Anne Jan: ‘Je leert je eigen vragen en overtuigingen onder woorden te brengen’

Anne Jan is één van de vijftien deelnemers van ons verdiepingstraject 'Hier wil ik voor Leven' voorjaar 2022. We vroegen hem na het slotweekend: hoe kijk je terug op het traject? Heeft het je verder geholpen?

Boekenclub: waarom streven we naar authenticiteit? (1)

Authenticiteit. Het lijkt hèt streven van deze tijd. Maar wat is authenticiteit precies? En waarom is het belangrijk, of juist niet, om authentiek te zijn? Waar komt onze hang naar authenticiteit vandaan? Over dit soort vragen gaat het tijdens een nieuwe serie avonden van onze Boekenclub. Deelnemers Mark Shaw en Boris Pinksterboer schreven een korte impressie, na de eerste avond van de leeskring.

Door |2022-03-29T16:47:01+02:0029 maart 2022|Ik en mijn omgeving, Mens-zijn, Zelfontplooiing|0 Reacties

Openhartige brieven over polyamorie en trouw, brief #8

Onvoorwaardelijke liefde bij één persoon... Laurens gunt het iedereen. Hij is getrouwd en monogaam. Renee op haar beurt kiest voor polyamorie: ruimte voor meerdere liefdesrelaties naast elkaar, met toestemming van de verschillende partners. In een briefwisseling verkennen Laurens en Renee elkaars beweegredenen. Wat herkennen ze bij elkaar, waar botst het en wat leren ze van elkaar? Dit is brief #8.

Door |2022-03-14T11:13:46+01:0014 maart 2022|Liefde en relaties, Mens-zijn|0 Reacties

Hoe haalbaar is wereldwijde vrijheid?

Het was raar wakker worden op donderdag 24 februari 2022, de dag waarop Russische troepen Oekraïne binnenvielen. We wisten dat het kon gebeuren, maar hoopten stiekem dat Poetin z'n dreigementen niet waar zou maken. Dat deed hij wél. En intussen kijken we al 12 dagen naar een bloedige oorlog met al duizenden slachtoffers: soldaten én burgers. Het zette onze redacteur Gertjan aan het denken over de vraag: is wereldwijde vrijheid haalbaar?

Boekenclub: The Ethics of Authenticity

Authenticiteit. Is het een mooi ideaal of een leeg modewoord? Mensen nemen de term wel eens in de mond om te omschrijven wat ze belangrijk vinden in het leven. Maar is dat ook waar authenticiteit over gaat? Als het je leuk lijkt om hierover na te denken en praten, doe dan mee met de nieuwe serie avonden van onze Boekenclub!

Door |2022-03-08T14:27:58+01:003 maart 2022|Ik en mijn omgeving, Samenleving, Zingeving|0 Reacties

Robin: ‘Alle vragen mogen gesteld worden tijdens dit traject’

Het is vrijdagochtend 11 februari, de deelnemers van verdiepingstraject 'Hier wil ik voor leven' arriveren bij het prachtige oude klooster De Elegast in Ubbergen. Hier gaat het gebeuren: het startweekend van een zoektocht naar zingeving, waarvoor vijftien deelnemers zich hebben aangemeld! We zijn benieuwd waarom Robin meedoet aan deze zoektocht en hoe ze terugkijkt op het startweekend.

Volg het traject voor twintigers ‘Hier wil ik voor leven!’

Het is vrijdagochtend 11 februari. De deelnemers van verdiepingstraject ‘Hier wil ik voor leven!’ arriveren bij het prachtige oude klooster De Elegast in Ubbergen. Hier gaat het gebeuren: het startweekend van de zoektocht waarvoor zich maar liefst 15 deelnemers hebben aangemeld.

“Vanaf het eerste moment was er een warme, […]

Openhartige brieven over polyamorie en trouw, brief #7

Onvoorwaardelijke liefde bij één persoon - dat gunt Laurens iedereen. Hij is getrouwd en monogaam. Renee op haar beurt kiest voor polyamorie: ruimte voor meerdere liefdesrelaties naast elkaar. In een briefwisseling verkennen ze elkaars beweegredenen en argumenten. Wat herkennen ze bij elkaar, waar botst het en wat leren ze van elkaar? Dit is brief #7.

Door |2022-03-14T10:49:52+01:0015 februari 2022|Liefde en relaties, Mens-zijn|0 Reacties

Boekenclub: Nietzsche en nihilisme (5)

In december rondden we een serie gespreksavonden van onze Boekenclub af. We bespraken een boek van filosoof Paul van Tongeren rond het thema was 'Nietzsche en het nihilisme’. Intussen zijn we een nieuwe serie Boekenclub-avonden aan het plannen. Wil je meedoen? Laat het dan weten! Maar eerst blikken we nog één keer terug op de afgelopen leeskring-avonden. Deelnemer Boris Pinksterboer vertelt wat hij ervan leerde.

Boekenclub: Nietzsche en nihilisme (4)

In september startten we met een nieuwe serie avonden van onze leeskring, rond het thema ‘Nietzsche en nihilisme’. Het boek dat centraal stond was Het Europese nihilisme: Friedrich Nietzsche over een dreiging die niemand schijnt te deren, van filosoof Paul van Tongeren. Mark Shaw, een van de initiatiefnemers van de Boekenclub, schreef deze slotimpressie, na de laatste bijeenkomst van leeskring.

Door |2021-12-16T19:27:58+01:0016 december 2021|De zin van het leven, Zingeving|0 Reacties
Ga naar de bovenkant