Geschreven door Cocky Drost-de Wit / 

15 mei 2018 / 

De edele kunst van het beminnen

Komende zaterdag, 19 mei, trouwt de Britse prins Harry met ‘zijn’ Meghan. Dat vinden wij een mooie gelegenheid om het fenomeen ‘relaties’ eens onder de loep te nemen. Een week lang! Met als grote vraag voor deze week: wat zijn de ingrediënten voor een goede relatie? Vandaag schrijft relatiecoach Cocky Drost-de Wit over de kunst van het elkaar goed beminnen. En dat is meer – en gaat dieper – dan snelle seks, zegt ze.

Als ik kijk naar de blikken in de ogen van Harry en Meghan, word ik zelf ook spontaan een beetje verliefd. Hun ogen vol geluk en verlangen, hun mondhoeken vol hoop naar boven gericht. Zucht… het moet wel een sprookje worden! Deze mensen zijn geschapen voor het grote geluk dat Liefde heet. Nu is het niet heel moeilijk om vol Liefde te zijn als je net verliefd bent. Het verliefdheidshormoon giert nog in alle hevigheid door je lichaam, je vindt alles aan je geliefde leuk en jij bent zelf ook op je allerleukst.

De kunst van écht liefhebben

Zonder Harry en Meghan en alle mede-verliefden te willen ontmoedigen: verliefdheid duurt niet eindeloos. Er komt een moment waarop je je realiseert dat je niet alles van je geliefde meer even leuk vindt en dat je uiteindelijk twee verschillende mensen bent. Met je eigen emoties, persoonlijkheden en ervaringen. En dan komt het erop aan: is het echte Liefde? Want van iemand houden die een perfecte versie van zichzelf is, dat is niet zo moeilijk. Van iemand houden die je helemaal kent, inclusief de minder plezante kanten: dat is de kunst van écht liefhebben. En daar begint het echte beminnen.

Lees ook: Scheiden is een vorm van rouwen

Beminnen

Verliefdheid duurt niet eindeloos, schrijft relatiecoach Cocky Drost. Dan komt het erop aan of je de ander écht kunt liefhebben en écht kunt beminnen.

Ik vind ‘beminnen’ een heel mooi woord. Het doet me denken aan innige liefde met bloementuinen en zijden dekbedden. Er zit in elk geval geen haast achter en het klinkt ook niet bepaald oppervlakkig. Beminnen heeft volgens mij twee aspecten. Natuurlijk heeft het alles te maken met de lichamelijke aangelegenheid van twee lichamen die samensmelten en van elkaar genieten. Maar elkaar goed beminnen is iets heel anders dan het uitmuntend beheersen van de Kamasutra of met oneindige energie hele nachten door kunnen gaan. Elkaar goed beminnen heeft namelijk alles te maken met de kunst van het echt en innig liefhebben. Met zoveel van iemand houden, dat je zijn of haar hele wezen liefhebt. Dat je emotioneel zo naakt kunt zijn bij de ander, dat je je ook lichamelijk helemaal kunt geven.

“Elkaar goed beminnen heeft namelijk alles te maken met de kunst van het écht en innig liefhebben”

Drie soorten seks

Veel mensen denken bij het woord ‘seks’ niet meteen aan ‘beminnen’. Misschien komt dat wel doordat we – ergens onbewust – bij ‘seks’ snel denken aan de ‘isoleerseks’-variant. Je hebt, kortweg, namelijk drie soorten seks, schrijft dr. Sue Johnson in ‘Laat me niet los’:

1. Isoleerseks: dat is dus de seks-variant die voornamelijk gericht is op de ontlading, het hoogtepunt. Het maakt niet zoveel uit met wie (een willekeurige bootycall, in je eentje, een onenightstand – maar het kan ook in je huwelijk). Deze seks-variant is momenteel nogal hip en happening, vooral in het kader van ‘het gaat toch om jouw geluk?’. Terwijl het eigenlijk losstaat van de liefde. Seks heeft in deze context weinig met emotionele veiligheid te maken: er is geen emotionele binding tussen de partners. Meestal is de seks wel goed, vooral omdat het nieuw en vluchtig is. Maar veel meer dan seks is het dan ook niet. Het is vooral een consumptiemiddel om aan je trekken te komen.

2. Troost-seks: dat betekent dat je seks hebt vanuit het idee dat je iets hebt goed te maken of ergens bij wilt horen. De basis is niet gelijkwaardig. Je voelt je emotioneel niet veilig bij elkaar, maar hebt seks omdat je daar waardering uit wilt halen. Soms is er wel liefde bij in het spel, maar het is maar de vraag in hoeverre die liefde wederzijds of gelijkwaardig is.

3. Synchrone seks: dit is seks vanuit een basis van liefde, trouw en gelijkwaardigheid. Dat je elkaar helemaal kent en desondanks liefhebt. Deze seks is echt niet altijd hemels, maar dat maakt niet uit: je weet wat je aan elkaar hebt. En is de seks een keertje teleurstellend? No problem, morgen nieuwe kansen. Dit is de variant die alles te maken heeft met beminnen. Je voelt je emotioneel veilig bij elkaar, er is emotionele verbinding.

