Geschreven door Redactie / 

15 mei 2023 / 

Hé twijfelaar, heb jij een quarterlife crisis?

Je bent tussen de 18 en 35 jaar. Je hebt veel dingen goed op orde: je hebt leuk werk, een net zo leuke relatie, je ziet er goed uit… En toch denk je vaak: is dit het nou? Herkenbaar? Dan heb je vermoedelijk een quarterlife crisis.

Praktisch filosoof Leo Hollander legt uit wat dit betekent én hoe je met een quarterlife crisis kunt omgaan. En geen paniek: meestal gaat het over.

Alles uit het leven

Situatie 1: je hebt je studie afgerond. Of zelfs twee studies. Je hebt misschien werk. Regelmatig ga je op vakantie. Je leven is één grote uitdaging. En je haalt alles uit je leven. Eigenlijk zitten er te weinig uren in een etmaal. Je hebt en doet alles wat je wilt. Net als iedereen om je heen. Is dit jouw situatie? Of dit?

Situatie 2: een tijdlang heb je van alles nagestreefd. Maar nu ben je niet vooruit te branden. Misschien zit je thuis. Met een burn-out of je bent overspannen.
Je hebt een gevoel van: Is dit alles? Dingen lijken zinloos…

Ben jij twintiger of begin dertiger en herken je één van beide situaties? Lees dan verder!

Wat is een quarterlife crisis?

Je bent tussen de 18 en 35 jaar. Je hebt veel dingen goed op orde: je hebt leuk werk, een al net zo leuke relatie, je ziet er goed uit… En toch denk je regelmatig: is dit het nou? Herkenbaar? Dan heb je een quarterlife crisis: een periode waarin je je leven zwaar of erg lastig vindt. Een quarterlife crisis is bijna altijd tijdelijk, mits je de crisis aandacht geeft. Door het opsporen van de oorzaak verminder je het meest effectief de ongemakkelijke symptomen en effecten.

Naast de feitelijke betekenis van wat een quarterlife crisis is, is de betekenis die zo’n crisis voor jóú heeft veel belangrijker. Door die betekenis te onderzoeken, krijg je inzicht in en weer grip op je leven.

De symptomen

Symptomen van een quarterlife crisis zijn: besluiteloosheid, onzekerheid, eenzaamheid en/of gevoelens van teleurstelling. Je kunt je neerslachtig voelen en het gevoel hebben dat je leven stagneert. Je twijfelt aan je relatie met je vrienden en je geliefde(n). De band die je met hen had lijkt minder hecht. Terwijl je het misschien onterecht vindt om aan je relaties te twijfelen.

Sommigen voelen zich uitgeput. Houden de gordijnen dicht en komen niet van de bank af. Ervaren depressieve gevoelens. Crisis is een ernstig woord, maar het staat ook voor iets heel positief, ook al zie je dat misschien nu niet.

Lees ook: Te druk om te genieten?

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Quarterlife crisis
Een quarterlife crisis laat zien dat je niet leeft zoals je écht wilt leven. (Beeld: Pexels)

Zingeving doet ertoe!

Crisis betekent óók: een beslissend ogenblik. Een omslagpunt in je leven om het roer om te gooien. Een moment dat aanleiding geeft tot evaluatie en reflectie. Om het leven te gaan leiden zoals je dat écht zelf wilt. Want de crisis – dreigend of niet – is een teken dat je nu niet je leven leeft zoals je dat echt wilt. Dat gaat over zingeving. Zingeving van je leven: welke betekenis ontleen je eraan. En over de waarde die je toevoegt aan jezelf en de ander.

Als jij vermoedt dat je een quarterlife crisis hebt, dan heb ik een vraag voor je. Welke betekenis heeft de quarterlife crisis voor jou?

Hoe lang duurt het?

Hoe lang duurt een quarterlife crisis? Je bent jong, hebt veel toekomst voor je en nog lang niet alles in je leven ontdekt wat je graag zou willen ontdekken. Allemaal ingrediënten die stimuleren dat je snel kan herstellen. Maar beter dan snel herstellen is dat je goed en helemáál herstelt en een burn-out voorkomt. En dat je leert van deze periode van slapte, en de tijd die het je kost benut om je persoonlijke groei door te maken.

