fbpx

Samenleving

Zoeken naar betekenis

Home | Samenleving

Met elkaar samenleven kan soms best ingewikkeld zijn. Want mag je individualistisch zijn, of gaan de belangen van het collectief soms voor? Kan de participatiesamenleving ooit succesvol worden? En de multiculturele samenleving? Hoe moeten we omgaan met ongelijkheid, seksisme en racisme? Hoe zou een ideale samenleving eruit zien? Zijn we iets verplicht aan de samenleving en zo ja, wat? In ons dossier ‘Samenleving’ vind je alle artikelen en nieuwsberichten die hiermee te maken hebben. Verschillende denkers en deskundigen geven hun antwoorden op de grote vragen rond onze samenleving.

pexels.com

Valt de aarde nog te redden?

Het klimaat verandert, de aarde warmt op, het ijs smelt. Je kunt er moedeloos van worden. Valt de aarde nog te redden? Klimaatwetenschapper Katharine Hayhoe denkt van wel. Maar dan moeten we wel willen. Lees ook: De kunst van duurzaam leven op deze site Voor wie meer wil horen van Katharine Hayhoe, ze heeft een…

LEES VERDER
Zijn we vervreemd geraakt van ons voedsel

Zijn we vervreemd geraakt van ons voedsel?

Boeren bevinden zich regelmatig in de beklaagdenbank. Ze zouden het milieu en de biodiversiteit bedreigen, en zich weinig aantrekken van dierenwelzijn. Tegelijkertijd gaat vlees, ooit een luxe, zo goedkoop mogelijk over de toonbank. Zijn we vervreemd geraakt van het boerenbedrijf? Hoe is het om als veeboer te balanceren tussen veeleisende politiek en kritische burgers, marktwerking…

LEES VERDER
Polarisatie

Helpt het ontkennen van polarisatie?

Niet elke echtelijke ruzie betekent echtscheiding. Zo hoeft polarisatie niet te betekenen dat onze samenleving uiteenspat. Misschien hebben we het thema polarisatie wel te groot gemaakt, denkt theoloog Tom Mikkers. Wat als we bij wijze van experiment ‘polarisatie’ eens gewoon ontkennen.

LEES VERDER
Wat mag welvaart kosten?

Wat mag welvaart kosten ?

Het was nooit genoeg, ze wilde altijd meer. Totdat Marlous van der Veen besloot haar luxe leven vol spullen, mode en reizen drastisch om te gooien. Aanleiding voor haar verandering van levensstijl was het boek ‘De verborgen impact’, geschreven door Babette Porcelijn. Haar koopziekte pakte ze als eerste aan.

LEES VERDER