‘Geluk najagen maakt juist ongelukkig’

Zoeken naar betekenis geeft veel meer voldoening dan het najagen van geluk. Dat stelt de Iraans-Amerikaanse schrijfster Emily Esfahani Smith. Vorig jaar verscheen haar boek ‘De kracht van betekenis: hoe zin te geven aan je leven’. In het boek laat Esfahani aan de hand van vier pijlers zien hoe we een zinvol leven kunnen leiden. Daarbij maakt ze gebruik van recente psychologische onderzoeken, inzichten uit de filosofie en literatuur en interviews met verschillende mensen. Rond het verschijnen van haar boek hield Esfahani een inspirerende TED Talk, met als thema: Er is meer in het leven dan geluk.
In haar TED Talk (hierboven) legt Emily Esfahani Smith uit waarom net nastreven van geluk ons niet daadwerkelijk gelukkiger maakt. “We jagen het verkeerde doel na.”
Een leven van betekenis moet ons doel zijn
“Ik dacht altijd dat het leven draaide om het nastreven van geluk. Ook dacht ik dat succes de route naar geluk was. Daarom ging ik op zoek naar de ideale baan, de perfecte vriend en een mooi appartement. Maar dat gaf mij geen tevreden, vervuld gevoel; integendeel. Ik werd er angstig en depressief van. En ik was niet de enige met dit gevoel. Mijn vrienden hadden precies hetzelfde”, vertelt ze in de TED Talk. Volgens Esfahani is onze cultuur geobsedeerd door geluk. En hoewel we over enorme hoeveelheden tijd en middelen beschikken om gelukkiger te worden, zijn we het vaak niet. Sterker nog, velen van ons voelen zich doelloos en van zichzelf vervreemd. Depressie komt steeds meer voor en wereldwijd stijgt het zelfmoordcijfer. Daardoor lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat er iets fout gaat.
“We hebben niet te maken met een gebrek aan geluk, maar met een gebrek aan iets anders: zingeving”
Hoe belangrijk vind jij geluk? Reageer hieronder.
Die fout is, dat we het verkeerde doel nastreven, aldus de schrijfster. Een betekenisvol leven, in plaats van geluk, zou ons doel moeten zijn. Geluk komt en gaat, legt ze uit. Maar betekenis toekennen aan het leven – iets dienen dat verder gaat dan jezelf; het beste in je ontwikkelen – geeft je iets om vast te houden. Sociale wetenschappers bevestigen Esfahani’s conclusie. We hebben niet te maken met een gebrek aan geluk, maar met een gebrek aan iets anders: zingeving. Het najagen en overschatten van geluk – typerend voor onze tijd en cultuur – kan mensen zelfs ongelukkig maken. In haar TED Talk (zie hierboven) legt Esfahani uit hoe ze tot deze inzichten kwam. Ook vertelt ze wat de vier pijlers zijn onder een zinvol leven.