Geschreven door Redactie / 

29 januari 2018 / 

Grijpen slimme machines straks de macht?

Hoe houden we controle over digitale systemen die slimmer kunnen worden dan de mens? De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie zijn gigantisch. Maar er zijn ook risico’s. Wat als een superintelligent systeem tot de conclusie komt dat de mens maar een hinderlijk obstakel is? Aan deze vragen wijdde EenVandaag vanavond een item. Trendwatcher Jarno Duursma is één van de experts die aan het woord komt. Hij zegt: “Ik geloof dat je voorzichtig moet zijn wanneer je deze krachtige technologie in handen legt van maar een paar spelers wereldwijd”.

De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaan razendsnel. Daar kunnen we als mensen ons voordeel mee doen. Toch zien critici kunstmatige intelligentie ook als bedreiging. Zo denkt trendwatcher Duursma dat kunstmatige intelligentie de “meest ontwrichtende technologie van de komende tien jaar” kan zijn. Kunstmatige intelligentie is over zo’n veertig jaar beter in alle menselijke taken dan mensen zijn, zegt hij. Daarmee dringt de vraag zich op of en zo ja, wanneer systemen gaan proberen de ‘macht te grijpen’.

 

De laatste uitvinding van de mens

Slimme software-systemen snappen steeds beter wie wij zijn en wat we willen, aldus Duursma. Volgens hem bedreigt dat onze privacy en onze autonomie. Wetenschapper Nick Bostrom denkt zelf dat extreem slimme kunstmatige intelligentie wellicht de laatste uitvinding van de mens is. Hij schaart zich daarmee achter wetenschappers als Stephen Hawking en Elon Musk. Zij bekritiseren de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en waarschuwen dat machines de mens gaan bedreigen.

In dienst genomen door een machine

Duursma gelooft niet meer dat we als mens de baas kunnen blijven over computers. “We kunnen als mens geen echte controle meer hebben. Algoritmes kunnen afbeeldingen, video’s, woorden, stemmen en gezichten inmiddels beter herkennen dan wij, mensen”, zegt hij. Wij hebben het stuur niet meer in handen, meent de trendwatcher. Filosoof Ad Verbrugge is het met hem eens. Hij denkt dat we straks machines hebben “waarvan we niet meer kunnen voorspellen wat ze doen. De complexiteit is zo groot, dat de mens die niet meer kan overzien. Wij, als mensen, worden in dienst genomen door een machine.”

(Bron en meer lezen: EenVandaag)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!