Geschreven door Redactie / 

7 februari 2023 / 

Emily: ‘Life Worth Living helpt je te reflecteren’

Hoe leef je een goed leven? Welke waarden zijn daarbij belangrijk? En hoe voorkom je dat je je teveel laat leiden door de verwachtingen van anderen? Eind 2022 gingen 35 studenten van hogeschool Van Hall Larenstein in Velp aan de slag met deze en andere zingevingsvragen, tijdens het Life Worth Living-programma van De Grote Vragen.

Dit programma brengt studenten met elkaar en met experts in gesprek. We vroegen één van de studenten, Emily (25) uit Lübeck (Duitsland), naar haar ervaring met het programma.

Hoe kijk je terug op het Life Worth Living Programma?

“Mijzelf grote vragen stellen is voor mij niet nieuw: wat maakt mij gelukkig? Waar raak ik door gepassioneerd? Maak ik de juiste keuzes? Dat vind ik interessante vragen, waar ik regelmatig over nadenk. Maar het is anders om deze vragen met een groep medestudenten te verkennen. Je leert je klasgenoten daardoor beter kennen en begrijpen.”

“Wat maakt mij gelukkig? Waar raak ik door gepassioneerd? Maak ik de juiste keuzes? Dat vind ik interessante vragen, waar ik regelmatig over nadenk”

Vind je dit een relevant programma voor studenten?

“Ja! Dit is heel belangrijk om aan te bieden aan studenten. Eigenlijk start je leven pas wanneer je gaat studeren. Vanaf dat moment bepaal jij zelf hoe je je leven wilt inrichten; voorafgaand aan je studie zijn veel dingen heel vanzelfsprekend. Die verantwoordelijkheid voor je eigen leven, je eigen geluk, dat is best eng. In plaats van maar door te rennen, heb je tijd en ruimte nodig om te reflecteren op vragen hoe jij je leven wilt leven. Die ruimte biedt dit programma.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Life Worth Living
De verantwoordelijkheid die je vanaf je studententijd krijgt voor je eigen leven, je eigen geluk, is best eng, vindt Emily. (Eigen foto)
Denk je dat je na dit programma makkelijker met medestudenten praat over grote vragen?

“Ik denk dat alle studenten wel een les meenemen uit het programma. Maar ik verwacht niet dat we nu met elkaar gaan praten over de vraag waarom we hier op aarde zijn. Het blijft toch lastig om je gevoelens te delen.”

“Ik verwacht niet dat we nu met elkaar gaan praten over de vraag waarom we hier op aarde zijn. Het blijft toch lastig om je gevoelens te delen”

Hoe kan het programma beter worden? Heb je tips?

“De frequentie van één keer per maand is wel weinig, dat zou vaker mogen. Er is wel huiswerk tussendoor, maar niet iedereen las deze – overigens interessante – artikelen. Een idee is om leesgroepen te hebben, waarin je met medestudenten het huiswerk leest.”

Wat is het belangrijkste dat je uit dit programma meeneemt?

“Ik wil mij meer focussen op wat mij raakt en waar ik passie voor voel, in plaats van op de verwachtingen van anderen voor mijn leven. Ik ben nog aan het uitzoeken wat ik dan precies wil doen met mijn leven. Mijn studie zie ik als een startpunt. Ik ben er wel achter dat ik betekenisvol werk wil doen; dat ik verschil wil maken door mij bijvoorbeeld in te zetten voor de natuur en de gevolgen van klimaatverandering.”

Wil jij het Life Worth Living-programma ook op jouw onderwijsinstelling (laten) aanbieden? Lees hier meer of download de flyer.

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!