. Hij legt uit: “Je moet dan denken aan gezondheid, veiligheid, milieu. Dingen die dicht bij ons liggen.” Kortom, factoren die ons geluk beïnvloeden. Stegeman: “Als we breder kijken dan gaat het over houdbaarheid, sociaal kapitaal en wat er in de rest van de wereld gebeurt.”

Gelukswethouder

Het overheidsbeleid werd lange tijd bepaald door economische groei, maar daar wilde de Tweede Kamer vanaf. Welzijn en geluk gaan daarom een grotere rol spelen in het beleid. De ‘geluksmonitor’ van het CBS moet gaan beschrijven wat er in ons land gebeurd is en hoe het ervoor staat. Maar het is aan de politiek om daar verder iets mee te doen, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofd-econoom bij het CBS. Op lokaal niveau is geluk inmiddels ook een steeds belangrijker thema voor bestuurders. De gemeente Schagen heeft al een wethouder en een projectleider Geluk. Een primeur in Nederland. Alle uitgaven op de gemeentebegroting worden getoetst aan de vraag of de burger er gelukkiger van wordt. Volgens gelukswethouder Jan Steven van Dijk is het gelukkiger maken van de burger de meest essentiële taak van de gemeente.

Lees ook: ‘Geluk najagen maakt juist ongelukkig’

Het overheidsbeleid werd lange tijd bepaald door economische groei, maar daar wilde de Tweede Kamer van af. Ons welzijn en ons geluk gaan nu een grotere rol spelen bij de totstandkoming van beleid.

Gelukkigste landen ter wereld

Nederland staat op de zesde plaats van de lijst van gelukkigste landen ter wereld. We zijn daarmee een plaatsje gestegen, ten koste van Canada. Het gelukkigst zijn de Noren, staat in het World Happiness Report 2017. Noorwegen lost Denemarken (2) af, dat de afgelopen jaren vaak op één stond. In de top-10 staan alleen maar westerse landen, met na Noorwegen en Denemarken respectievelijk IJsland, Zwitserland, Finland, Nederland, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en Zweden.

(Bron en meer lezen: NOS)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!