Geschreven door Tamar Berends / 

8 juli 2021 / 

‘Diep’ afl. 5: Wat is een goede vader?

We hebben allemaal levensvragen waar we mee worstelen. Ook Bekende Nederlanders, hoe geslaagd en compleet hun leven soms ook lijkt. Presentator Joram Kaat sluit in het TV-programma ‘Diep’ (EO) verschillende BN’ers een nacht op met hun levensvraag. Ze gaan erover in gesprek met drie ‘wijzen’: experts.

Tamar Berends bekeek aflevering 5 waarin rapper Donnie op zoekt gaat naar een antwoord op de vraag: ‘Wat is een goede vader?’. Hij groeide op zonder aanwezige vader. Nu hij zelf vader is geworden, worstelt hij met het vaderschap. Wat vond Tamar van de gesprekken tussen Donnie en de drie ‘wijzen’?

Mooi om te zien hoe Donnie compleet openstond voor alles en iedereen die langskwam. Hij was ontvankelijk en openhartig, dat lijkt me de beste manier om een diep gesprek te voeren. Problematisch vond ik ‘de drie wijzen’; alsof Donnie een onwetend, ongeleid projectiel is en de drie wijzen de waarheid in pacht hebben en hem tot bezinning kunnen brengen.

Vooral het moment waarop Kees Jan begon over hoe god zijn vaderfiguur is. Donnie was open en vertelde hoe het was om vaderloos op te groeien. Hoe hij allerlei zaadjes om zich heen plant van vriendschappen en daardoor minder het gemis voelt van een vader. Dat vond ik prachtig en herkenbaar om te horen; hij is er eerlijk over dat hij niet alles heeft en geeft inzicht in hoe hij dit voor zichzelf invult/oplost. Het voelde daarom ergens denigrerend dat Kees Jan dan aangeeft dat hij wel die vaderliefde heeft, in god. Het zal met de beste bedoelingen zijn geweest, maar dit soort superioriteit merk ik vaker op wanneer ik in gesprek ga met iemand die gelovig is, en dat stoot me erg af. Natuurlijk kan het helpen om iemand te laten zien hoe jij door moeilijke periodes komt, of wat jou stabiliteit biedt, maar ik blijf de bekerende ondertoon horen, helaas. Ik hoop dat Donnie mooie dingen blijft maken, en geniet van de tijd met zijn kindje.

Bekijk hier de hele aflevering

Tamar Berends

Tamar is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie, is nu auteur en thuiszorgmedewerker in Amsterdam Zuidoost, kan tergend lang treuzelen, redt planten van het grofvuil en gooit graag uitwerpselen richting kapitalistische systemen. Bij Lebowski Publishers werkt ze aan haar debuutroman BAKKELJAUW.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!