Vroeger beleefden veel mensen hun eerste crisis rond hun veertigste levensjaar, de zogeheten midlife crisis. Sinds enkele tientallen jaren vervroegt die crisis zich nu met het dertigersdilemma voor dertigers. Maar helaas kan een eerste inzinking nu nóg eerder in je leven voorkomen. Gelukkig kan het ook een voordeel zijn; je hebt namelijk juist nú de mogelijkheid je leven vorm te geven zoals je dat écht wenst! De crisis – zoals elke crisis – biedt je dus ook een kans. Een kans om je leven eens te beschouwen. Om niet-fijne dingen te verwijderen. En dingen te gaan doen die echt bij je passen!

Wat veroorzaakt een quarterlife crisis?

Professor Jan Derksen, klinisch psycholoog, is expert als het gaat om de levensfase van de twintiger en begin dertiger. Derksen meent dat die levensfase knetterbol staat van de keuzestress. Het is juist die vorm van stress die in deze levensfase gemakkelijk kan uitmonden in een quarterlife crisis.

Om de oplossing voor deze urgente situatie beter te begrijpen, vertelt Derksen over een bijzondere tweedeling in ons menselijk systeem die hij ziet: de Frontoffice en de Backoffice. Met de Frontoffice bedoelt Derksen ons dagelijks functioneren: hoe wij ons manifesteren in ons dagelijks leven. Routineklussen, sociaal gedrag, reageren op social media. Je zou kunnen zeggen: alles wat we op de automatische piloot doen.

Onder de Backoffice verstaat hij alles wat dieper in ons systeem ligt: ons zogenaamde vroege bewustzijn; dat wat we in ons lichaam waarnemen. Maar ook: diepere relaties met onszelf en de buitenwereld, geluk en de beleving van geluk. Het duurzaam verwerken van ervaringen. Voor een goede ontwikkeling van onze identiteit is het belangrijk dat onze identiteit een behoorlijk fundament opbouwt. Dit alles gebeurt in de Backoffice. Dat kost tijd.

Lees ook: ‘Wil je gelukkig zijn? Ga dan op zoek naar betekenis’

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Quarterlife crisis
Als je voortdurend actief bent, ontspant de Backoffice van je brein onvoldoende. (Beeld: Pixabay)

Kijk uit met social media…

Het voortdurend actief zijn doet een continu beroep op de Frontoffice van je hersenen, waardoor de Backoffice onvoldoende kan ontspannen. De Frontoffice handelt de likes en shares af die je uitdeelt op social media, om jezelf te vergelijken met anderen en om te weten wat zij van je vinden. Veel ervan gaat onbewust. Welke effecten social media op onze mentale gezondheid kunnen hebben, wordt blootgelegd in de docufilm The Social Dilemma.

De pijn van een verbroken relatie kun je proberen te compenseren op social media, maar écht verwerken vindt plaats in de Backoffice van je brein, aldus Derksen. Veranderingen in je relaties met je partner of vrienden grijpen dieper in op je persoonlijk leven, en vragen daarom om meer tijd en verdieping – en dat biedt de Frontoffice niet.

Als je jezelf vrijwel continue blootstelt aan prikkels, kom je niet aan verwerking toe en wordt je Backoffice niet geactiveerd tot het opslaan van diepergaande ervaringen. Echter, voor een volwaardig en gezond leven is het juist heel waardevol en belangrijk je levenservaringen bewúst te doorleven.

Crisis door keuzestress

Derksen concludeert bovendien dat door keuzestress je systeem uit balans raakt. Uiteindelijk kun je door die keuzestress in een quarterlife crisis belanden. Herken jij situatie 1 (hierboven)? Dan heb je dus een vergroot risico om daarin te belanden. Herken je situatie 2, dan helpt het actief gebruiken van je Backoffice je uit de crisis.

Als twintiger of (begin) dertiger kun je ook tussen beide situaties in zitten. Oftewel, je levensomstandigheden zijn zodanig dat je een vorm van crisis meemaakt. Dat zijn altijd omstandigheden die vragen om reflectie, overdenking en beschouwing van je situatie. Zodat je het leven kunt gaan leiden dat je werkelijk wilt.

