Geschreven door Redactie / 

15 maart 2018 / 

Hamburgers draaiende robot doet zijn werk té goed

Al na twee dagen werken op non-actief gezet worden, komt bij mensen wel eens voor. Bij robots – die vaak sneller en preciezer werken dan mensen – is dat uitzonderlijker. Toch overkwam het Flippy, een geautomatiseerde keukenassistent. Flippy werd gebouwd om de productie van hamburgerrestaurants efficiënter te maken. Maar wat bleek? Flippy deed z’n werk zo goed dat zijn menselijke collega’s het tempo niet konden bijbenen. Dat was iets teveel van het goede. Dus werd de robot tot nader order weer ‘naar huis’ gestuurd.

https://vimeo.com/257823574

Daarover schrijft Live Science, dat zich baseert op een artikel in USA Today. Op 5 maart ging de eerste Flippy-robot aan de slag in de keuken van een CaliBurger-restaurant in Pasadena, Californië. Zijn taak was om hamburgers te grillen. Zodra de hamburgers goed doorbakken waren, moest Flippy ze naar de rand van de grill schuiven. Menselijke collega’s zouden dan zorgen voor het broodje, sla, saus en dergelijke. Al snel bleek dat de samenwerking alles behalve vlotjes verliep. Flippy deed z’n werk zo goed, dat de medewerkers van CaliBurger hem niet konden bijhouden.

Kunstmatige intelligentie en thermisch zicht

Flippy werd ontwikkeld door Miso Robotics. Het techbedrijf prijst Flippy aan als ‘s werelds eerste autonome robotkok en noemt hem ‘een high-tech helper voor fastfood-restaurantkeukens’. De robot heeft een scharnierende arm met een spatel en bezit kunstmatige intelligentie en thermisch zicht. Daarmee kan Flippy zien of een burger rauw of goed doorbakken is. In een video van Miso Robotics (zie hieronder) is goed te zien hoe Flippy de grill ‘ziet’ en hoe hij weet welke hamburgers doorbakken zijn en welke niet.

Flippy is uitgerust met kunstmatige intelligentie en thermisch zicht. In bovenstaande video van Miso Robotics is te zien hoe de robot weet wanneer hamburgers doorbakken zijn.

Flippy verbannen uit zijn corner

CaliBurger had voor Flippy’s debuut een speciaal kookgedeelte ingericht, waar de robotkok aan het werk mocht. Er was zelfs een bord bij geplaatst, met de tekst ‘Flippy’s Corner’. Dat Flippy verbannen werd uit zijn corner, kwam omdat er te weinig handen waren om de gegrillde hamburgers op tijd te verwerken in hamburgerbroodjes. Dat meldde een vertegenwoordiger van CaliBurger aan USA Today. Miso Robotics liet bovendien weten dat Flippy niet bedoeld is om mensen te vervangen.

Miso Robotics hoopt om in de loop van 2019 in meer dan 50 CaliBurger-locaties wereldwijd Flippy-achtige robots geïnstalleerd te hebben. Of dat doel gehaald wordt is de vraag, nu Flippy’s introductie niet bepaald succesvol verliep.

(Bron: Live Science)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!