Generatie Z meer bezig met duurzaamheid dan millennials?

Over de millennials (jongeren van 25-35 jaar) is al veel gezegd en geschreven. Ze zouden lui en verwend zijn, niet goed kunnen omgaan met tegenslag en vergroeid zijn met hun smartphone. Maar misschien is dit beeld wel erg overtrokken. Maar hoe zit het met de generatie erna, de zogeheten Gen(eratie) Z? Verschilt deze generatie van de millennials? Daar is wel iets over te zeggen, ja. Onderzoeksbureau Motivaction ontdekte bijvoorbeeld dat duurzaamheid en een steentje bijdragen aan een betere wereld méér lijkt te leven bij de laatste groep (jongeren tot 22 jaar).
De millennials vormen een generatie die nieuwe ontwikkelingen en (technologische) producten makkelijker en sneller omarmen dan de generaties voor hen. Echter, op het gebied van duurzaamheid gedragen ze zich min-of-meer hetzelfde als 35-plussers. Duurzaamheid houdt millennials wel bezig, maar een grote groep gaat duurzaamheidstrends pas volgen wanneer deze normaal geworden zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat Motivaction in februari uitvoerde voor voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.
Millennials zijn geen koplopers
Ongeveer de helft van de millennials (53%) vindt het belangrijk om in het dagelijks leven duurzame keuzes te maken. Ruim een kwart (28%) praat regelmatig of vaak over duurzaamheid. Cijfers die Milieu Centraal een beetje tegenvallen. “We hadden verwacht dat bij deze groep interesse in duurzame kleding en voeding – zoals minder vlees eten – bovenaan het lijstje zouden staan”, zegt directeur Vera Dalm. “Tot onze verrassing wordt de top vijf (van duurzaamheidsthema’s waar millennials mee bezig zijn, red.) gedomineerd door energie besparen en zonnepanelen. Relatief veel zijn er geïnteresseerd in het langer doen met hun elektronische apparaten, zoals de smartphones.” Vooral onderwerpen waar milieu- en persoonlijke voordelen samengaan, dus. “Maar echt koplopers? Nee, dat zijn de millennials niet”, constateert de Milieu Centraal-directeur.
Zo is pakweg twee derde (64%) van de millennials tevreden over de hoeveelheid vlees die zij eten. Deze groep vindt het niet nodig om dit te minderen. Ook minder vliegen is niet iets waar millennials veel mee bezig zijn. Bijna de helft (46%) is het afgelopen jaar één keer of vaker met het vliegtuig op vakantie geweest. Er is onder millennials weinig behoefte aan informatie over minder vliegen en klimaatcompensatie; slechts vijf procent wil daar meer over weten.
Wie of wat is de Generatie Z? In bovenstaand filmpje vertelt een aantal jongeren die onder de Gen Z vallen wat hen bezighoudt en hoe hun leven eruit ziet.
Steentje bijdragen aan een betere wereld
Bij Gen Z lijkt de manier waarop we met de planeet omgaan meer te leven. Zo vindt ongeveer de helft van Gen Z het belangrijk om later bij een bedrijf te werken dat innovatief is én een steentje bijdraagt aan een betere wereld. Dat blijkt uit een onderzoek dat Motivaction in januari/februari uitvoerde in opdracht van YoungCapital. Van Gen Z wil 53% graag een baan waarmee zij iets voor de wereld kunnen betekenen. 55% heeft als goal om een maatschappelijke bijdrage te leveren. En waar millennials vaak ‘fun’ boven ‘cash’ lijken te verkiezen, door te gaan voor losse en wisselende contracten, wil ruim 80 procent van Gen Z een baan die ze zekerheid biedt.
Voor bijna een derde (30%) van Gen Z is een vaste baan bij een multinational de gedroomde job. Een kwart (23%) wil aan de slag als zelfstandig ondernemer. Op hun toekomstige werkplek moet in ieder geval ruimte zijn om gepassioneerd te kunnen werken. Ook vinden Gen Z-jongeren het belangrijk dat ze een baan vinden met leuke collega’s, veel vrijheid en ruimte voor eigen inbreng en ideeën. Het moet een werkplek zijn waar ze zichzelf als professional verder kunnen ontwikkelen.
(Bron: Motivaction, Metro)