Tijd voor keuzes zonder keuzestress!

De processen in je Backoffice hebben dus meer tijd nodig. Er is tijd voor nodig om alles wat ons menselijk systeem binnenkomt, goed te ‘verteren’. Maar naast tijd vraagt goed verteren ook om rust. Die tijd en rust gunt de millennial zich niet. Echter, het overvragen van je systeem met onverwerkte emoties staat het goed functioneren van je toekomst in de weg. Met het risico op een burn-out. Het is dus belangrijk je Backoffice te activeren, zodat je voortaan keuzes maakt zónder keuzestress. Maar hoe activeer je je Backoffice?

Als twintiger leef je in een grenzeloze, mondiale wereld met oneindig veel keuzes op het gebied van studie, werk en liefdes. En je moet natuurlijk wel een leuk, sociaal én zinvol leven hebben. Keuzes maken wordt je bovendien niet makkelijk gemaakt met onze 24-uurseconomie. En dat, terwijl je Backoffice gebaat is bij zo nu en dan afstand nemen van die voortdurende stroom aan prikkels.

Misschien ervaar jij deze periode in je leven niet als een alarmfase, maar wel als een situatie waarvoor je een oplossing wilt. Toch?

Lees ook: 9 oorzaken van innerlijke onrust

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Quarterlife crisis
Ga in het gras liggen en staar naar de wolken. (Beeld: Pixabay)

Je crisis oplossen

Dat wat we vervelend of ongemakkelijk vinden, willen we kwijt. Dus wil jij graag je quarterlife crisis oplossen. Hoe doe je dat?

Oplossing 1

Niets doen. Ja, inderdaad: helemaal niets doen. Lukt je dat…? Of blijft je geest onrustig?

Lukt het je niet (goed) om absoluut niets te doen – en die kans is heel groot – ga dan wandelen in de natuur. Ga met je rug in het gras liggen en naar de wolken staren. Trakteer jezelf op een wandeling in je favoriete park of stuk natuur.

Oplossing 2

Ga reflecteren. Het is van wezenlijk belang te reflecteren op je keuzes, vragen en twijfels in je leven. Wat is jouw vraag?

Is dit alles? Wie ben ik? Wat wil ik?

Vragen die kunnen opborrelen: wat is de betekenis van deze quarterlife crisis voor mij? Sta ik mezelf een crisis toe? Wat wil ik écht? Wat verlang ik in mijn relatie? Wie ben ik?

Het zijn de grote filosofische vragen die het fundament vormen van jouw leven. Die vragen poppen soms op – juist in een tijd van crisis – omdat die vragen belangrijk voor je zijn. Ze vragen je aandacht. Negeer je ze, dan kun je gemakkelijk lichamelijke en/of psychische klachten ontwikkelen. Zoals een burn-out. 

Aan de slag!

De vraag die voor jou het belangrijkste is:

“Wat is de goede vraag voor mij?” 

Om op de vraag te komen die voor jou de juiste vraag is, vraagt om je te verwonderen. En te reflecteren op wat jou écht aan het hart gaat. Om vragenderwijs te onderzoeken wat jouw grote vragen van het leven zijn. Door dat te onderzoeken, pak je je quarterlife crisis duurzaam aan. Of beter, je voorkomt er een quarterlife crisis mee. Want in beide gevallen kun je de crisis omkeren en de persoonlijke groei te realiseren waarnaar je op zoek bent.

Vind je dit lastig, of wil je leren hoe je onbevooroordeeld je denken, voelen en handelen op één lijn brengt? En wat als je meent dat de 2 oplossingen niet werken? Het is niet altijd eenvoudig je eigen weg te vinden uit de quarterlife crisis. Maar als je je proces wilt gebruiken om wijzer te worden, overweeg dan eens om contact op te nemen met een praktisch filosoof. Die helpt je graag verder!

Lees ook: 2 manieren om een zinvol leven te leiden

Deze blog verscheen eerder op Denk-wijzer.nu en is met toestemming overgenomen – tekst: Leo Hollander van Denk-Wijzer

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!