Maakt dankbaarheid gelukkig?

Op 2 november is het Dankdag, van oudsher een protestants-christelijke traditie om God te danken voor wat je het afgelopen jaar hebt gekregen: voedsel, werk, betekenisvolle relaties. De laatste jaren leeft het thema 'Dankbaarheid' bij een steeds breder publiek. Waar komt deze opleving en herwaardering van dankbaarheid vandaan?

Wat is het geheim van een goede vriendschap?

Wat is het geheim van een goede vriendschap? Hoe leer je elkaar écht kenen? Hoe ga je om met elkaars minder leuke kanten? En hoe onderhoud je de vriendschap in de vaart van het leven? We vroegen het luister-expert Corine Jansen, zij betoogt dat de basis van iedere goede relatie een écht luisterend oor is. Maar dat luisteren is nog niet zo makkelijk.

Boekenclub: De staat van Plato

De Staat (The Republic) is één van de bekendste invloedrijkste werken van de Griekse filosoof Plato. Hij schreef het rond 380 voor Christus. In De Staat legt Plato de fundamenten uit van zijn politieke filosofie, maar ook zijn ethiek en zijn Ideeënleer komen aan bod. Thema’s als rechtvaardigheid, […]

Door |2022-09-01T09:16:34+02:001 september 2022|Nieuwsberichten|0 Reacties

Klimaatcrisis. Vluchtelingen­crisis. Kan ik er wat aan doen?

Marlous van der Veen groeide op in de welvarende jaren 90. Het was nooit genoeg, ze wilde altijd meer. Totdat ze vastliep in depressieve gevoelens. Na het lezen van het boek 'De verborgen impact', geschreven door Babette Porcelijn, besloot ze haar levensstijl drastisch om te gooien.

Anne Jan: ‘Je leert je eigen vragen en overtuigingen onder woorden te brengen’

Anne Jan is één van de vijftien deelnemers van ons verdiepingstraject 'Hier wil ik voor Leven' voorjaar 2022. We vroegen hem na het slotweekend: hoe kijk je terug op het traject? Heeft het je verder geholpen?

Boekenclub: waarom streven we naar authenticiteit? (1)

Authenticiteit. Het lijkt hèt streven van deze tijd. Maar wat is authenticiteit precies? En waarom is het belangrijk, of juist niet, om authentiek te zijn? Waar komt onze hang naar authenticiteit vandaan? Over dit soort vragen gaat het tijdens een nieuwe serie avonden van onze Boekenclub. Deelnemers Mark Shaw en Boris Pinksterboer schreven een korte impressie, na de eerste avond van de leeskring.

Door |2022-03-29T16:47:01+02:0029 maart 2022|Ik en mijn omgeving, Mens-zijn, Zelfontplooiing|0 Reacties

Openhartige brieven over polyamorie en trouw, brief #8

Onvoorwaardelijke liefde bij één persoon... Laurens gunt het iedereen. Hij is getrouwd en monogaam. Renee op haar beurt kiest voor polyamorie: ruimte voor meerdere liefdesrelaties naast elkaar, met toestemming van de verschillende partners. In een briefwisseling verkennen Laurens en Renee elkaars beweegredenen. Wat herkennen ze bij elkaar, waar botst het en wat leren ze van elkaar? Dit is brief #8.

Door |2022-03-14T11:13:46+01:0014 maart 2022|Liefde en relaties, Mens-zijn|0 Reacties

Hoe haalbaar is wereldwijde vrijheid?

Het was raar wakker worden op donderdag 24 februari 2022, de dag waarop Russische troepen Oekraïne binnenvielen. We wisten dat het kon gebeuren, maar hoopten stiekem dat Poetin z'n dreigementen niet waar zou maken. Dat deed hij wél. En intussen kijken we al 12 dagen naar een bloedige oorlog met al duizenden slachtoffers: soldaten én burgers. Het zette onze redacteur Gertjan aan het denken over de vraag: is wereldwijde vrijheid haalbaar?

Boekenclub: The Ethics of Authenticity

Authenticiteit. Is het een mooi ideaal of een leeg modewoord? Mensen nemen de term wel eens in de mond om te omschrijven wat ze belangrijk vinden in het leven. Maar is dat ook waar authenticiteit over gaat? Als het je leuk lijkt om hierover na te denken en praten, doe dan mee met de nieuwe serie avonden van onze Boekenclub!

Door |2022-03-08T14:27:58+01:003 maart 2022|Ik en mijn omgeving, Samenleving, Zingeving|0 Reacties

Robin: ‘Alle vragen mogen gesteld worden tijdens dit traject’

Het is vrijdagochtend 11 februari, de deelnemers van verdiepingstraject 'Hier wil ik voor leven' arriveren bij het prachtige oude klooster De Elegast in Ubbergen. Hier gaat het gebeuren: het startweekend van een zoektocht naar zingeving, waarvoor vijftien deelnemers zich hebben aangemeld! We zijn benieuwd waarom Robin meedoet aan deze zoektocht en hoe ze terugkijkt op het startweekend.

Ga naar de bovenkant