Geschreven door Redactie / 

22 december 2022 / 

Dirk De Wachter: ‘Het leven draait om de ander’

De Vlaamse psychiater Dirk De Wachter kreeg in de zomer van 2021 de diagnose kanker. Dat zette hem aan het denken over de dood, troost, van betekenis zijn voor de ander en na je dood voortleven in je naasten. Daarover vertelde hij onlangs in het tv-programma Buitenhof. Bekijk hieronder het gesprek dat presentator Pieter Jan Hagens met De Wachter had.

Hoewel De Wachter ernstig ziek is probeert hij positief te blijven: “Om met Gerard Reve te spreken: het gaat slecht, maar verder gaat het goed”.

De mens die u aanraakt

De Wachter vindt troost “in de mens die u aanraakt” en “in het huidcontact”, ontdekte hij toen hij in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Volgens de psychiater draait het in het leven om de ander: “Voor mij is het cruciaal in het leven om van betekenis te zijn. Niet om de leukigheid of het geluk an sich, maar om er voor iemand te zijn. Mijn troost is om troostend te kunnen zijn voor mensen.”

(Tekst gaat verder onder de video)

Hopen op een leven in het hiernamaals doet hij niet, en hoeft hij ook niet. “Ik geloof niet dat we naar de hemel gaan en daar elkaar terugzien, maar dat we elkaar hier nog ontmoeten. Dat onze ouders en grootouders nog onder ons zijn. Ik treed nog altijd in dialoog met hen. Die mensen zijn nog altijd in mij. Ik hoop dat, als ik er fysiek niet meer ben, er in mijn kinderen en kleinkindjes nog te zijn, en van betekenis te zijn.”

“Om met Gerard Reve te spreken: het gaat slecht, maar verder gaat het goed”

Troost vinden

Onlangs verscheen het boek ‘Vertroostingen – Gewone woorden van Dirk De Wachter’ bij Uitgeverij Lannoo. In dit persoonlijke boek onderzoekt De Wachter hoe we in de moeilijkste momenten troost kunnen vinden. Daarover zegt hij: “Wat ik zelf heb meegemaakt doet me nadenken over de vraag: als een mens in de miserie zit, wat helpt dan? Wat doen we wanneer het noodlot ons treft? Waar vinden we troost? Het antwoord kun je in enkele woorden samenvatten: in de aanwezigheid van de ander. Dat is de basis.” Ook zit troost volgens De Wachter in kunst, in de natuur, in schoonheid, in gedachten en rituelen. Maar toch vooral in de ander.

Lees ook: Voor iedereen die wel eens eenzaam is…

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!