Geschreven door Redactie / 

23 oktober 2023 / 

Een goed leven begint met simpele dingen

Wat is een goed leven? Over die vraag is al door heel veel mensen nagedacht. Ook door Jessica Scholtze, voormalig consultant, accountant en b&b-eigenaar en nu eigenaar van Handig Goed: een webwinkel vol leuke, handige en vooral duurzame dingen. Volgens Jessica zit een goed leven ‘m in de kleine, simpele dingen. Misschien wel vooral de dingen die niets of bijna niets kosten. Ook draait goed leven voor haar gevoel om: bewust kiezen voor minder.

Ze schreef er de onderstaande blog over.

“Een goed leven begint met simpele dingen”

Dat vind ik een spreuk voor een wandtegeltje, want hij is heel goed om elke dag even aan te denken. Daarom maakte ik er een wandtegelansichtkaart van. (Mooi Scrabble-woord trouwens, wandtegelansichtkaart.) Iedereen die iets in mijn webshop bestelde, kreeg er een exemplaar van. Om in te lijsten, op te hangen of naar iemand te sturen. “Een goed leven begint met simpele dingen.” Het lijkt me een spreuk waar we allemaal wat aan hebben, om ons even te herinneren aan belangrijke dingen.

Maar wat is eigenlijk een goed leven?

Dat is voor iedereen anders, natuurlijk. Maar voorop staat dat je als mens, toch een sociaal dier, verbinding zoekt met anderen en het fijn vind als er iemand van je houdt. Dat je geen honger, kou of pijn lijdt. En dat je dingen kunt doen die je prettig vind en die waardevol voor je zijn, en iets kunt betekenen voor een ander. Maar ook dat je bestaan erkend wordt door de ander. Ik denk dat iedereen dit wel herkent.

En die simpele dingen? Dat kunnen fysieke dingen zijn, gebruiksvoorwerpen of bezit, maar die zijn welbeschouwd helemaal niet belangrijk. Ik heb het meer over dingen van emotionele en relationele aard. Dat bijvoorbeeld even 100% aandacht geven aan je naasten en geliefden van onschatbare waarde is! En veel belangrijker dan het Journaal wat op dat moment op tv is. Maar ook dat je de tijd neemt om het verhaal van je oma of oude buurvrouw voor de vijfde keer aan te horen en haar laat weten dat haar verhaal ertoe doet. Of dat je bij de kassa die gehaaste mevrouw met haar jengelende kind gewoon even voor laat gaan. Omdat dát haar leven gewoon even die ene procent prettiger maakt. Wat maakt het nou uit dat jij daardoor zelf een paar minuten langer over je boodschappen doet?

Lees ook: Hoe leid je een zinvol leven?

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Het goede leven
Een praatje, glimlach, groet… ze kosten niks. (Beeld: Pexels)

Kortom, de simpele dingen die het leven nét een beetje prettiger maken. Voor jezelf en voor anderen. Een glimlach, een groet: ze kosten niks, je kunt ze niet kopen én je hebt er nooit te veel van.

Consuminderen

Een goed leven begint met heel simpele dingen: zuurstof, eten, drinken, warmte en een dak boven je hoofd. Kleding, een bed en wat meubilair wellicht. En liefde, aandacht van en verbinding met de mensen om je heen. En misschien wat dingen die het leven wat makkelijker of leuker maken. Muziek, boeken, kunst of handige gebruiksartikelen.

Maar… van mensen zijn we langzamerhand veranderd in consumenten. Misschien is het wel tijd om een stapje terug te doen en weer wat meer ‘mens’ te worden. Misschien ben jij al stiekem een beetje aan het minimaliseren, bewust of onbewust?

Minimaliseren is een tegenreactie op consumeren. Maar hoe je dat doet, is natuurlijk heel persoonlijk. Je hoeft jezelf alleen maar de vraag te stellen: “Wat heb ik nou echt nodig?” Een paar handige wenken om te beginnen met minimaliseren, of hierin nog verder te gaan:

1. Begin klein
Als je je huis wilt opruimen, doe dat per ruimte/kamer en neem er de tijd voor. Doe weg wat je al een jaar niet gebruikt hebt (naar de kringloop, familie of vrienden). Niet de vuilnisbak in natuurlijk, dat is pure verspilling en ook niet nodig. Misschien heeft iemand anders nog iets aan jouw overbodige spullen?

2. Bekijk het praktisch
Bepaal welke dingen je met enige regelmaat gebruikt en welke dingen je gekocht hebt voor die ene gelegenheid die zich al heel lang niet meer heeft voorgedaan en wellicht nooit meer zal voorkomen? Heb je dingen dubbel? Doe de minst handige of lelijkste weg. Niemand heeft 4 blikopeners nodig.

3. Laat emotie alleen toe als het echt nodig is
Sommige dingen  hebben emotionele waarde. Ze zijn bijvoorbeeld van een dierbare geweest. Die hoef je echt niet allemaal weg te doen, maar als je moet kiezen, kies dan 2 of 3 dingen die je ook écht gebruikt. Je hoeft niet de hele inboedel te bewaren van tante Jopie; een paar dingen zijn echt genoeg om de herinnering aan haar levend te houden.

4. Koop bewust
Schaf geen dingen aan die je niet nodig hebt en laat je niet verleiden door aanbiedingen. Neem de tijd om kwaliteit te beoordelen, prijzen te vergelijken en vraag je af hoe lang je met een artikel zult kunnen doen. Vaak gaan de wat duurdere artikelen veel langer mee dan de goedkope versies.

Lees ook: Wat mag welvaart kosten?

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Een goed leven
Een spreuk die op een tegeltje kan… (Eigen beeld)

In het kort:

Stel jezelf bij alles wat je hebt de volgende vragen:

  • Heb ik dit ding het afgelopen jaar gebruikt?
  • Heb ik meer van deze dingen? En zo ja, heb ik er echt nog meer van nodig?
  • Heeft het toegevoegde waarde om dit te hebben?
  • Heb ik ruimte in huis voor dit ding?

Als je één of meer van de bovenstaande vragen met ‘nee’ hebt beantwoord, is het tijd om het betreffende voorwerp weg te doen. Zo ontstaat meer ruimte voor wat er écht toe doet.

Lees ook: Wil je gelukkig zijn? Ga dan op zoek naar betekenis…

Deze blog verscheen eerder op Handiggoed.nl en is met toestemming overgenomen – tekst: Jessica van @handiggoed

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!