Geschreven door Dominique Deinum / 

2 juni 2021 / 

‘Diep’ afl. 4: Hoe geef ik mijzelf geluk?

We hebben allemaal levensvragen waar we mee worstelen. Ook Bekende Nederlanders, hoe geslaagd en compleet hun leven soms ook lijkt. Presentator Joram Kaat sluit in het TV-programma ‘Diep’ (EO) verschillende BN’ers een nacht op met hun levensvraag. Ze gaan erover in gesprek met drie ‘wijzen’: experts.

Kijker Dominique Deinum verdiept zich in aflevering 4, de grote vraag van Anouk Hoogendijk: ‘Hoe geef ik mijzelf geluk?’

Iedereen loopt wel met bepaalde vragen. Dit kunnen filosofische vragen zijn over ons bestaan, maar ook meer concrete vragen zoals over hoe wij omgaan met mensen of situaties. De focus op het tweede, was wat deze aflevering van het nieuwe EO-programma ‘Diep’ met voormalig Nederlands profvoetbalster Anouk Hoogendijk zeker het kijken waard maakte! Anouk Hoogendijk vroeg zich af of zij haar eigen geluk wel genoeg prioriteit in het leven geeft. Haar focus ligt zo stelt ze namelijk met name in het gelukkig zien van anderen.

Ik moet zeggen dat ik mijzelf in eerste instantie afvroeg in hoeverre een dergelijke houding nu echt een probleem is. Het voorop stellen van het geluk van anderen is toch juist een erg mooie eigenschap? In eerste instantie leek ook Anouk tamelijk onwrikbaar wat betreft deze houding. Maar net als in de vorige aflevering met Dennis Schouten, erkende ook Anouk aan het einde van de aflevering dat het ter discussie stellen van haar persoonlijke vraag wel degelijk zinvol was geweest. Het ter discussie stellen van deze vraag gaf haar namelijk meer zelfkennis, en op zijn beurt gaf deze nieuwe zelfkennis ruimte voor een hernieuwde visie op haar gedrag en persoonlijke groei.

Ik moet zeggen dat hoe meer afleveringen ik zie van het programma hoe leuker ik het begin te vinden. Veel van wat de participanten zeggen is namelijk enorm herkenbaar! Variërende van hun houding op het moment dat ze hiermee geconfronteerd worden tot de vragen die zij stellen zelf. Ook ik heb bepaalde levensvragen en wijzen waarop ik met mensen of situaties omga die ik niet iedere dag ter discussie stel. Maar het niet ter discussie stellen van deze vragen zorgt er ook voor dat ik misschien wel erg veel persoonlijke groei misloop! De ervaringen van de gasten in het programma tot nog toe laten zien dat dit wel eens degelijk het geval kan zijn…

Bekijk hier de aflevering

Dominique Deinum

Dominique Deinum (1992) is sinds januari 2020 (web)redacteur bij de Grote Vragen. Hij studeerde Politicologie aan de Universiteit Leiden, en werkt voor de Grote Vragen onder meer aan materiaal voor op de website. Waarom Dominique actief werd voor de Grote Vragen? "Filosoferen en discussiëren over onderwerpen als religie, de wetenschap en de samenleving heb ik altijd enorm leuk gevonden. Bij de Grote Vragen kan ik direct betrokken zijn bij het denken en debat over deze onderwerpen. Erg leuk!"

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!