Jezelf emotioneel blootgeven

Er zijn veel stellen die moeilijk (of niet) over hun seksuele relatie praten. Vaak heeft dat te maken met het feit dat ze het lastig vinden om zichzelf op dat gebied emotioneel bloot te geven aan elkaar. Maar daardoor blijft hun seksuele relatie vaak ook steken. Uit onderzoek blijkt dat stellen met relatieproblemen 50-70% van hun ellende wijten aan een slecht seksleven, terwijl stellen met een goede relatie 15-20% toeschrijven aan een goede seksuele relatie.

Dat zegt nogal wat: een slechte relatie heeft invloed op je seksleven (en wellicht ook andersom), maar als je relatie goed zit, voel je je ook op seksueel gebied tevreden. En niet omdat je te allen tijde waanzinnige seks hebt, maar omdat het een onderdeel van je relatie is waarbinnen je je veilig en gekend voelt. Dat is natuurlijk een veilige basis om ook op seksueel gebied steeds meer naar elkaar te groeien. En steeds beter te worden in de kunst van het beminnen: je leert je eigen lichaam en dat van je geliefde steeds beter kennen en dat blijkt nog eens heel boeiend en verbindend te zijn ook. ;-) Een win-winsituatie dus!

Lees ook: Vreemdgaan, ben jij sterk of ga je voor de bijl?

Beminnen

Wanneer je je binnen je relatie veilig en gekend voelt, leidt dat meestal ook tot een goed seksleven, schrijft relatiecoach Cocky Drost.

Risico durven nemen

Om seks met iemand te hebben, heb je niet zoveel nodig. Je kunt puur opgaan in de kick die seks geeft en de dopamines die daarbij vrijkomen. Maar om elkaar te kunnen beminnen, is het nodig dat je elkaar echt kent. Dat je niet alleen elkaars florissante kanten kent, maar ook weet wat elkaars angsten zijn. Wat je euforisch gelukkig maakt – of wat je juist verdriet doet of heeft gedaan. Want om emotioneel verbonden te zijn, moet je een emotioneel risico durven nemen.

“Een slechte relatie heeft invloed op je seksleven, maar als je relatie goed zit voel je je ook op seksueel gebied tevreden”

De Britse schrijver C.S. Lewis zei: “Als je zeker wilt zijn dat je hart niet breekt, moet je het niemand schenken”. Want liefhebben vraagt om het nemen van een risico. Het vraagt om vertrouwen: durf jij je kwetsbaarheid in de handen van een ander te leggen en vertrouw je erop dat het daar veilig is? Veel mensen vinden dat eng. Jij misschien ook wel. In het verleden heb je misschien eens meegemaakt dat je kwetsbaarheid níet veilig was, terwijl je dacht van wel. Bijvoorbeeld in een eerdere relatie, waarin je bedrogen werd. Of wanneer iemand van wie je veel hield is overleden. Of je hebt van dichtbij meegemaakt hoe je eigen ouders niet meer van elkaar hielden en jouw hart niet kon kiezen van wie het nou hield.

Wat betekent beminnen voor jou? Reageer hier.

De edele kunst van het beminnen

Dat is niet raar of zwak: iedereen heeft zijn of haar ‘pijnpunten’. Die pijnpunten van jezelf kennen en ze durven delen met de persoon van wie je houdt: dat is het risico van liefhebben. Elkaar helemaal liefhebben, terwijl je alles van elkaar weet. Dat je je emotioneel en lichamelijk bloot durft te geven aan de ander – dát is een voorwaarde om elkaar goed te kunnen beminnen. En met de juiste persoon heb je (hopelijk) een leven lang om je de edele kunst van het beminnen helemaal eigen te maken.

Wil je meer horen van Cocky Drost, schrijfster van dit blog? Kom naar Liefde2020 op donderdag 13 januari te Amsterdam! Een festival over liefde, trouw en seks.

Cocky Drost-de Wit

Drs. Cocky Drost-de Wit (1981) studeerde Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Utrecht. Ook rondde zij de opleiding tot Relatiecoach succesvol af bij Balansgroep te Driebergen; verder volgde zij een Externship Emotionally Focused Therapy bij EFT Nederland. Sinds 2011 is Cocky werkzaam als relatiecoach in een eigen praktijk. Haar missie is: mensen inspireren bij het aangaan, opbouwen en onderhouden van een duurzame relatie. Eerder werkte zij o.m. op een tijdelijke opvang voor voortijdige schoolverlaters en bij de HGJB (Hervormd Gereformeerde Jeugdbond). Ze is kerkelijke meelevend met de PKN.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!

  1. Liefdeskruiden 12 augustus 2020 at 12:12 - Reply

    Ook binnen een relatie zijn er verschillende soorten seks. Zoals daar zijn: geplande seks, avontuurlijke seks, ontstressende seks, spontane seks en onbaatzuchtige seks. Ieder koppel heeft deze 5 elementen nodig.