Geschreven door Redactie / 

25 januari 2018 / 

Claartje Kruijff: God is een mysterie

God. Je gelooft in Hem, of niet. Maar wie of wat God dan precies is, daarover bestaan tal van ideeën. Voor de één staat hij voor ‘iets’ wat groter is dan ons mensen. Voor de ander is hij een levensechte, liefdevolle Vader en zijn wij mensen naar zijn beeld gemaakt. Nog weer anderen spreken liever over God als een mysterie. Zo ook Claartje Kruijff, de Theologe des Vaderlands. “Mijn geloof in God betekent dat ik ervan overtuigd ben dat er een mysterie is dat groter is dan ikzelf.”

Dat zei ze kort geleden in een interview in de Kanttekening. Bij God denkt Kruijff niet per se aan een persoon. “Hoe ik mij verhoud tot mijzelf, tot een ander, tot de grotere wereld om mij heen, tot het grotere geheel – dat noem ik God”, aldus de theologe. Daar stopt het voor haar ook: “Of ik zeker weet dat God bestaat vind ik een heel lastige vraag. Ik geloof niet dat God in de categorie valt van zeker weten.”

Ruimte laten voor het mysterie

Dezelfde twijfel wil Kruijff ook laten bestaan rond het leven en lijden van Jezus. “Ik denk zeker dat je in dat verhaal diep kan geloven zonder zeker te weten of Jezus, zoals hij in de Bijbel wordt beschreven, echt bestaan heeft. Ik vind de opstanding van Jezus een diep kwetsbaar en prachtig verhaal, maar om te zeggen dat een christen daar letterlijk in moet geloven, nee. Ik zou daar ruimte in laten. Juist als je dat doet komt het aan op het echte mysterie van leven en dood. Dan zijn we niet bezig met daar woorden voor te zoeken, maar accepteren we dat sommige dingen woorden te boven gaan.”

Een diep gevoel en besef

Geloven is een gevoelskwestie, meent ze. “Het mysterie is er, dat geloof ik. Ik ben onderdeel van dat mysterie. En dat is natuurlijk het moeilijke, want geloof is natuurlijk wat anders dan weten. Het is een diep gevoel en besef. Verder dan dat ga ik niet. Het is aan categorieën en woorden voorbij.” Volgens Kruijff is het belangrijk dat mensen het geloof niet dichttimmeren met dogma’s en stelligheden. “Dogma’s zijn uiteindelijk regels die mensen aan mensen opleggen. Voor mij is dat niet waar geloven om gaat.”

Bron: de Kanttekening

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!