Gelukkiger worden door te leven in het nu

Je wordt gelukkiger wanneer je je verbonden weet – of kunt verbinden – met iets wat groter is dan jijzelf. Dat schrijven zenleraar Rients Ritskes en filosoof Arthur Nieuwendijk in hun nieuwe boek, ‘Non-dualiteit in de praktijk’. In een interview met Trouw leggen ze uit wat non-dualiteit betekent: het idee dat alles één is. Anders gezegd, leven in het moment, in het nu. En dat ervaren als het alles.
Ritskes: “Morgen is een illusie en gisteren is een illusie – het zijn herinneringen of projecties. Dit is de realiteit, hier ben ik. Dit is het enige wat je nu kunt beleven.” Hij stelt dat je, door te leven in het nu en verbinding te zoeken met anderen, een blijer mens wordt. Empathie is dan ook een belangrijk onderdeel van non-dualiteit. Ritskes: “Dat wil niet zeggen dat je je altijd één moet voelen met iedereen, wel dat je het vermogen bezit om dat te kunnen. Dat je je kunt inleven in iemand anders. Dan voel je eenheid en verbondenheid.”
Meditatie is mentale fitness
De zenleraar geeft aan dat je je hierin kunt oefenen door dagelijks te mediteren. “Dat is mentale fitness. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij mensen die dagelijks mediteren het corpus callosum, de verbinding tussen de twee hersenhelften, dikker wordt. Dat komt omdat links en rechts, gevoel en ratio, meer gaan samenwerken. Ze worden één.” Volgens filosoof Nieuwendijk laat non-dualisme een belangrijk verschil zien tussen de westerse en de oosterse cultuur. “Filosofie houdt zich bijvoorbeeld niet bezig met de vraag ‘Hoe word ik gelukkig’, maar met de vraag ‘Wat is het goede’. Dat is een zinvolle vraag, maar vooral als die ook gepaard gaat met oefening in dat ook doen.”
Lees ook: Waarom zoeken we zo massaal naar geluk?
Door te leven in het moment en verbinding te zoeken met een groter geheel, word je een gelukkiger mens. Dat schrijven schrijven zenleraar Rients Ritskes en filosoof Arthur Nieuwendijk in hun nieuwe boek.
Beeldschermpjescultuur
Ze denken dat de ‘beeldschermpjescultuur’ afbreuk doet aan ons empathisch vermogen. Nieuwendijk: “Een uur per dag Facebooken blijkt ten koste te gaan van je vriendenkring. Depressies en zelfmoord, dat zijn uiteindelijk de gevolgen van te ver doorgeslagen dualiteit.” Ritskes beaamt dat en denkt dat op jezelf gericht zijn leidt tot eenzaamheid. “Van dualiteit word je gek.” Hij denkt dat de oplossing ligt in het nu met een open geest tegemoet treden, zonder projecties, wensen of verlangens. “Dat is geluk.”
(Bron en meer lezen: Trouw)