Een betere wereld

Audio / video

Er zijn (nog) geen berichten in deze categorie

Ik en mijn omgeving

  • De ontdekking van Urk

    Boek over Urk prachtig voor zelfreflectie

    In 2021 kreeg onze redacteur Gertjan het boek 'De ontdekking van Urk' op zijn verjaardag. Hij las het in één ruk uit. Het boek snijdt allerlei grote vragen aan en gaat - behalve over Urk - vooral over jezelf, ontdekte hij. Over je identiteit, jouw plek in een gemeenschap, jouw keuzes, jouw oordelen en daarmee ook over je eigen hypocrisie.

  • Authenticiteit

    Boekenclub: waarom streven we naar authenticiteit? (1)

    Authenticiteit. Het lijkt hèt streven van deze tijd. Maar wat is authenticiteit precies? En waarom is het belangrijk, of juist niet, om authentiek te zijn? Waar komt onze hang naar authenticiteit vandaan? Over dit soort vragen gaat het tijdens een nieuwe serie avonden van onze Boekenclub. Deelnemers Mark Shaw en Boris Pinksterboer schreven een korte impressie, na de eerste avond van de leeskring.

Democratie en polarisatie

  • Vrijheid wereldwijd

    Hoe haalbaar is wereldwijde vrijheid?

    Het was raar wakker worden op donderdag 24 februari 2022, de dag waarop Russische troepen Oekraïne binnenvielen. We wisten dat het kon gebeuren, maar hoopten stiekem dat Poetin z'n dreigementen niet waar zou maken. Dat deed hij wél. En intussen kijken we al 12 dagen naar een bloedige oorlog met al duizenden slachtoffers: soldaten én burgers. Het zette onze redacteur Gertjan aan het denken over de vraag: is wereldwijde vrijheid haalbaar?

  • polarisatie

    Is er meer polarisatie?

    Nederlanders maken zich zorgen over (toenemende) polarisatie in de samenleving. Mensen zouden steeds extremere standpunten innemen en minder compromisbereid zijn, groepen zouden steeds verder uit elkaar drijven of juist harder op elkaar botsen. Hoogleraar Paul Dekker zet de feiten op een rij. In de figuur hieronder wordt de instemming vermeld met vier stellingen over polarisatie, [...]

Duurzaamheid en klimaat

  • Voedsel

    Zijn we vervreemd geraakt van ons voedsel?

    Boeren bevinden zich de laatste jaren regelmatig in de beklaagdenbank. Ze zouden het milieu en de biodiversiteit bedreigen en zich weinig aantrekken van dierenwelzijn. Tegelijkertijd gaat vlees - ooit een luxe - zo goedkoop mogelijk over de toonbank. Maar is het zo zwart-wit? Want hoe zit het met ons? Zijn wij vervreemd geraakt van het boerenbedrijf, waar ons voedsel vandaan komt? In deze blog maakt Christianne Hennipman, biologisch boerin, zich sterk voor een eerlijker verhaal over de agrarische sector en ons voedsel.

  • Klimaatactivisten

    Waarom vinden we klimaatactivisten irritant?

    De laatste maanden zijn er steeds vaker klimaatprotesten, in musea en in steden, maar ook door snelwegen te blokkeren. Maar wat vinden 'we' eigenlijk van die protesten, vroeg onze stagiair Patricia zich af. Waarom vinden veel mensen klimaatactivisten irritant?