Wetenschap

Zoeken naar betekenis

Home | Wetenschap

Er is zelden een tijd geweest waarin wetenschap zo belangrijk was als nu. Met steeds meer mensen die het geloof vaarwel zeggen, lijkt het noodzaak om andere ‘vertrouwensbronnen’ te vinden. Dus vinden we zeker weten – want aangetoond door de wetenschap – intussen het betere alternatief voor geloven. Bovendien, de wetenschap brengt ons veel goeds, toch? Kijk alleen al naar alle moderne technologie die in de afgelopen decennia ontwikkeld is. Toch blijven er vragen. Wat kunnen we weten? Waar eindigen onze mogelijkheden om te weten, of om waar te nemen? En wat betekent dat? Over dit soort vragen gaat het in ons dossier ‘Wetenschap’.

Vrije wil: een illusie?

Heeft de mens een vrije wil? Volgens sommige wetenschappers bepalen hersenprocessen ons gedrag. Maar volgens onderzoeker Lieke Asma is de vrije wil geen illusie.

LEES VERDER
Larry Kwak

Kankeronderzoeker ziet God’s footprints

Zijn er aanwijzingen dat God bestaat? Ja, zegt Larry Kwak, één van de grootste kankeronderzoekers in de wereld. In zijn werk ziet hij hints voor Gods bestaan, die hij God’s footprints noemt.

LEES VERDER

Is wetenschap onze enige bron van kennis?

Is de Wetenschap onze enige manier om aan kennis te komen? Of zijn er nog andere bronnen van kennis? Volgens Jeroen de Ridder, filosoof  en verbonden aan de Vrije Universiteit (VU) zijn er ook andere bronnen. Welke zijn dat? En hoe betrouwbaar zijn ze?

LEES VERDER
Wetenschap

Cees Dekker: ‘Ik geloof in wonderen’

Kun je als wetenschapper geloven dat de Bijbelse wonderen echt gebeurd zijn? ‘Ja’, zegt
Cees Dekker, hoogleraar moleculaire biofysica aan de Technische Universiteit Delft en winnaar van de Spinozaprijs.

LEES VERDER